Kongresu namā notiks bezmaksas koncerti "Ķīniešu Jaunais gads" ar ķīniešu mākslinieku uzstāšanos

4.februārī Rīgas Kongresu namā notiks divi koncerti "Ķīniešu Jaunais gads". To programmā ietvertas tradicionālās ķīniešu dejas un cīņas mākslas paraugdemonstrējumi, tajā uzstāsies talantīgie mākslinieki no Pekinas, kuri piedalījušies arī Pekinas Olimpisko spēļu atklāšanas un noslēguma ceremonijās. Koncertu sākums plkst.15 un plkst.19, ieeja tajos ir ar bezmaksas ielūgumiem.

Šogad Ķīniešu Jaunais gads iestājas 31.janvārī, iezīmējot Zilā Zirga gada sākumu, kas ilgs līdz 2015.gada 18. februārim. Ķīnieši Jaunā gada dienu uzskata par pavasara svētkiem un svin to ar uguņošanu, kas pēc viņu ticējumiem atbaida ļaunos garus. Pasākumu afiša.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šogad Ķīniešu Jaunais gads iestājas 31.janvārī, iezīmējot Zilā Zirga gada sākumu, kas ilgs līdz 2015.gada 18. februārim. Ķīnieši Jaunā gada dienu uzskata par pavasara svētkiem un svin to ar uguņošanu, kas pēc viņu ticējumiem atbaida ļaunos garus. Pasākumu afiša.

 

 

Koncertu Rīgā organizē, lai atzīmētu gan ķīniešu Jaunā gada iestāšanos, gan Rīgas un Pekinas sadraudzības 10 gadu jubileju, jo 2004.gadā tika parakstīta vienošanās starp Rīgas domi un Pekinas municipalitāti par sadarbību ekonomikas, humanitārajā un kultūras jomā.

 

Koncerta apmeklētājiem būs iespēja vērot Pekinas Sporta universitātes Mākslas grupas talantīgo mākslinieku uzstāšanos, kas ar saviem priekšnesumiem viesojusies jau daudzviet pasaulē, tostarp, Krievijā, Itālijā, Francijā, Argentīnā, un šā gada 30.janvārī uzstāsies Helsinkos, bet 1.februārī - Tallinā. Ķīniešu Jaunā gada svinību koncertā skatītāji varēs iepazīt arī šīs tautas tradicionālās dejas, kurās tiek atveidoti dažādi ķīniešu kultūrā nozīmīgu dzīvnieku tēli, kā arī redzēt mākslinieku meistarīgi izpildīto un demonstrēto cīņas mākslu.  

 

Reklāma
Reklāma

Tradicionāli Ķīnā Jaunais gads iezīmē ziemas sezonas beigas un pavasara iestāšanos, kas atspoguļojas arī svētku literārajā tulkojumā no ķīniešu valodas - "Pavasara svētki". Jauno gadu svin ziemas pirmajā jaunajā mēnesī, kad beidzies pilns mēness cikls. Tas iestājas pēc ziemas saulgriežiem, tādēļ katru gadu Jaunā gada datums mainās. Šogad Ķīniešu Jaunais gads iestājas 31.janvārī, iezīmējot Zilā Zirga gada sākumu, kas ilgs līdz 2015.gada 18. februārim. Ķīnieši Jaunā gada dienu uzskata par pavasara svētkiem un svin to ar uguņošanu, kas pēc viņu ticējumiem atbaida ļaunos garus. 

 

Bezmaksas ielūgumus uz koncertu "Ķīniešu Jaunais gads" var saņemt Rīgas Kongresu nama foajē no 25.janvāra katru dienu, izņemot svētdienu, no plkst.12 līdz 19. Ielūgumus var saņemt līdz 3.februārim vai līdz brīdim, kamēr tie pieejami.

 

Koncertus organizē Rīgas dome un Pekinas pašvaldības Kultūras birojs.