Rīga kļūst par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Atklāšanas pasākumu programma

Šodien ir diena, kad Rīga oficiāli kļūst par Eiropas kultūras galvaspilsētu. "Rīga 2014” programmas atklāšanas pasākumi ilgs trīs dienas - no 17. līdz 19. janvārim. Būs apskatāmas vairākas īpaši izveidotas izstādes, norisināsies akcijas un pasākumi dažādās Rīgas vietās. Atklāšanas pasākumi iezīmēs visa turpmākā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada norises un "Force Majeure" programmas saturu. Šajās dienās plaša kultūras programma "Sigulda 2014" norisināsies arī Rīgas partnerpilsētā Siguldā. Piedāvājam saīsināto programmiņu, ko būtu vērts apmeklēt un aplūkot.

Sestdien noteikti jāredz Pasaules ugunsskulptūru čempionāta fināls. Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sestdien noteikti jāredz Pasaules ugunsskulptūru čempionāta fināls. Publicitātes foto.

 

Trīs dienas 17.-9.janvāris

No plkst.17 -23 "Staro Rīga" speciālizlaidums pilsētvidē

Gaismas festivāla "Staro Rīga" laikā Rīgā tiek izgaismoti ap 100 gaismas objektu, kas aplūkojami gan tuvumā, gan no attāluma, gan kā pilsētas ainavas sastāvdaļa. Ēku fasādes, tilti, pieminekļi un parki kļūst par gaismas un video tehnoloģiju izstādes objektiem un gaismas instalāciju ekspozīcijām. Objektus papildina muzikālas un teatrālas norises. Festivāls ar īpaši krāšņu programmu iekļauts 2014. gada programmā, un tas notiks jau septīto reizi.

Sestdiena, 18.janvāris

- No plkst.10 - 17.30 "Rīga 2014" programmas nogaršošana Rīgas Centrāltirgū - tirgus teritorijā, paviljonos, Spīķeros un Rīgas Starptautiskajā autoostā

Visos Rīgas Centrāltirgus paviljonos un Rīgas autoostā varēs izbaudīt katras Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas tematiskās līnijas atmosfēru, kā arī tirgus tradicionālo piedāvājumu.

 

- No plkst.12 akcija "Grāmatu draugu ķēde". Gaismas ceļš no vecās bibliotēkas ēkas uz jauno Gaismas pili. Cauri Vērmanes dārzam, Vecrīgai, pāri Akmens tiltam

Atklājot Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu Rīgā, ikviens rīdzinieks, Latvijas iedzīvotājs, Rīgas viesis ir aicināts simboliski sadoties rokās par kultūras vērtībām, to saglabāšanu un tālāknešanu. Kopīga grāmatu draugu ķēde apliecinās vērtību sistēmu Rīgā un Latvijā, no rokas rokā nododot grāmatas no vecās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas uz Gaismas pili.

 

- Kinoteātris "Kino Citadele" ielūdz uz īpaši izveidotu filmu programmu par godu "Rīga 2014" atklāšanas pasākumam.

Tikai vienu dienu Grāmatu draugu ķēdes dalībniekiem, rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja bez maksas noskatīties pēdējo gadu laikā tapušās aktuālākas latviešu dokumentālākās filmas par mūsu galvaspilsētu Rīgu. Ciemos tiks gaidīti arī mazie skatītāji, kuri varēs noskatīties dažādas pašmāju animācijas filmas.

 

No plkst.13 - 17 Gaismas pils 1.stāvs atvērts apskatei

 

Plkst.16.30 Pasaules ugunsskulptūru čempionāta fināls. Ugunsskulptūru iedegšana pie Vanšu tilta, Ķīpsalas pludmalē

Ugunsskulptūru veidošana Ķīpsalas pludmalē sākās jau 16. janvārī, bet kulminācija gaidāma 18. janvāra vakarā. Pasaules ugunsskulptūru čempionāta finālā ar skaistu, muzikālu šovu tiks noskaidroti pasaules čempioni ugunsskulptūru veidošanā. Katra skulptūra tiks dedzināta - vērtēta desmit minūtes. Noslēgumā būs vērojama tēlnieka Kārļa Īles veidotā lielā uguns instalācija - teātris, ar publikas iesaistīšanu.

 

- Brīvdabas kino seansos projekta "Rīgas kino" laikā Vecrīgā, Jāņa sētā, tiks demonstrētas animācijas filmas bērniem, kā arī unikāla kinožurnālu kolekcija, kas ataino Rīgas un tās mikrorajonu ikdienas norises no 1945. gada līdz 80. gadu beigām. Programma tiks demonstrēta ar atkārtojumiem - plkst.17 un 18 Latvijas animācijas filmu programma bērniem, plkst.19 un 20 Latvijas kinožurnālu programma.

 

Reklāma
Reklāma

Plkst.18 Gaismas parāde. Nakts uzvedums ar majestātiskām gaismas figūrām 11. novembra krastmalā

"Helmnot" režisētā gaismas parāde ir mobils nakts uzvedums ar majestātiskām gaismas figūrām, kas izgaismo tumsu. Uzveduma galvenais objekts ir 7 metrus augsts un 8 metrus garš gaismas kuģis, kas visa uzveduma laikā iededzas visneiedomājamākajās krāsās.

 

- Plkst.19 Muzikāls gaismas uzvedums. Stāsts par dabu, cilvēku un kultūru Daugavas akvatorijā starp Dzelzceļa un Vanšu tiltu

Komponista Jāņa Lūsēna īpaši šim uzvedumam komponēto mūziku izkrāsos pirotehnisko uzvedumu meistara Kalvja Kalniņa un gaismu mākslinieka Normunda Bļasāna veidotās gaismas ainavas. 

 

No 17.līdz 19. janvārim pasākumu programma "Sigulda 2014" norisināsies arī „Rīga 2014” partnerpilsētā Siguldā

- No 17. līdz 19. janvārim Siguldā norisināsies vides mākslas festivāls "Daba. Pilsēta. Nākotne./Nature. Urban. Future./".

Īpaši šim festivālam veidota gaismas pastaiga "Ieziemots!* Siguldā". Siguldas novada dome un māksliniece Agnese Melbārde kopā ar radošo komandu iedzīvotājiem un viesiem ar prieku piedāvā doties ziemas pastaigā un apskatīt astoņus īpaši veidotus vides gaismas objektus "Ieziemots!*". Tās ir astoņas gaismas piepildītas sajūtu siltumnīcas – platformas, kurās sintezēti un elektronizēti vairāki dabas motīvi, kā arī atsevišķas vielas un procesi. Ar krāsām, gaismām, trokšņiem un skaņām; kā nelielas, sintētiskas gaismas skulptūras. Objekti apskatei izvietoti pastaigas takā no Siguldas dzelzceļa stacijas pa Pils un Raiņa ielu.

-  Francijas radošās kompānijas „Picto facto” lielformāta instalācijas „Billevesees” Siguldas pilsdrupās.

Lielformāta gaismas un krāsu pilsētvides instalācijas veido neordināras un fantastiskas formas, kas atdzīvina pilsētvidi un aicina apmeklētājus pulcēties ap tām, dalīties sarunās un smieklos brīvā atmosfērā. "Billevesees"” rosina cilvēkus uztvert pasauli vieglāk, būt radošam un saskatīt neparasto ikdienišķajā.

 

Svētdiena, 19.janvāris

- 19. janvārī ar īpašo svētku ekspresi plkst.15.04 no Rīgas būs iespēja doties uz Siguldu, piedalīties atklāšanas pasākumos un dienas izskaņā plkst.19.08 doties mājup (papildu informāciju meklē „Pasažieru vilciena” mājaslapā).

 

- Plkst.16 pie Siguldas dzelzceļa stacijas taustiņinstrumentālists Kaspars Tobis sintēzē ar Arta Dzērves videoattēlu elektroniskās mūzikas programmā "Koncerts septiņiem sintezatoriem".

 

- Plkst.17, 18 un 19 paredzēta kultūras un mākslas elektrostacijas atklāšana Livonijas ordeņa Siguldas pilī.

 

Tā kā pasākumu ir ļoti, ļoti daudz, aicinām katram sev interesantāko un atbilstošāko atrast pašiem. Informācija meklējama http://www.riga2014.org/