Atklās izstādi par Latvijas unikālāko minerālu - dzintaru

No piektdienas, 17. janvāra, Latvijas Dabas muzejā apskatāma jauna, interaktīva un mūsdienīga ekspozīcija, kas stāsta par Latvijas unikālāko minerālu - dzintaru. Šī izstāde ir pirmais pieturas punkts "Rīga 2014" izstāžu ciklā "Dzintara ceļš Rīgā".
Foto no portāla www.kasjauns.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no portāla www.kasjauns.lv

 

Turpmāk muzeja apmeklētāji varēs iepazīt ne tikai brīnišķīgo Baltijas dzintaru, kā līdz šim, bet arī citus pasaulē sastopamos dzintaru veidus, gūt ieskatu par dzintara izmantošanas iespējām. Varēs ielūkoties zinātnieces Ingas Ļašenko dzintara diega radītajā brīnumā un aplūkot mākslas darbus, kas darināti, to izmantojot. Tāpat būs iespēja ielūkoties dzintara ceļa vēsturē.

 

"Dzintars ir klimatisko force majeure apstākļu ietekmē veidojies dabas bērns, tīrradnis ar evolūcijas kodu. Latviešiem dzintars cieši saistīts ar pašapziņu un nacionālo identitāti, taču nu ir laiks pētīt, atklāt un paskatīties uz ikdienā ierasto ar jaunu, zinātkāres un atvērtas domāšanas skatu. Dabas muzeja ekspozīcija ir daļa no "Rīga 2014" programmas norisēm, ar kurām vēlamies atklāt tos zinātniskos un kultūras sasniegumus, kuriem ir izcilības un pasaules līmeņa pienesuma vērtība," uzsver "Rīga 2014" tematiskās līnijas Dzintara ādere kuratore Vita Timermane-Moora.

 

Izstāde muzejā būs apskatāma visu gadu un pēc Eiropas kultūras galvaspilsētas gada paliks muzejā kā pastāvīga ekspozīcija, kas ir vērtīgs papildinājums Latvijas Dabas muzejam.

 

Atverot jauno ekspozīciju, muzeja speciālisti un pedagogi ir uzsākuši darbu pie jaunu nodarbību un ekskursiju veidošanas, kas palīdzēs atspoguļot šo tēmu plašāk un apmeklētājiem sniegs iespēju iegūt padziļinātākas zināšanas.

 

Reklāma
Reklāma

Latvijas Dabas muzejs atrodas K.Barona ielā 4, Rīgā un ir atvērts no trešdienas līdz svētdienai (T. 10-17; C. 10-19; P. 10-17; S. 11-17; Sv. 11-17). Ieeja ekspozīcijā "Dzintars laiku lokos" ar muzeja biļetēm (pieaugušajiem - 2,13 € (1,50 Ls), studentiem un pensionāriem - 1,14 € (0,80 Ls); skolēniem - 0,71 € (0,50 Ls), pieejamas arī ģimenes biļetes. 

 

Latvijas Dabas muzeja pastāvīgā ekspozīcija "Dzintars laiku lokos" tapusi Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas gaitā izstāžu ciklā "Dzintara ceļš Rīgā", kas iezīmēs atjaunotu skatījumu uz dzintara izcelsmi, vēsturi, identitāti un izmantojumu. Dzintara ceļa pieturas 2014.gada garumā Rīgā būs - Latvijas Dabas muzejs, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, mākslas galerija "Putti", Mākslas muzejs "Rīgas Birža".

 

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē Nodibinājums "Rīga 2014" sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija.

 

Latvijas Dabas muzeja ekspozīcijas atvēršana ir daļa no Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas svētkiem. Atklāšanas un visa gada programma kultūras portālā www.riga2014.org.