Bohēmas vietas Rīgā...

2014. gadā deviņi latviešu kultūrvēsturē nozīmīgām personībām veltītie muzeji Rīgā ir apvienojušies kopīga projekta KATRAM SAVA RĪGA īstenošanā un katra mēneša otrajā sestdienā aicina doties ceļojumā/akcijā, kuras ietvaros būs iespēja iepazīt Rīgu, tās seno romantiku, notikumus un cilvēkus no dažādiem tematiskiem skatapunktiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pirmais ceļojums/akcija BOHĒMAS VIETAS RĪGĀ notiks sestdien, 11. janvārī:

  • plkst. 12.00 Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī–muzejā (Lāčplēša iela 48/50, dz. 14) „Bohēma Aleksandra Čaka dzīvoklī, krogā „Pie Šīrona” un Mildas Grīnfeldes, un…”;
  • plkst. 12.00 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes iela 57a, dz. 26) „Bohēmas liecinieku stāsti: no saulessarga un frakas līdz...”;
  • plkst. 13.40 Andreja Upīša memoriālajā muzejā (Brīvības iela 38, dz.4)
  • „Ceļojums no „Mazā Vērmanīša” līdz Jaunķemeriem un…”;
  • plkst. 14.10 pastaiga „Senās kafejnīcas un krodziņi Rīgas centrā”
  • plkst. 15.30 Jāņa Akuratera muzejā (O. Vācieša ielā 6a) ar saviem bohēmas stāstiem iepazīstina Jānis Akuraters. Dzejnieka lomā – Varis Piņķis.

Biļetes cena – EUR 6.00/LVL 4.22

Pieteikšanās pa e-pastu katram_sava_riga@inbox.lv vai tel. 26703293

„Daudz lielu notikumu un raibu ainu ir norisinājušies uz Rīgas ielām, bet sevišķi daudz viņas namos. Ir daudzas mājas Rīgā, kuras, ja varētu runāt, pastāstītu brīnumlietas par pagātni. Sevišķi tie ir vecie namiņi, pa lielākai daļai tagad mazas, neievērojamas mājas. Daudzas no tām jau nozudušas un viņu vietā lepni stāv sešstāvu celtnes. Bet senā romantika viņa pamatos vēl dzīva…” – tā savas atmiņas par slaveno 20. gadsimta sākuma bohēmas vietu – Suvorova viesnīcu – iesāk Jānis Akuraters, nosaucot to par „literatūras vēstures skatuvi”.

 

Reklāma
Reklāma

Akcijas/ceļojuma BOHĒMAS VIETAS RĪGĀ sākums Aleksandra Čaka muzejā. Pēc tam akcijas apmeklētāji dosies līdz vietai, kur atradās Šīrona krogs un līdz mājai, kur savulaik dzīvoja viena no nozīmīgākajām Aleksandra Čaka mūzām – Milda Grīnfelde. Turpinājums – Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā, kur apskatāmi daži priekšmeti no „Sukuba” un uzklausāmi stāsti par šīs 20.  gs. 20. gadu rakstnieku un mākslinieku iecīnītās pulcēšanās vietas tapšanu.

Tālāk ceļš vedīs uz Andreja Upīša memoriālo muzeju, kur senu fotoattēlu virtuālā ekspozīcijā būs iespēja iepazīties ar dažādiem krodziņiem, kas atradušies Rīgas centrā, un noklausīties stāstījumu par Andreja Upīša vērojumiem iecienīto krodziņu vietās un to atspoguļojumu viņa romānā „Zelts” un „Sieviete”.

Pēc tam akcijas dalībnieku ceļš vedīs uz vietām, kur kādreiz atradās kafejnīca „Mazais Vērmaņa parks”, Suvorova viesnīca un tālāk – uz krodziņu „Pegazs” bijušajā Benjamiņu namā, kur skanēs stāsti par Andreja Upīša un Aleksandra Čaka piedzīvojumiem šajos krodziņos. Un tad – garām vietai, kur atradās „Sukubs”, akcijas dalībnieki dosies uz Kazarova pagraba atrašanās vietu.

 

Ceļojums noslēgsies ar braucienu autobusā uz Pārdaugavu, kur Jāņa Akuratera mājā akcijas dalībniekus sagaidīs pats saimnieks (Jāņa Akuratera lomā iejutīsies aktieris Varis Piņķis), kurš iepazīstinās ar savām bohēmas laiku atmiņām un dzejām.

 

Ieskaties:  www.memorialiemuzeji.lv