Šonedēļ visās ES valstīs vienlaicīgi varēs noskatīties trīs LUX filmas

Šodien, rīt, 6.decembrī un svētdien, 8.decembrī, kino "Splendid Palace" bez maksas varēs noskatīties trīs LUX filmas, kas vienlaicīgi tiks rādītas visās 28 Eiropas Savienības (ES) valstīs. LUX filmu dienas ir LUX balvas oficiālajā konkursā izvēlētu trīs filmu izrādīšana. To skatīšānās laikā tiks nodrošināti subtitri latviešu valodā.

Trīs dienās bez maksas varēs noskatīties 3 izcilas filmas, kas izvirzītas Eiropas Parlamenta LUX balvai.

FOTO: Agnis Šmits

Trīs dienās bez maksas varēs noskatīties 3 izcilas filmas, kas izvirzītas Eiropas Parlamenta LUX balvai.

 

Šogad Lux filmu dienās Rīgā bez maksas ar subtitriem latviski tiks izrādītas trīs ievērojamās filmas - "Pārrautais Aplis", "Miele" un "The Selfish Giant". Tās atspoguļo Eiropas kino bagātību, dziļumu un skaistumu un katra runā par aktuāliem jautājumiem mūsu sabiedrībā, pieejot tiem reāli, ar izdomu, skarbi vai maigi.

 

LUX filmu dienas ir LUX balvas oficiālajā konkursā izvēlētu trīs filmu izrādīšana visās 28 ES valstīs vienā laika periodā - 2013. gada rudenī/ziemā. Lai šīs trīs konkursa filmas varētu rādīt LUX filmu dienās, tām kā daļa no LUX balvas tiek nodrošināti subtitri visās 24 oficiālajās ES valodās. Šo dienu mērķis ir iepazīstināt ar Eiropas kino daudzveidību un bagātību pēc iespējas lielāku skaitu Eiropas iedzīvotāju un diskutēt par tēmām, kas skartas 2013. gada LUX balvas konkursa filmās.

 

Filmas izvēlas kino nozares speciālistu komiteja. Tā nolemj, kuras būs tās trīs filmas, kas piedalīsies oficiālajā konkursā. Balvas ieguvēju izvēlas un apbalvo Eiropas Parlamenta deputāti. Šogad tas notiks 11. decembrī, portālu mammamuntetiem.lv informēja Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā preses sekretāre Marta Rībele.

 

Filma "Pārrautais Aplis" (The Broken Circle Breakdown) ir mīlas stāsts starp Elīzu un Didjē. Viņai pieder tetovēšanas salons, viņš kādā mūzikas grupā spēlē bandžo. Tā ir mīlestība no pirmā acu skata, neraugoties uz lielajām atšķirībām. Viņš runā, viņa klausās. Viņš ir kaislīgs ateists, kaut gan tajā pašā laikā naivs romantiķis. Uz viņas kakla ir uztetovēts krusts, kaut gan viņa ar abām kājām turas stingri pie zemes. Viņu laime kļūst pilnīga pēc tam, kad piedzimst viņu mazā meitiņa Meibela. Diemžēl Meibela sešu gadu vecumā nopietni saslimst. Didjē un Elīza reaģē ļoti atšķirīgi. Bet Meibela neatstāj viņiem nekādu izvēli. Didjē un Elīzai būs jācīnās par viņu kopā.

Režisors: Felix van Groeningen

Valsts: Beļģija

Gads: 2012

Ilgums: 1st. 50 min.

Lomās: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse, Geert van Rampelberg, Nils de Castere

Bezmaksas seanss: ceturtdien, 5.decembrī plkst.18.30 kino "Splendid Palace".

 

Reklāma
Reklāma

Filma "Miele" ir par Irēni, kura dzīvo diezgan izolētu dzīvi. Viņa nelegāli palīdz neārstējami slimiem cilvēkiem nomirt ar cieņu, dodot viņiem narkotikas. Kādu dienu viņa apgādā jaunu "klientu" ar letālu devu, lai vēlāk uzzinātu, ka viņš ir pilnīgi vesels. Irēne pieņem lēmumu, ka neuzņemsies atbildību par viņa pašnāvību. No šī brīža Irēne un Grimaldi negribot ir savienoti kādās saspringtās un neparastās attiecībās, kas mainīs Irēnes dzīvi uz visiem laikiem.

Režisors: Valeria Golino

Valsts: Itālija, Francija

Gads: 2013

Ilgums: 1st. 40 min.

Bezmaksas seanss: piektdien, 6.decembrī plkst. 18.30 kino "Splendid Palace".

 

Savukārt filma "The Selfish Giant" ir mūsdienu fabula par 14 gadus veco Ārboru un viņa labāko draugu Sviftiju. Izslēgti no skolas un nepieņemti sava rajona kopienā, zēni iepazīstas ar Kaķēnu (Kitten), vietējo metāllūžņu tirgotāju, un viņa uzdevumā sāk vākt metāllūžņus, izmantojot zirgu un ratiņus. Sviftijam ir dabas dots talants darboties ar zirgiem un Ārboram ir attīstīta biznesa izjūta un viņš prot labi runāt - viņi veido labu komandu. Bet, kad Ārbors sāk līdzināties Kaķēnam, kļūstot mantkārīgs un ekspluatējošs, rodas spriedze, kas noved pie traģiska notikuma, kas visu neatgriezeniski pārvērš...

Režisors: Clio Barnard

Valsts: Lielbritānija

Gads: 2013

Ilgums: 1 st. 33 min.

Lomās: Sean Gilder, Siobhan Finneran, Lorraine Ashbourne, Steve Evets, Elliott Tittensor, Conner Chapman, Shaun Thomas

Bezmaksas seanss: svētdien, 8.decembrī plkst. 18.30 kino "Splendid Palace".

 

Kas ir LUX balva?

LUX balva ir 2007. gadā izveidota kino balva, kura katru gadu piešķir Eiropas Parlaments. LUX balvai ir divi galvenie mērķi - vērst uzmanību uz Eiropas sabiedrībai aktuāliem jautājumiem un atbalstīt Eiropas valstu (kop)ražojuma filmu izplatīšanu ES. Filmu izplatīšana patiešām ir Eiropas kino "Ahileja papēdis", un situāciju vēl vairāk sarežģī valodas barjera. LUX balvas mērķis ir palīdzēt šo barjeru pārvarēt.