Mazais ceļvedis 18. novembra svētkiem. Kičīgas vietas un nodarbes

Vēl tikai viena darba diena un valsts svētku gaidīšana un svinēšana varēs sākties. Galvapilsētā šogad ir tik daudz, ko redzēt, dzirdēt un baudīt. Piedāvājam nelielu ieskatu jeb dažus ieteikumus, kur vērts aiziet un izbaudīt īpašo gaisotni. 

Sirsnīgi sveicam svētkos! Apmeklē kādu no Latvijas 95 dzimšanas dienai veltītajiem pasākumiem!

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Sirsnīgi sveicam svētkos! Apmeklē kādu no Latvijas 95 dzimšanas dienai veltītajiem pasākumiem!

18.novembris

 

Rīgas domes un citu svētku organizatoru sarūpētie pasākumi Latvijas Proklamēšanas gadadienā:

 

Plkst. 9 - 10 Rīgas Doma baznīcā ekumeniskais dievkalpojums

 

Plkst. 10.30 - 11.30 pie Brīvības pieminekļa ziedu nolikšanas ceremonija

 

Plkst. 12.00 Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē koncerts "Mana valsts. Mana dziesma" .Piedalās Vidzemes kamerorķestris, Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris "Sõla" un solisti Sonora Vaice, Vineta Elksne, Jānis Apeinis un Dainis Skutelis.

Ieeja ar bezmaksas ielūgumiem, kuri no 11.novembra darba dienās laikā no plkst.11 līdz 19 saņemami Kongresu nama vestibilā

 

Plkst. 12 Lielajā ģildē koncerts "Rīgas vitrāžas". Piedalās Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga", Rīgas Saksofonu kvartets, solisti Ilona Bagele, Daumants Kalniņš, Raimonds Pauls. Diriģents Mārtiņš Ozoliņš. Ieeja ar bezmaksas ielūgumiem. Informācija pa tālruni 67425218.

 

Plkst. 13 - 11. Novembra krastmalā Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde.

 

Plkst. 14 Rīgas Kultūras un atpūtas centrā "Imanta" koncerts "VĪSIM KOŠU ZELTA JOSTU, LAI MIRDZ MŪSU TĒVU ZEME" .Piedalās jauktais koris "Namejs", vīru kori "Absolventi" un "Silvicola", koklētāju ansamblis "Kārta", vīru folkloras kopa "Vilki", deju kolektīvs "Imanta" Koncertu vada Rita Reliņa. Ieeja bez maksas.

 

Plkst. 15 Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā "Mazā ģilde" koncerts "MĪLESTĪBAS UN LAIMES ZEME LATVIJA". Mākslinieciskais vadītājs un diriģents Romāns Vanags. Ielūgumi no 6.novembra darba dienās no plkst. 10 līdz 18 koncerta norises vietā.

 

Plkst. 16 Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē koncerts "Kaļu rotas līgavai, mīļai, skaistai Latvijai". Piedalās Juris Kalnciems, Ventis Zilberts, Dainis Tenis, Aivars Krancmanis, Annu Kāla (Annu Kaal), Aule Urba (Aule Urb), Pīa Paemuru (Piia Paemurru), Olga Zaitseva, vīru koris "Gaudeamus", kamerkori "Austrums" un "Fortius", Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas jauktais koris un simfoniskais orķestris. Ieeja bez maksas.

 

Plkst. 16 kultūras centra "Iļģuciems" Lielajā zālē Latvijas Prokalmēšanas dienai veltīts koncerts. Piedalās stīgu kvartets – Anita Balčuna (vijole), Biruta Vaivode (vijole), Inga Ozoliņa (alts), Laima Kunkule (čells) un Helēna Laukmane (klavieres). Ieeja bez maksas.

 

Plkst. 19 pie Brīvības pieminekļa svinīgais pasākums par godu Latvijas Proklamēšanas  95.gadadienai. Piedalās Rīgas kamerkoris "Ave Sol", Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga", solisti Gunta Davidčuka, Andris Ludvigs un Daumants Kalniņš, folkloras kopa "Vilkači , Madars Kalniņš (taustiņi), Juris Kristons (taustiņi), Kaspars Zemītis (solo ģitāra), Ainārs Majors (bass). Diriģenti Mārtiņš Ozoliņš un Romāns Vanags, režisore Mirdza Zīvere. Pasākumu vada Rihards Lepers.

 

Plkst. 19 Sv. Pestītāja (Anglikāņu) baznīcā koncerts "SKANI MANA DZIESMA, SKANI LATVIJAI". Piedalās kori "Vecrīga", "Burtnieks" un "Vivace". Pie ērģelēm Jānis Pelše. Ieeja bez maksas.

 

Plkst. 20 Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa svētku uzruna.

 

Plkst.21 -  11.Novembra krastmalā dziedāsim kopā Latvijas himnu "Dievs, svētī Latviju!". Svētku uguņošana.

 

Visas dienas garumā "LIDO" aicina bez maksas izgatavot savu veiksmes aproci ar latvju rakstiem

"LIDO" Atpūtas centrā Krasta ielā 18.novembrī, būs iespēja bez maksas izveidot savu latvju rakstu veiksmes aproci, kas kalpos kā spēka un latviskās identitātes simbols. Sveicot Latviju visas dienas garumā notiks svētku koncerts "Skani, Latvija".

 

15.-18.novembris

Ikgadējais gaismas festivāls "Staro Rīga"

Piektdien, 15.novembrī, sāksies gaismas festivāls "Staro Rīga", kas ilgs līdz 18.novembrim,  četrus vakarus no plkst.18 līdz 23 festivāla apmeklētājus priecējot ar unikāliem gaismas mākslas objektiem Rīgas ielās un parkos.

 

Gaismas festivāls tiks atklāts 15.novembrī plkst.18 Strēlnieku laukumā. Pēc svinīgās atklāšanas būs skatāms "Aerodium" uzvedums, kas daudzkārt bijis redzams ārpus Latvijas, taču Rīgā tiks demonstrēts pirmo reizi. Iespaidīgais šovs apliecinās profesionāļu veiklību, darbojoties gaismas tunelī.

 

Šogad festivālā ietverti vairāk nekā 30 objekti, kas rosinās ieraudzīt pazīstamas vietas jaunā gaismā. 2013.gada festivāla mākslinieciskā koncepcija ir "Seši stāsti par prieku", tādējādi piesakot Eiropas kultūras galvaspilsētas gada notikumu programmu, kas arī sadalīta sešās tematiskajās līnijās. Šī gada festivāla devīze mudina arī mums pašiem pa īstam ieslēgt gaismu - ieslēgt prieku! Festivāla pamatmaršruts būs pilsētas centrālā pilsētas ass Brīvības iela no Daugavmalas līdz Juglai, metot lokus Vecrīgā, Esplanādē un Miera ielā, ar objektiem arī apkaimēs.

 

Portāla mammamuntetiem.lv izvēlētais gaismas festivāla objektu TOP5 

Izvēle šoreiz iemantojusi labvēlību pilnīgi jaunām idejām un vietām 

 

1.IZSTARO MĪLESTĪBU

Miera iela 22 (pie fabrikas "Laima")

Mīlestību var sajust kā maigu pieskārienu, saredzēt, raugoties mīļotā cilvēka acīs, sadzirdēt, klausoties sirsnīgos vārdos. Mēs ticam, ka Mīlestību var arī izgaršot, jo Laima šokolāde ir radīta patiesā Mīlestībā… Šokolādes tapšanas stāstu no kakao pupas dzimšanas Āfrikā līdz pat Laimas meistaru radītai šokolādei, Tu varēsi vērot kā fascinējošu gaismas un skaņas spēli uz Laimas fabrikas fasādes Miera ielā. Šeit pavisam drīz savas durvis vērs arī Baltijā lielākais šokolādes muzejs.

Mīlestība kļūst lielāka, ja tajā dalās, tieši tāpēc arī katrs Laimas stāsta apmeklētājs varēs izveidot savu unikālo Mīlestības vēstījumu. Laima iepriecinās gan lielos, gan mazos kārumniekus ar saldiem pārsteigumiem.

Izvēlies Mīlestību…

Reklāma
Reklāma

 

laima

Jau pavisam drīz durvis vērs Šokolādes muzejs. Publicitātes foto.

 

2. BLĀZMOJOŠIE ZIEMEĻI

Skatu tornis kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā (Ziemeļblāzmas iela 36, Vecmīlgrāvis)

Kultūras pils "Ziemeļblāzma" pēc savā pastāvēšanas vēsturē vērienīgākās rekonstrukcijas ir atkal uzplaukusi visā krāšņumā un kļuvusi par nozīmīgu kultūras centru ne vien pilsētas Ziemeļu rajonā, bet arī visā Rīgā un Latvijā. Jaunuzceltais skatu tornis pils parkā, būdams augstākā virsotne visā rajonā, ir labi saredzams arī no tālākām vietām, tādējādi kalpodams par savdabīgu „bāku” Rīgas ceļu kartē un piesaistīdams šim rajonam apmeklētājus no tuvienes un tālienes.

Gaismas festivāla laikā tornis būs izgaismots dažādos līmeņos, sākot no kāpnēm tā apakšdaļā, ietverot fasādi un līdz pat skatu platformai torņa augšdaļā. Ar kustīgas gaismas efektiem, video projekcijām un muzikālo pavadījumu tas simbolizē pils atdzimšanu un majestātiskumu. Vienlaikus starojošais tornis ir kā bāka, kas ar ziemeļblāzmai līdzīgiem stariem dod gaismu visai apkārtnei, ilustrējot pils autora Augusta Dombrovska pamatdomu „Ziemeļblāzmas” nosaukuma izvēlē: blāzmas stari apspīd ikvienu, kas tiecas uz gara un kultūras gaismu – uz ideālo, tālo zvaigzni.

 

Ziemeļblāzmas kultūras centrā patlaban notiek ļoti aktīva kultūras dzīve. Publicitātes foto.

 

3. LEPNI ZEM LATAVIJAS KAROGA

Kultūras un atpūtas parks "Mežaparks"

16. un 17. novembrī no plkst.17 - 22 "Mežaparks" aicina uz pasākumu, kas sasildīs cilvēku sirdis un veicinās lepnumu par savu valsti. SIA "Rīgas meži" organizē pasākumu "Lepni zem Latvijas karoga”. Ieplānotas vairākas krāšņas un līdz šim Latvijā nebijušas aktivitātes.

"Mežaparka" alejas no Rīgas Zooloģiskā dārza līdz Lielajai estrādei tiks izgreznotas ar vairāk nekā 100 karogiem, veidojot sarkanbaltsarkano karogu aleju, kuras turpinājumā pirmo reizi būs iespējams vienkopus aplūkot Latvijas pilsētu un novadu karogus.

Nonākuši Lielās estrādes teritorijā, apmeklētāji varēs atdot godu pasaulē lielākajam Latvijas karogam, kas nosegs gandrīz visu kora podestūru un kura izmērs ir vairāk nekā 1000 kvadrātmetri. Tam līdzās no degošām svecītēm veidoti latvju ornamenti atgādinās par šīs vietas lielo nozīmi mūsu tautas vēsturē.

Ikviens varēs piedalīties gaismas objekta - mirdzošās "Latvijas" veidošanā, noliekot pie karoga savu līdzi paņemto svecīti.

Virs lielākā pasaulē karoga tiks projicēta filma par Latvijas nacionālajām vērtībām.

Pasākuma kulminācija plānota plkst. 20, kad klātesošie varēs vērot iespaidīgu uguns rituālu - visi kopā ar savu labo domu spēku piešķirsim enerģiju krāšņām uguns skulptūrām.

 

Mežparks "dzīvo" ne tikai vasaras sezonā, bet arī rudenī un ziemā. Publicitātes foto. 

 

4.DIRIĢENTS

Vērmanes dārza estrāde

"Diriģents" piedāvās iespēju ikkatram uz brīdi kļūt par pavisam īstu kora vadītāju, ar savām roku kustībām nosakot to, kā skanēs pašas pazīstamākās latviešu tautasdziesmas - "Div´ pļaviņas es nopļāvu", "Rīga dimd", "Tumša nakte, zaļa zāle", "Rīgas torņa gala zīle" un "Bēdu, manu lielu bēdu".

Apmeklētaju uzdevums būs iejusties diriģenta lomā, pacelt rokas, ļauties sajūtām un izvedot savu unikālu latviešu tautasdziesmas versiju Latvijas Kultūras akadēmijas jauktā kora "Sōla" izpildījumā.

Projekcijas, kinekt tehnoloģijas un latviešu kormūzikas apvienojums ne vien aicinās atcerēties pazīstamas tautasdziesmas un lepoties par Latvijas koru kultūru, bet arī dos unikālu iespēju ikkatram uzzināt, ko tad īsti dara kordiriģents un, ka katrai kustībai ir sava nozīme, kas atbalsojas izpildījumā.

 

Svētku laikā ikviens varēs kļūt par diriģentu. Publicitātes foto.

 

5.MAĢISKAIS LUKSOFORS

Briāna iela, pretim restorānam "Piens"

“Maģiskais luksofors” ir divu autoru atšķirīgas interpretācija par kustību un satiksmē iesaistītajām personām, kuru vienojošais elements ir visiem pazīstamais luksofors.

Tās ir grafiskas video kolāžas, kas brīvi spēlējas un izjauc ierasto luksofora gaismas kārtību, signāla laika ilgumu, līdz ar to mainot personu un ielas ritmu. Tāpat ironizē par satiktajām būtnēm un asociācijām, kādas tās rada.

 

Iepazīsti citādu lukusoforu. Publicitātes foto.

 

Kāpēc svētkos nepaskatīties kino?

Svinot Valsts svētkus, arī kinoteātrī Splendid Palace (Elizabetes ielā 61) sagatavota īpaša svētku programma.

 

Sestdien, 16.novembrī notiks režisoru Zigurda Vidiņa, Daiņa Kļavas, Ivara Zviedra un Ineses Kļavas, Mārtiņa Grauda, Dāvja Kaņepes jauno dokumentālo īsfilmu pirmizrādes - LTV izsludinātā konkursa "Latvijas kods. Latvijai 95. Latvija šodien" uzvarētāju darbi, kas tapuši kā māksliniecisks mūsdienu Latvijas portretējums un veltījums mūsu valsts 95. gadadienā. Filmu pirmizrādes uz lielā ekrāna - sestdien, 16.novembrī divos seansos – plkst.16 un 18.

Ieejas maksa uz filmām: Ls 2.0/€ 2.85, skolēniem, studentiem un pensionāriem – Ls 2.5/ € 3.56

 

17.un 18.novembrī kinoteātrī dokumentālo filmu programma "LATVIJAS CILVĒKU STĀSTI", piedāvājot unikālu iespēju vienviet noskatīties visu režisora Ivara Selecka Šķērsielu triloģiju.

Filmu seansi 17., gan 18.novembrī - plkst.11 "Šķērsiela", plkst.13 "Jaunie laiki Šķērsielā", plkst.15 - "Kapitālisms Šķērsielā". Ieejas maksa uz filmas seansiem – Ls 1.00 /€ 1.42.

 

No 15. Līdz 18. novembrim gaismas festivāla „Staro Rīga” ietvaros uz Splendid Palace fasādes būs apskatāma arī mākslinieces, režisores Astras Zoldneres gaismas projekcija "Dziedošais nerrs". Iedvesma melnbaltajai videoprojekcijai ir pirmā Baltijas valstīs izrādītā pirmā skaņu filma -„Dziedošais nerrs” (Singing Fool, ASV), kas 1928.gadā pirmoreiz demonstrēta tieši kinoteātrī Splendid Palace.