Pirmo reizi Latvijā notiks Eiropas jauniešu filmu diena

5.maijā kinoteātrī "Splendid Palace" notiks Eiropas jauniešu filmu diena, kurā bērnu un jauniešu auditorijai bez maksas tiks piedāvātas trīs lieliskas Eiropas filmas. Visiem skatītājiem būs iespēja kļūt par Eiropas Kino akadēmijas (EKA) jauniešu auditorijas žūrijas dalībniekiem un noteikt uzvarētāju.

Tēls no filmas Veikals pašnāvniekiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tēls no filmas "Veikals pašnāvniekiem".

 

5.maijā, visas dienas garumā EKA jauniešu auditorijas žūrija darbosies vienlaikus deviņās Eiropas pilsētās un tās virtuāli savienosies plkst.21, kad katras pilsētas žūrija paziņos savu lēmumu Skype tiešraidē. Latviju šajā virtuālajā ceremonijā pārstāvēs J.Norda filmas "Mammu, es tevi mīlu" galvenie varoņi Kristofers Konovalovs un Matīss Livčāns.

 

Programmā iekļautas trīs 2012.gada filmas jauniešu auditorijai. "Veikals pašnāvniekiem" ir franču režisora Patrisa Lekonta pirmā animācijas filma, viena no viņa līdz šim zināmākajām filmām ir "Meitene uz tilta" ar Vanesu Paradī galvenajā lomā. Vācu režisora Bernda Zahlinga filma "Kājām gaisā" ir balstīta viņa ģimenes konsultanta darba pieredzē un stāsta par jauniešu attiecībām ar vienaudžiem un pieaugušajiem. Savukārt holandiešu režisora Vinsenta Bala piedzīvojumu filmā "Zigzag puika" vienu no galvenajām varonēm atveido slavenā aktrise Izabella Roselini, informēja Nacionālajā Kino centrā.

 

Pēc katras filmas noskatīšanās skatītāji būs aicināti iesaistīties diskusijā un pēc tās - veikt balsojumu. Diskusiju vadīs mūziķis un TV3 raidījuma Kinomānija vadītājs Kaspars Zlidnis.

 

Jauniešu filmu diena vienlaikus notiks Rīgā, Kopenhāgenā (Dānija), Erfurtē (Vācija), Izolā (Slovēnija), Londonā (Lielbritānija), Sofijā (Bulgārija), Turīnā (Itālija), Valletā (Malta) un Vroclavā (Polija).

 

Reklāma
Reklāma

Pasākumu Latvijā organizē Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar Eiropas Kino akadēmiju, nodibinājumu "Rīga 2014" un SIA "Rīgas Nami". Eiropas jauniešu filmu diena iezīmē sadarbību ar EKS, gatavojoties balvas pasniegšanas ceremonijai Rīgā, 2014.gada decembrī.

 

5.maijā plkst.11 varēs noskatīties filmu "Veikals pašnāvniekiem" (Le Magasin Des Suicides). Animācija melnās komēdijas žanrā. Iedomājieties veikalu, kurā var nopirkt visu nepieciešamo pašnāvību veikšanai... Šāds veikals ir filmas galveno varoņu ģimenes rūpals. Neraugoties uz darbības jomas drūmo dabu, ģimenes bizness gadiem ilgi zeļ un plaukst. Viss mainās, kad pasaulē nāk veikala īpašnieka jaunākais dēls Alans, kas apveltīts ar neizmeļamu dzīvesprieku un optimismu. Kas gan tagad notiks ar pašnāvību veikalu, kad tajā ieplūdīs Alana dzīvespriecīgais noskaņojums un apņēmība par katru cenu panākt, lai pircēji pasmaida? 

 

Plkst.15 - "Kājām gaisā" (Kopfüber). Saša ir desmit gadus vecs zēns, kuram vairāk par visu pasaulē patīk braukt ar velosipēdu un to remontēt. Kopā ar savu labāko draudzeni Elli viņi dienas pavada, braukājot apkārt un ierakstot apkārtnē sastopamas skaņas. Sašam nepatīk skola un viņš nemitīgi iekuļas nepatikšanās. Kad zēnu pieķer zādzībā, viņa mamma nolemj vērsties sociālajā dienestā pēc palīdzības. Zēnam tiek nozīmēts sociālais darbinieks Franks, kas palīdz gan skolā, gan ikdienas dzīvē. Sākumā Saša atstumj Franku, taču vēlāk soli pa solim nākas atzīt - nav nemaz tik slikti, ja ir personīgais „miesassargs“. Pēc Franka pamudinājuma zēns veic medicīniskas pārbaudes, kuru rezultātā viņam tiek uzstādīta diagnoze – uzmanības deficīts. Zēns sāk lietot zāles, sekmes skolā un attiecības ar pieaugušajiem uzlabojas, vienīgi draudzene Elli redz, ka tas vairs nav tas Saša, kas bija iepriekš. Abu draudzība ir apdraudēta.  

 

Plkst.18 - "Zig Zag puika" (The Zigzag Kid). Nano ir nepilnus trīspdasmit gadus vecs puika, kuru uzaudzinājis tētis - slavens izmeklētājs un neglābjams darbaholiķis. Mamma no ģimenes aizgāja un nomira, kad zēns vēl bija mazs. Nano, tāpat kā tētis, grib kļūt par izmeklētāju, taču nemitīgi iekuļas nepatikšanās. Zēns ir apveltīts ar bagātu iztēli un ikdienā cīnās ar savu nevaldāmo dabu, kas mantota no mammas. Divas dienas pirms iesvētībām tēvs nosūta Nano pie tēvoča, lai tas viņu uzved uz pareizā ceļa. Ceļā uz Francijas Rivjēru puikam parādās vienreizēja iespēja pierādīt sevi. Nano sastopas ar rūdītu krāpnieku, tēva senu paziņu Fēliksu Gliku, izbauda piedzīvojumus un satiek mistisko Zoharu - sievieti, kuras noslēpumi uz visiem laikiem mainīs Nano dzīvi.