Sūnu ciems maketos. Lieliska izstāde

Andreja Upīša memoriālajā muzejā, Brīvības ielā 38–4 atvērta ekspresizstāde SŪNU CIEMS MAKETOS.

Šis un citi skaisti maketi apskatāmi izstādē Andreja Upīša memoriālajā muzejā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šis un citi skaisti maketi apskatāmi izstādē Andreja Upīša memoriālajā muzejā.

Izstādi veido skolēnu darināti maketi, kas dāvināti muzejam. Skolā literatūras stundās lasot Andreja Upīša stāstu jaunatnei „Sūnu ciema zēni” un gatavojoties iesaistīties interaktīvajā spēlē muzejā, bērni iedvesmojušies no aktīvajiem un apņēmīgajiem stāsta varoņiem. Maketos skolēni parādījuši savu redzējumu par Sūnu ciema arhitektūru un tā iemītniekiem. Darbos izmantoti dažādi materiāli – kartons, salmi, sūnas, kociņi, plastilīns un daudzi citi.
Pie interesantākajiem minami Rīgas Centra sākumskolas un Nītaures vidusskolas skolēnu darbi.

Stāsts „Sūnu ciema zēni” ir viens no pazīstamākajiem rakstnieka Andreja Upīša darbiem jaunatnei. Iecerēts tas bijis jau Pirmā pasaules kara laikā, 1915.–1916. gadā, bet pie šīs idejas rakstnieks atgriezies 1918.–1919. gadā. Autors domājis sižeta līnijas šķetināt vienlaicīgi divos virzienos – dramatiskajā un episkajā. Sagadījies tā, ka pirmo realizējis dramatisko – luga „Laimes lācis” sarakstīta 1923. gadā. Tad tā arī iznākusi grāmatā un iestudēta Nacionālajā teātrī. Savukārt stāsts „Sūnu ciema zēni” pabeigts tikai 1939. gadā un pirmoreiz grāmatā izdots 1940. gadā.
„Tas ir vienīgais tāds gadījums manā darbības laikā. Parasti vienmēr savus darbus es iepinu vispirms episkā formā, un tad tikai seko dramatiskais apstrādājums,” tā 1948. gadā intervijā Aleksandram Čakam stāsta pats autors.

Izstāde būs atvērta līdz 18. maijam.

Tuvāka informācija pa tālruni 67289767vai e-pastu upits@memorialiemuzeji.lv, kā arī

http://www.memorialiemuzeji.lv un www.upisamuzejs.lv

Reklāma
Reklāma