Kalnciema kvartālā sāksies jauns pasākumu cikls "Pārdaugava stāsta"

Kalnciema kvartālā notiks pārdaugaviešu stāstu vakari - cikls „Pārdaugava stāsta”. Pirmais pasākums notiks 3. aprīlī plkst. 19.00. Katrā no pasākumiem tiks uzaicinātas ievērojamas personības - galvenie stāstnieki, kuri noteiktu dzīves posmu ir pavadījušas Pārdaugavā un dēvē sevi par „pārdaugaviešiem”.

Vietas, kurās mēs mītam, tikai pirmajā brīdī liekas vienkāršas un saprotamas. Nu, kā atvērtas grāmatas. Nu ko tur ko nesaprast - re kur mājas, re kur ielas. Cilvēki. Piblicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vietas, kurās mēs mītam, tikai pirmajā brīdī liekas vienkāršas un saprotamas. Nu, kā atvērtas grāmatas. Nu ko tur ko nesaprast - re kur mājas, re kur ielas. Cilvēki. Piblicitātes foto.

Stāstu vakars tiks veidots mērķtiecīgā formā, sarunas laikā virzoties caur noteiktām Pārdaugavas apkaimēm un koncentrējoties uz īpašiem un personiskiem pieturas punktiem Pārdaugavā. Tiks runāts par konkrētām vietām - ēkām, ielām, parkiem, stūriem un pagalmiem, kas tiks iztirzātas nevis no vēsturiski akadēmiskā aspekta, bet no personiskās retrospekcijas. Tiks vākti un apkopoti subjektīvi atmiņu stāsti par Pārdaugavas vietām, komponējot šos stāstus ar attēliem no stāstnieku personiskajiem un citiem pieejamajiem arhīviem, kā arī senām kartēm, fotogrāfijām, vēstulēm, skaņām un citiem materiāliem.


Pasākumu cikla rezultātā tiks izveidoti alternatīvā tūrisma maršruti - ekskursijas pa Pārdaugavu, kas būs pieejami plašai publikai. Maršruti tiks atklāti 18. maijā - Muzeju naktī.
3. aprīlī 19:00 aicinām Jūs uz tikšanos un kopīgas pieredzes vakaru ar arhitektu un mākslas vēsturnieku, ilggadēju Pārdaugavas iedzīvotāju Pēteris Blūmu, kurš dalīsies ar aizraujošu un personisku stāstījumu par Pārdaugavu.


"Vietas, kurās mēs mītam, tikai pirmajā brīdī liekas vienkāršas un saprotamas. Nu, kā atvērtas grāmatas. Nu ko tur ko nesaprast - re kur mājas, re kur ielas. Cilvēki. Es taču te dzīvoju veselu mūžību, jau padsmit gadus. Visu zinu, visu atceros. Katrs stabs uz ielas zināms.
Kaut kāds jocīgs stabs, stāv bez vadiem. Re, māju šķībi uzbūvējuši! Un tur viena māja pie pašas ielas, bet tur tās dārza dziļumā. Un kāpēc koka mājas nav augstākas par diviem stāviem? Nezini?
Āgenskalns patiešām ir laba, aizraujoša lasāmviela. Žēl, ka grūti lasās, jo vārdi un domas ļoti izkaisīti laikā un telpā. Bet, kad saliek kopā atmiņas, kartes, grāmatas un vecas bildes, tad sanāk interesanti. Patiešām, tur visā tajā notikumu un tēlu juceklī sāk iezīmēties cits Āgenskalns. Tas, kas pirms mums." / P.Blūms/

Reklāma
Reklāma


Pasākumus aicināti apmeklēt un aktīvi piedalīties pārdaugavieši, studenti, seniori un jebkuras pasaules vietas iedzīvotāji, kuriem interesē vide, cilvēki un stāsti, kas ir aiz tiem.
Nākamais "Pārdaugava stāsta" pasākums notiks 24. aprīlī 19.00.
Ieeja 3Ls, studentiem un pensionāriem 1Ls.

Sekojiet līdzi Kalnciema kvartāla programmai: www.kalnciemaiela.lv, facebook.com/kalnciemaiela,

twitter.com/kalnciemaiela.