Krizantēmas — acu priekam un veselībai

No 9. līdz 13. novembrim Latvijas Dabas muzejā notiks izstāde "Krizantēmas un telpaugi no Nacionālā Botāniskā dārza kolekcijas". Nacionālais Botāniskais dārzs Salaspilī jau daudzus gadus Dabas muzeja apmeklētājiem piedāvā zemstikla augu kultūru „viesizrādes” Rīgā.

Krizantēmu lapas tiek pielietotas migrēnas ārstniecībā, bet sausēti ziedi — apetītes uzlabošanai. Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Krizantēmu lapas tiek pielietotas migrēnas ārstniecībā, bet sausēti ziedi — apetītes uzlabošanai. Publicitātes foto.

Izstādē būs iespējams izbaudīt krizantēmu — pēdējo rudens ziedu krāšņumu un aplūkot telpaugus, kas telpas spēj padarīt vasarīgas pat vēsajos rudens mēnešos.


Izstādē varēs apskatīt dažādu šķirņu, krāsu un formu krizantēmas, saņemt konsultantu padomus par šo krāšņo ziedu audzēšanu. Acis priecēs gan grieztie ziedi, gan ziedi podiņos, kā arī telpaugi no NBD oranžērijām. Izstādes laikā būs iespējams iegādāties telpaugus.
Zelta ziediem, kā tiek sauktas krizantēmas, ir veltīta dzeja, dziesmas, leģendas un mīti. Daudzviet pasaulē — Ķīnā, Japānā, ASV, Krievijā un citur, tostarp Latvijā — notiek krizantēmu svētki. Tomēr šīs puķes tiek audzētas ne tikai savu krāšņo ziedkopu dēļ. Tās izmanto arī ārstniecības nolūkos. Krizantēmu lapas tiek pielietotas migrēnas ārstniecībā, bet sausēti ziedi — apetītes uzlabošanai. Krizantēmas tiek izmantotas acu, kuņģa, sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai, kā arī alkoholisma ārstēšanai.

Izstādē varēs apskatīt dažādu šķirņu, krāsu un formu krizantēmas, saņemt konsultantu padomus par šo krāšņo ziedu audzēšanu.

Reklāma
Reklāma

Krizantēmu kolekcijas veidošana Botāniskajā dārzā uzsākta drīz pēc tā dibināšanas. Piecu gadu desmitu laikā Botāniskā dārza zinātnieki izvērtējuši vairāk nekā 1000 krizantēmu šķirņu no dažādām pasaules malām. Kolekcijā, kura tiks piedāvāta izstādes apmeklētāju vērtējumam, būs tikai tādas šķirnes, kas ir piemērotas audzēšanai siltumnīcā Latvijas apstākļos. Kā īstenām mārtiņrozēm pieklājas, tās spēj uzziedēt novembra vidū, par spīti skarbiem apstākļiem — zemai temperatūrai, zemai apgaismojuma intensitātei. Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī ir vienīgā šāda līmeņa krizantēmu kolekcija Baltijā.  


Arī Nacionālā Botāniskā dārza telpaugu kolekcijai ir sena vēsture. No siltām un svešām zemēm nākuši augi, kuri ārā nespēj pārziemot, oranžērijās mīt jau kopš 1960. gada. Pareizi kopti, tie jūtas tāpat kā savā dzimtenē — zaļo, zied, ražo sēklas. Pašlaik telpaugu kolekcijās ir aptuveni 1700 augu taksoni no visiem pasaules nostūriem. Ik gadus no citiem pasaules Botāniskajiem dārziem starptautiskās sēklapmaiņas ceļā tiek iegūtas jaunu sugu sēklas un spraudeņi, ar kuriem papildināt kolekcijas. Lielāko daļu no šiem augiem iespējams izmantot māju, sabiedrisko telpu interjera iekārtošanai un dārzu noformēšanai vasarā.

Izstādes atklāšana plkst. 11:00 muzeja otrā stāva izstāžu zālē.
Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā — Rīgā, K. Barona ielā 4!