Uzspēlēsim Blaumani jeb Blaumanis Akuratera atviltknē

No 30. marta līdz 8. aprīlim Jāņa Akuratera muzejā atkārtoti norisināsies akcija Uzspēlēsim Blaumani jeb Blaumanis Akuratera atvilktnē.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Tās ietvaros Jāņa Akuratera mājas Kamīnzālē trīs dienas nedēļā darbosies Rūdolfa Blaumaņa prozas un dramaturģijas analīzes laboratorija jeb nosacīts Melnais kabinets, kurā notiks seansi:
Nāves ēnā – psihoanalītiska darbības skice ar/uz ledusgabala;
Indrāni caur Bībeles un Šekspīra prizmu.

Spēles seansos skatītāju nav. VISI ir skatītāji un darbojošās personas vienlaikus. Un ir Spēles Maģistrs, režisors un scenogrāfs Viktors Jansons, kurš vada norisi tukšā telpā – Melnajā kabinetā, ar vai bez priekšmetiem, ar skaņu, troksni, kustību.


Viens no spēles paņēmieniem ir likt nolasīt Blaumaņa iekodētās semiotiskās zīmes, zīmju sistēmas novelē Nāves ēnā un lugā Indrāni. Otrs – izmantojot iztēli, fantāziju, visu savu ķermeni kā antropoloģisku mehānismu, dot iespēju apmeklētājam iejusties Blaumaņa izveidotajā dramaturģiskās spēles situācijā.

Akcija Uzspēlēsim Blaumani jeb Blaumanis Akuratera atvilktnē iecerēta, lai meklētu paralēles un krustpunktus, literārās, mākslinieciskās un bībeliskās līdzības Blaumaņa darbos un pasaules izcilāko dramaturgu Viljama Šekspīra, Antona Čehova, Semjuela Beketa daiļradē, lai veidotu padziļinātu izpratni par Blaumaņa lugu un noveļu nozīmīgumu pasaules literatūras kontekstā.

Jāņa Akuratera muzeja tradīcija ir veidot izstādes un akcijas par cilvēkiem, kas dzejniekam bija būtiski, ar kuriem viņš bija cieši saistīts, piemēram, Jānis Jaunsudrabiņš, Edvarts Virza, Jānis Ziemeļnieks, Henriks Ibsens, Knuts Hamsuns u.c. Jāņa Akuratera dialogs ar laikabiedriem vienlaikus palīdz atklāt, precīzāk definēt katram autoram raksturīgo un īpatno un ieraudzīt laikmetu tā kopainā, pretrunīguma dažādībā.

Viens no īpašiem cilvēkiem Akuratera dzīvē bija Rūdolfs Blaumanis. Dzejnieku saistīja Blaumaņa drāmas un noveles. 1908. gadā, kad Norvēģijas Nacionālā teātra direktors Vilhelms Krāgs jautāja Jānim Akurateram, vai latviešiem ir slavens teātris un dramaturgi, uz pirmo jautājumu viņam nācās atbildēt piemelojot, bet uz otro viņš ar lepnumu varēja atbildēt „kaut vienu patiesu vārdu – Blaumanis”. Sava rakstāmgalda atvilktnē kā īpašu relikviju Jānis Akuraters visu mūžu glabāja Rūdolfa Blaumaņa vēstules.

2010. gada nogalē akcija Uzspēlēsim Blaumani jeb Blaumanis Akuratera atvilktnē tapa ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, bet, ņemot vērā apmeklētāju lielo atsaucību, šī gada pavasarī Melnais kabinets taps uzbūvēts no jauna un akcija risināsies vēlreiz.

Pirmais seanss Nāves ēnā – psihoanalītiska darbības skice ar/uz ledusgabala – 2011. gada 30. martā plkst. 18.00 Jāņa Akuratera muzejā, Ojāra Vācieša ielā 6a. Seansa ilgums 1 stunda un 53 minūtes.

Lai pilnvērtīgi piedalītos Spēles Maģistra Viktora Jansona vadītajos seansos, lūgums skolēniem, studentiem un pārējiem apmeklētājiem iepriekš izlasīt Rūdolfa Blaumaņa darbus – Nāves ēnā, Indrāni un Pazudušais dēls.

Ieejas maksa: Ls 3,00; skolēniem, studentiem, pensionāriem – Ls 1,00

Iepriekšēja pieteikšanās un biļešu rezervēšana uz seansiem pa tālruni 26703293 (Maira Valtere, programmas kuratore) vai e-pastu: akuraters@memorialiemuzeji.lv vai akuratera.muz@inbox.lv

Seansu norises laiks
Nāves ēnā

30. martā plkst. 18.00
31. martā plkst. 12.00 un 15.00
1. aprīlī plkst. 12.00


Indrāni
6. aprīlī plkst. 18.00
7. aprīlī plkst. 12.00 un 15.00
8. aprīlī plkst. 10.00

Tuvāka informācija pa tālruni 67619934; 29451112 (Ruta Cimdiņa) 26703293 (MairaValtere), e-pastu: akuraters@memorialiemuzeji.lv,

Reklāma
Reklāma

kā arī mājas lapā http://www.akurateramuzejs.lv

un http://www.memorialiemuzeji.lv