Divdomīgā un fascinējošā krāsa: sarkanā. Bezmaksas pasākums

Turpinot pirms gada aizsākto mākslas tikšanās ciklu Eiropas gadalaiki: pavasaris, vasara, rudens un ziema, 7. februārī plkst. 18:00 Eiropas Savienības mājā (Aspazijas bulvārī 28) notiks pasākums Divdomīgā un fascinējošā krāsa: sarkanā.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Eiropas Savienības mājā viesosies franču māksliniece Martina Lafona (Martine Lafon) ar lekciju Sarkanais – asins un tintes krāsa. Gleznieciska domāšana. Savukārt diskusijā par sarkano krāsu kā lieguma, kā arī sociālo, reliģisko un juteklisko robežu piedalīsies psihoterapeits Viesturs Rudzītis un mākslas zinātniece Dace Lamberga, kura piedāvās arī savu pētījumu par emocionāli spēcīgās sarkanās krāsas nozīmi latviešu glezniecībā.

28. janvārī Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja Hēges zālē tika atklāta Martinas Lafonas izstāde. Šobrīd franču māksliniece veselu nedēļu pavada Daugavpilī, pētot pasaulslavenā gleznotāja Marka Rotko dzīves un daiļrades nospiedumus pilsētā, kā arī strādājot pie jaunas izstādes.

Martinas Lafonas daiļrade izpaužas sarkanajā. Tieši ar sarkanā palīdzību viņa veido skatījumu uz pasauli, lietām un parādībām. Tādējādi viņas daiļrade caurvij lielu skaitu pirmatnēju tēmu, sākot no zīmēšanas tehnikas līdz pat jautājumiem par vissvētāko, no asiņainās antropoloģijas līdz sievišķīgajai seksualitātei, neaizmirstot arī dažāda veida kultūras atsauces.

Martina Lafona piedāvā pārdomas par mākslas un etnoantropoloģijas robežām — kādā veidā māksla var sniegt jaunu dzīvi priekšmetiem, par kuriem cilvēki jau piemirsuši? Jo māksla glabā atmiņas mūžīgi. Krāsainā pasaule vairojas līdz bezgalībai, tādējādi visas iespējas runāt par sarkano izpaužas dažādās toņkārtās — jutekliskuma un sievišķības, simbolisma, reliģijas, politikas, mīlestības un kaislības, bērnības, baiļu un baudkāres, atklājot ainavā sarkano un, protams, skatot šīs krāsas nozīmi mākslas vēsturē.
 
Projekts notiek sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Francijas Kultūras centru Rīgā.


Pasākumu varēs vērot arī interneta tiešraidē www.esmaja.lv.


Pasākumi Eiropas Savienības mājā interesentiem pieejami bez maksas.

Reklāma
Reklāma