7. oktobrī LNO repertuārā atgriežas leģendārais operas "AĪDA" iestudējums

7.oktobrī ar Baltic International Bank atbalstu Latvijas Nacionālās operas repertuārā atgriežas leģendārais mākslinieka Ilmāra Blumberga un režisores Māras Ķimeles iestudējums – Džuzepes Verdi opera Aīda.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Titullomu atjaunojuma pirmizrādē dziedās Liene Kinča, Efe Kislali (Radamess), Samsons Izjumovs (Amonasro), Kristīne Zadovska (Amnerisa) u.c. Atjaunojuma muzikālais vadītājs – LNO galvenais diriģents Modests Pitrens. Atjaunojuma pirmizrāde būs veltījums tenoram Kārlim Zariņam 80 gadu jubilejā!

Latvijas Nacionālās operas Aīdas iestudējums, kura pirmizrāde bija 1998.gadā, jau nokļuvis klasikas statusā. Vizuāli satriecošais uzvedums, pateicoties mākslinieka Ilmāra Blumberga scenogrāfijai un kostīmiem, ir ne tikai viena no visilgāk izrādītajām un skatītāju iemīļotākajām LNO izrādēm, bet arī skaists un neaizmirstams estētisks piedzīvojums ikvienam skatītājam, pat tiem, kuri varbūt nav opermūzikas kvēlākie mīļotāji. I.Blumberga scenogrāfija ir tik varena, ka pati par sevi ir izpētes vērta kā parādība, kā mākslas darbs. Būdama apbrīnojami vienkārša, tā vienlaikus ļauj izjust aizgājušās civilizācijas garu. I.Blumbergs ir pāršķēlis laiku un no tālajām tūkstošgadēm izvilinājis absolūti savu un absolūti īstu Ēģipti. Vērienīguma un detaļu, vispārinājuma, fantāzijas un enciklopēdisku zināšanu savienojums – viss ir pamatots un talantīgi pārliecinošs.

LNO Aīda ir viesojusies daudzās pasaules valstīs un ar savu vizuālo spēku spējusi sajūsmināt skatītājus it visur: 2003.gadā iestudējums pārliecināja Maskavas Lielā teātra publiku, 2006.gada vasarā Aīda tika izrādīta Zviedrijā, slavenajā Dalhallas brīvdabas festivālā, kur neparastā vide – skatuvei atrodoties sena, ar ūdeni pildīta krātera dibenā – tikai paspilgtināja scenogrāfijas maģiju.

AĪDAS tūkstošgadu vēstījums ir jāizvērtē mums – laikmetīgajai šolaiku sabiedrībai, kas spēj atzīt un izcelt tās izpausmes un mantotās vērtības, kas nemainīgi piedien mūsu dzīvei, tiek nodotas nākamajām paaudzēm un uzsver mūžības rituma bezgalību,” pirmizrādes priekšvakarā atzīmē Valērijs Belokoņs, Baltic International Bank dibinātājs un akcionārs. „Esmu pārliecināts, ka tie būs īsti svētki operas skatītājiem, – aplausi nerims, godinot Kārli Zariņu, apbrīnojot Ilmāra Blumberga un Māras Ķimeles domas dziļumu, kā arī priecājoties par jaunajiem talantiem. Esmu gandarīts, ka šo svētku sajūtu ar savu atbalstu ir veicinājusi Baltic International Bank,” piebilst iestudējuma patrons.

Aīda ir viens no pasaules opermākslas šedevriem, Džuzepes Verdi vēlīnais meistardarbs. Tas stāsta par etiopiešu princeses un ēģiptiešu karavadoņa traģisko mīlestību, un jau vairāk nekā 130 gadus atdzimst uz visas pasaules operteātru skatuvēm visdažādākajās interpretācijās. Opera tika sacerēta pēc Ēģiptes valdības pasūtījuma sakarā ar Suecas kanāla atklāšanas svinībām un Kairas operteātra atklāšanu. Pirmizrāde notika 1871.gada 24.decembrī Kairā un dažus mēnešus vēlāk autora vadībā Milānas operteātrī La Scala.

 

 

Reklāma
Reklāma

Ieskaties: www.opera.lv