LNO top klasiskā baleta pērle – P.Čaikovska balets "Apburtā princese"

8.maijā pirmizrādi piedzīvos Pētera Čaikovska balets Apburtā princese, kas tapis ar LMT atbalstu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Iestudējuma horeogrāfs - Aivars Leimanis, diriģents Farhads Stade, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ināra Gauja, gaismu mākslinieks Kārlis Kaupužs, grima māksliniece Elita Klāra; galvenajās lomās: princese Aurora - Jūlija Gurviča, Elza Leimane, Sabīne Guravska, princis Dezirē - Aleksejs Avečkins, Raimonds Martinovs, Sergejs Neikšins, princese Florīna - Juka Mijake, Iļana Puhova, Jolanta Lubēja, Zilais putns - Arturs Sokolovs, Zigmārs Kirilko, Viktors Seiko, Aleksandrs Latišonoks u.c.

Horeogrāfs Aivars Leimanis: „Gribētos, lai šis iestudējums būtu izsmalcināts un stilistiski tīrs, lai izdotos uzburt greznu, krāšņu pasaku, lai skatītāji noticētu, ka uz mūsu skatuves no simtgadu miega mostas īsta princese. Tā pati, kurai kādā brīnišķīgā Luāras ielejas pilī ar daudziem sīkiem tornīšiem iekārtots muzejs un kuras vārdu zina visi pasaku mīļotāji neatkarīgi no vecuma un nodarbošanās. Un, ja pasakā ir tikai viena īsta princese, mums tādas ir trīs: Jūlija Gurviča – smalka un trausla kā Sevras porcelāna lellīte, Elza Leimane – sirsnīga un patiesa, apveltīta ar lielisku stila izjūtu, un Sabīne Guravska, kurai, šķiet, pati daba lēmusi šo lomu, dāvājot gan nepieciešamās fiziskās dotības, gan skatuves šarmu.”

Latvijas Mobilā Telefona prezidents Juris Binde: „Šogad aprit piecpadsmit gadi kopš LMT sadarbojas ar Latvijas Nacionālo operu. Pirmais solis šajā sadarbībā bija atbalsts operas nama rekonstrukcijai, bet vēlāk ar LMT gādību tapa vairākas nu jau publikas iemīļotas operas un baleta izrādes.
Līdz ar pavasara atnākšanu dāvinām baleta mākslas cienītājiem klasisku un krāšņu baleta jauniestudējumu Apburtā princese un ceram, ka populārā pasaka ar laimīgām beigām būs laba izklaide dažādu paaudžu skatītājiem.

Pirmoreiz pasaule stāstu par Ērkšķrozīti iepazina 1697. gadā, kad slavenā pasaka ar nosaukumu Skaistule dusošajā mežā tika publicēta franču pasaku meistara Šarla Perro (1628–1703) Zosmāmiņas pasaku krājumā. Ērkšķrozītes vārdu princese ieguva 1812. gadā tapušajā brāļu Grimmu versijā, ar kuru, komponējot baletu Apburtā princese, strādāja Pēteris Čaikovskis (1840–1893). Baleta pasaules pirmizrāde notika Sanktpēterburgas Marijas teātrī 1890. gada 15. janvārī. Galveno lomu pirmizrādē dejoja Karlota Brianca, pie diriģenta pults bija Rikardo Drigo. Balets guva daudz vairāk atzinības presē nekā savulaik Gulbju ezers, tomēr komponistam nebija lemts piedzīvot tā īstos panākumus. Tūlīt pēc pirmizrādes cars Aleksandrs III esot izsaucis Čaikovski uz savu ložu, lai aplaimotu ar vārdiem: „Ļoti jauki.” Lieki piebilst, ka Čaikovskis bija cerējis uz mazliet jūsmīgāku atsauksmi. Taču jau desmit gadus pēc komponista nāves Apburtā princese bija otrs populārākais balets Imperiālā baleta repertuārā aiz Mariusa Petipā un Čezāres Punji kopdarba Faraona meita. Šo desmit gadu laikā Apburtā princese no sava burvju miega bija modusies 200 reižu.

Mariusa Petipā un Pētera Čaikovska Apburtā princese bija pirmais balets, ko savulaik noskatījās leģendārais baleta impresārijs Sergejs Djagiļevs, kā arī slavenās balerīnas Anna Pavlova un Gaļina Ulanova. Baletā Apburtā princese Rietumeiropa iepazina Krievijā augušo baleta brīnumu Rūdolfu Nurijevu; savu pirmo lomu – zeltītu Amoriņu – nospēlēja izcilais horeogrāfs Džordžs Balančins. Rīgas skatuvei Apburtā princese modās 1929. gadā, kad to iestudēja Aleksandra Fjodorova, kura pati arī dejoja galveno lomu. Rakstnieks un diplomāts Oskars Grosbergs Ilustrētajā žurnālā vēlāk jūsmoja: „Ar šī baleta uzvedumu mūsu trupa pierādīja, ka viņa mierīgi var blakus stāties labākām baleta trupām pasaulē.” Aleksandras Fjodorovas veikumam sekoja divi Helēnas Tangijevas-Birznieces iestudējumi – 1948. gadā ar Annu Priedi un 1962. gadā ar Veltu Vilciņu, Ināru Ābeli un Intu Karuli galvenajā lomā. 1975. gadā baletu iestudēja Aleksandrs Lembergs (atjaunojums 1989. gadā), bet 1995. gadā – Aivars Leimanis. Auroru dejojušas Zita Errsa, Larisa Tuisova, Tatjana Jeršova, Lora Ļubčenko, Lita Beiris, Inese Dumpe, Gunta Bāliņa, Jūlija Gurviča, Margarita Demjanoka un Viktorija Jansone, kurām nu piepulcēsies arī Elza Leimane un Sabīne Guravska.

 

Reklāma
Reklāma