Ar bērnu dzejas podkāstu atklāj gadagrāmatu "Garā pupa"

Biedrība "Ascendum" izdevusi jau astoto atjaunoto dzejas gadagrāmatu "Garā pupa". To sastādījusi dzejniece Inese Zandere, bet ilustrējis mākslinieks Normunds Ozols. Dzejoļi no grāmatas klausāmi īpašā festivāla “Dzejas dienas” podkāstā, kur tos ierunājis aktieris Ģirts Krūmiņš un tulkotāji.
Ar bērnu dzejas podkāstu atklāj gadagrāmatu Garā pupa

FOTO: Publicitātes foto

“Garajā pupā” publicēti 69 jauni mūsdienu autoru dzejoļi bērniem, kā arī atdzejojumi no poļu, nēderlandiešu un somu valodas. Tāpat grāmatā lasāma arī pašu bērnu rakstītā dzeja, Ineses Zanderes pasaka, Laumas Mellēnas eseja par tautasdziesmām un labi zināma, kā arī piemirsta bērnu dzejas klasika. 

 

Starp grāmatā publicētajiem ir daudzu labi zināmu un atzītu dzejnieku darbi – Kārļa Vērdiņa, Arvja Vigula, Ineses Zanderes, Žebera, Māra Salēja, Dainas Tabūnas un citu autoru dzeja. Pandēmijas ierobežotā iespēja ceļot apspēlēta īpaši atlasītā bērnu dzejas kopā “Dzejoļi kartē”, bet ar šī gada jubilāriem – bērnu dzejniekiem Vizmu Belševicu un Valdemāru Ancīti – dzejas rotaļā sasaucas Ingmāra Balode un Inese Zandere. Tāpat grāmatā lasāmi iepriekš nepublicēti un arhīvos atrasti Laimoņa Kamara dzejoļi.

Reklāma
Reklāma

"Garā pupa" ierasti ik gadu tiek atvērta Dzejas dienās, bet, ņemot vērā pandēmijas ierobežošanai ieviestos drošības pasākums, šogad atklāšanas pasākumu aizstāj īpašs festivāla “Dzejas dienas” podkāsts bērniem. To veido četras sērijas, kurās aktieris Ģirts Krūmiņš un tulkotāji Māris Salējs, Inese Paklone un Maima Grīnberga lasa grāmatā publicētos dzejoļus, atdzejojumus un tekstus oriģinālvalodā, tā turpinot ceļošanas tēmu, tāpat izskan arī bērnu rakstītie dzejoļi, kurus izvēlējusies un komentē žūrija – mūziķis Jānis Šipkēvics, mākslinieks Kristians Brekte, režisore Krista Burāne, raidījumu vadītājs Gustavs Terzens, rakstnieks un aktīvists Viesturs Ķerus, kā arī Inese Zandere.

 

Jau publicētas 2 no podkāsta sērijām, kas klausāmas "Satori" profilā straumēšanas servisos Podbean, Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts, YouTube u.c.