Melānijas Vanagas atmiņu grāmatai "Veļupes krastā" jauns izdevums

Izdevniecība “Jumava” jaunā veidolā izdevusi rakstnieces Melānijas Vanagas (1905–1997) atmiņu grāmatu “Veļupes krastā”, kas vēsta par latviešu ģimeņu izsūtījuma ceļu Sibīrijā un pēc kuras motīviem uzņemta Viestura Kairiša spēlfilma “Melānijas hronika”. Lai arī literāru darbu adaptācija ir kinematogrāfijā iecienīta prakse, literāra darba ekranizācija Latvijas kino notiek reti. “Melānijas hronika” ir pirmā latviešu literārā darba ekranizācija pēdējo desmit gadu laikā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Veļupes krastā

Grāmatai ir izveidots jauns noformējums – supervāks uz kura attēlota režisora Viestura Kairiša veidotās filmas “Melānijas hronika” galvenā varone, aktrise Sabine Timoteo (filmā atveido Melāniju Vanagu). Grāmatas atvēršanas svētkos piedalīsies filmas producenti Gints Grūbe un Inese Boka–Grūbe, Melānijas Vanagas muzeja vadītāja Ingrīda Lāce, kā arī viens no Melānijas Vanagas audžubērniem Sibīrijā un grāmatas varoņiem – Andris Eglītis. Izdevniecību “Jumava” pārstāvēs rakstnieks, dzejnieks un publicists Pāvils Raudonis. Pasākumu vadīs Latvijas Radio 1 žurnāliste Liega Piešiņa.


Filmas režisors Viesturs Kairišs grāmatas atkārtotā izdevuma ievadā raksta: “Tāpat kā armēņu genocīds vai ebreju holokausts, izsūtījums ir viens no latviešu vēstures bāzes faktoriem, uz kura varam veidot savu kolektīvo apziņu. Te vairāk jārunā nevis par upuriem, bet par spēku, kas ļāva izdzīvot. Tieši uz šiem cilvēkiem, kuriem bija svarīgi atgriezties, uz tiem, kuri atgriezās un nesalūza, mēs varam būvēt savu garīgo genofondu. Tādēļ Melānija Vanaga man šķiet fundamentāli svarīga personība. Viņas grāmatā nejūt naidu, drīzāk cilvēkmīlestību, spēju tikt pāri ļoti sāpīgām lietām.”


Informācija par filmu mājas lapā www.melanijashronika.lv
un www.facebook.com/MelanijasHronika.

Reklāma
Reklāma


Par spēlfilmu “Melānijas hronika”
Viestura Kairiša spēlfilmas “Melānijas hronika” pamatā ir izsūtījumu Sibīrijā izdzīvojušas latviešu sievietes, rakstnieces Melānijas Vanagas dzīvesstāsts. Tas ir patiess vēstījums par cilvēcības brīnumu, gara plašumu un ciešanu pilnajiem cilvēku likteņiem lielākajā Latvijas nācijas traģēdijā. Spēlfilmu caurvij sirdi plosošs vēstījums par deportētajām latviešu sievietēm, kurām bija jāizcieš, jāizdzīvo un jāpārdzīvo dzīve Sibīrijā, lai vēlāk atgrieztos un dzīvotu Latvijā. Filma “Melānijas hronika” ir Latvijas, Somijas un Čehijas kopprodukcija, kuras veidošanā iesaistījās vairāk nekā 200 kino nozares profesionāļi no Latvijas, Austrijas, Vācijas, Somijas, Lietuvas, Krievijas un Lielbritānijas. Tās uzņemšana tika sākta 2013. gada janvārī un pabeigta 2015. gada janvārī. Galveno lomu filmā atveido viena no labākajām mūsdienu Eiropas aktrisēm Sabīne Timoteo, kura 2015. gadā tika atzīta par labāko šveiciešu aktrisi. Tāpat filmā lomās redzami arī zināmi latviešu aktieri: Guna Zariņa, Maija Doveika, Baiba Broka, Lilita Ozoliņa, Ivars Krasts un Ģirts Krūmiņš. Savukārt spēlfilmas masu skatos piedalījušies vairāk nekā 300 Latvijas iedzīvotāji. Filma tika uzņemta Rīgā, Bikstos, Pasienā, Rēzeknē, Karēlijā.

 

Ieskaties: www.jumava.lv