Saki "nē" - un nejūties vainīgs

Viktors Šeinovs, psiholoģijas zinātņu doktors, Baltkrievijas universitātes profesors, iedziļinās fenomenālajā uzvedības modelī, kad cilvēks nespēj atteikties no lietām un situācijām, kas viņam nešķiet tīkamas vai psiholoģiski veselīgas, jo pretējā gadījumā viņu māks vainas apziņa.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šī grāmata ir unikāla tāpēc, ka Šeinovs uz šo tendenci raugās no postpadomju skatupunkta: lai arī versijas par šo tēmu ir lasāmas arī rietumnieku darbos, viņiem šāda veida uzvedība ir retāk sastopama un mazāk spilgta. Tālab īpaši svētīgs šis sējums ir tiem, kuri tiešā veidā izbaudījuši padomju audzināšanu.


Autors aplūko, kas tad īsti rada vainas sajūtu un iesaka paņēmienus, kas ļaus to apiet pavisam. Kā novēro Šeinovs, attiecības gan ģimenē, gan skolā, gan darba kolektīvā nereti balstās uz manipulācijas principa. Saprotot to, un izmantojot grāmatā sniegtos ieteikumus, lasītājs soli pa solim iemācās atpazīt psiholoģiski toksiskas situācijas un izvēlēties veselīgāku attieksmi, atsakoties piedalīties nevajadzīgās drāmās un neuzņemoties nastas, kam ar viņu patiesībā nav nekāda sakara.

Reklāma
Reklāma


Ieskaties: www.avotsabc.lv