Jauns latviešu rakstnieces romāns pusaudžiem: Piezvani Adrijai Elzai!

Pavasarī, skolu eksāmenu un izlaidumu laikā Apgādā Zvaigzne ABC klajā nācis rakstnieces un dzejnieces Maijas Laukmanes prozas darbs jauniešiem “Piezvani Adrijai Elzai!” Šajā romānā lasītāju iecienītā autore, kuru jaunie latviešu lasītāji jau pazīst no garstāstiem “Svītra pāri!” un “Lai dzīvo vasaras sodība!”, bet pieaugušie – no daudzajiem dzejas un miniatūru krājumiem, risina aktuālu un līdz šim latviešu literatūrā samērā maz skartu tēmu – šķirtu ģimeņu bērnu iekšējos pārdzīvojumus mūsdienu vidē.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Melisai, romāna “Piezvani Adrijai Elzai!” galvenajai varonei un vēstītājai, ir četrpadsmit gadu. Viņas ikdiena sastāv no skolas mācībām un izklaidēm kopā ar nešķiramu draudzeņu bariņu. Melisa ir populāra, stilīga un, šķiet, arī laimīga. Taču viņas ģimenē gruzd kāds noslēpums... Jo Melisa tikpat kā neko nezina par savu tēvu Ventu – vien to, ka viņš “kaut kur” ir. Tāpēc pilnīgi negaidīts ir brīdis, kad meitenei skolā klāt pienāk svešiniece, kas izrādās viņas... pusmāsa, par kuru Melisa neko agrāk nav dzirdējusi. Kā jūtas Melisa, būdama neziņā savu vecāku pagātni? Kāpēc meitenes māte tik krasi norobežojas no visa, kas saistīts ar Melisas tēvu un viņu šķiršanos? Un ko darīt, kad viss beidzot nāk gaismā?

 

Maija Laukmane šos jautājumus risina ar dzejnieces jūtīgo pieskārienu, bet vienlaikus prasmīgas prozaiķes aso vērojumu un trāpīgo valodas stilu. Meistarīgi atveidojot jauniešu dzīves vidi, dialogus un pārdomas, veidojas grods, saistošs stāstījums par to, ko mūsdienās – tieši šeit un tagad – nozīmē būt četrpadsmitgadīgam un, par spīti vecākiem, draugiem un izklaidēm, savā dziļākajā būtībā vientuļam. Vienlaikus šis ir darbs arī pieaugušajiem – vēstījums par to, cik bīstama var būt klusēšana, kas uzceļ mūri starp vecākiem un bērniem, un cik ļoti sāp tiem, kas palikuši abās šī mūra pusēs.

 

Reklāma
Reklāma

 

Maijas Laukmanes darbs ir vērtīgs pienesums jaunākajā latviešu literatūrā, ko ieteicams izlasīt gan jauniešiem, gan viņu vecākiem un skolotājiem, lai labāk izprastu svārstīgo, sarežģīto un trauslo pasauli, kurā mitinās viņu padsmitgadnieki.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv