Pigornieks, skrejeklis, pelīte... Ievas Samauskas jaunākā dzejoļu grāmatiņa

Apgāds „Lietusdārzs” laidis klajā pazīstamās bērnu rakstnieces Ievas Samauskas dzejas darbu bērniem „Kad kaķēnu sauc par pelīti?”.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Grāmata savdabīgā skatījumā vēsta par kaķēna dzīvi. Protams, kaķēna tēlā viegli var pazīt bērnu, kurš no rīta izlec no gultas, draiskojas, mācās, blēņojas un vakarā atkal iekāpj gultiņā. Jautājumu un atbilžu formā veidotais dzejojums bērnam pazīstamas norises un emocijas žirgti un atjautīgi atklāj mākslas līdzekļiem. Uz visu var paskatīties no tūkstoš pusēm...

Dzeja asprātīgā, rotaļīgā veidā  apspēlē mīļvārdiņu lietošanu.  Līdz ar to tā atklāj latviešu valodas bagātību, mudina lasītāju/klausītāju iepazīt valodu kā bezgalīgu radošuma avotu.

 

 Varbūt tā ir taisnība, varbūt tā ir tiesa,

ka kaķēnu sauc par pelīti –

tikko viņš priecīgs grib noķert vēju,

prom bēgošas lapas un savu astīti,

kā vilciņš uz riņķi griezdamies, 

spēlē riču-raču ar kaķēniem citiem

un vēl pūķi pēc tam laist gaisā ies?

 

Reklāma
Reklāma

Nē, nē, nav tā taisnība!

Tā galīgi nav tiesa!

Jo tad viņu pavisam citādi sauc –

par  skrejekli, trādirīdi un rotaļnieku,

par jautrpēdiņu un delveri  pigornieku.

 

Grāmata ir piemērota gan pavisam mazajiem, gan vecākiem bērniem. Tā būs lielisks palīgs vecākiem un auklītēm „grūtā brīdī” – vakara pasaciņas vai dzejoļa stundā. 

Māksliniece Gundega Muzikante veidojusi savdabīgi jocīgas, iztēli rosinošas ilustrācijas, kas papildina un padziļina rakstnieces devumu. Ar vienu skatīšanās  reizi nepietiks, lai pamanītu visus mākslinieces radītos jaukumus, arī ar desmit reizēm ne. Tas liecina, ka šī ir īsta bērnu grāmata. 

 

Ieskaties: www.lietusdārzs.lv