Aktiera Kaspara Pūces atmiņu grāmata Pūcesbērna patiesie piedzīvojumi Padomijā

25. novembrī plkst. 18:00 Latvijas Leļļu teātrī notiks aktiera Kaspara Pūces grāmatas „Pūcesbērna patiesie piedzīvojumi Padomijā” atklāšana.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Atklāšanā piedalīsies autors, viņa ģimene, draugi un kolēģi.

Pasākumā plānots –

·  trimdas latviešu laikraksta „Laiks” galvenās redaktores Ligitas Kovtunas uzruna

· fragmenti no grāmatas autora priekšlasījumā

· Valta Pūces muzikāla intermēdija

 

Grāmata jau nopērkama apgādu "Jānis Roze", "Valters un Rapa", "Zvaigzne ABC" un "Jumava" grāmatnīcās.

Kaspars Pūce savas bērnības atmiņas uzrakstījis kā aizrau­jošu dēku stāstu, kurā bērna acīm skatītas skarbās padomju laika dzīves realitātes. Grāmatā «Pūcesbērna patiesie piedzīvojumi Padomijā» bērna uztveres tiešums un naivitāte brīnišķīgi savijas ar pieauguša stāstnieka asredzīgu ironiju. Epizodes ir spilgtas un tēlainas, tajās lasām par mazā Pūcesbērna  pirmajiem soļiem izsūtījumā, par skolas gaitām svešumā un pirmajiem gadiem pēc atgriešanās tēvzemē. Represēto latviešu dzīvesstāstu vidū Kaspara Pūces grāmata ir iezīmīga ar oriģi­nālo vēstījuma intonāciju, silto humoru un bagāto valodu. 

 

 

Reklāma
Reklāma

 

Kaspars Pūce ir aktieris, strādājis Dailes teātrī un Leļļu teātrī, beidzamos gados plašu atzinību guvis, ar iedvesmu un iz­domu būdams Ziemassvētku vecītis oficiālos un arī gluži privātos sarīkojumos.

 

 

Nu klajā nākusi viņa pirmā grāmata. Tieksme uz radošu darbību Kasparam ielikta jau šūpulī, viņa tēvs ir režisors Voldemārs Pūce, māte – aktrise Daila Kukaine-Pūce. Taču liktenis un laikmets šai ģimenei bija sagatavojis rūgtus pārbaudījumus.

 

Tēvu par pretpadomju darbību apcietina, notiesā un izsūta uz Vorkutu. Māte ar Kasparu, kuram ir tikai nepilni astoņi mēneši, tiek aizsūtīta uz  Pieamūras stepēm.

 

Tālu no dzimtenes aug mazais Pūcesbērns, cīnās par savu vietu zem saules, mācās runāt un lasīt, vērot un novērtēt cilvēkus.

 

Taču pārbaudījumi Kasparu sagaida arī tad, kad vecāki dēlu  deviņu gadu vecumā atsūta  uz Rīgu, lai viņš izglītību turpinātu dzimtajā valodā.