Suņa stāsts par pašu svarīgāko – uzticību, draudzību, gara spēku

Apgāds „Lietusdārzs” izdevis aizkustinošu grāmatu, kuras galvenais varonis un vienlaikus stāstītājs Enco... nerunā nevienā no pasaules tautu valodām. Gārta Steina romāna „Ja es spētu izstāstīt” centrā ir suns.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Enco dzīves ceļš nav no vieglajiem – tas ir pārbaudījumu, smieklu un asaru pilns un savijies kopā ar viņa saimnieka Denija, aizrautīga autosportista, negaidītiem pagriezieniem bagāto ceļu. Vīrišķīgais Denijs, sievišķīgā Ieva, bērnišķīgā Zoija un... tik suniskais un reizē cilvēciskais Enco ir viens veselums – par spīti šķēršļiem, kas viņus šķir, par spīti pat nāvei.
Romāna autors pilnībā devis vārdu sunim – un līdz ar to ļāvis ieskatīties aizkustinoši uzticīgas un saprātīgas būtnes dvēselē. Enco drāma ir tā, ka suns nespēj sazināties ar cilvēkiem viņu valodā. Suns daudz ko saprot, pirms viņam tuvie cilvēki to ir aptvēruši, viņš ļoti grib palīdzēt, grib glābt savējos...  Ar smaidu un reizē apbrīnu var teikt – pārcilvēciskiem spēkiem suns cīnās par to, lai neizirst viņa ģimene, kuru piemeklējušas  nelaimes.
Pēc grāmatas izlasīšanas ikviens suņa saimnieks uz savu četrkājaino draugu palūkosies citām acīm. Savukārt tie, kuriem līdz šim suņi bijuši pasveši, noteikti jutīs, cik tuvi mums tie spēj būt.

Kad Mongolijā nomirst suns, viņu aprok augstu kalnos, lai cilvēki nevarētu staigāt pār tā kapu. Saimnieks iečukst sunim ausī, ka vēlas, lai nākamajā dzīvē tas atgrieztos kā cilvēks. Pirms iemiesošanās jaunā ķermenī suņa dvēselei ir ļauts doties ceļojumā pāri pasaulei un skriet tuksnešu līdzenumos, cik ilgi vien tā vēlas. Es to dzirdēju National Geographic kanālā, tādēļ tai jābūt patiesībai. Bet ir teikts, ka ne visi suņi atgriežas kā cilvēki. Tikai tie, kas ir gatavi.
Es esmu gatavs.

Gārts Steins (1964) ir amerikāņu rakstnieks un filmu producents, Kolumbijas Universitātē ieguvis maģistra grādu mākslas zinātnē un uzņēmis vairākas godalgotas dokumentālās filmas, kā arī sarakstījis trīs grāmatas.
Romāns “Ja es spētu izstāstīt” ir tulkots vairāk nekā 30 valodās un pārdots miljoniem eksemplāru lielā tirāžā. Kinokompānija Universal Pictures ir iegādājusies tiesības grāmatu ekranizēt, galveno vīriešu lomu atvēlot Patrikam Dempsijam, kuru iemīļojuši televīzijas seriāla „Grejas anatomija” skatītāji.

Reklāma
Reklāma