Latvijas vecāki ģimenes pieaugumu plāno par spīti krīzei

„Sēdēšana mājās ar bērnu ir labs veids, kā pārlaist krīzi,” ģimenes portāla mammam.lv/tetiem.lv forumā raksta kāda māmiņa. Un viņa nav vienīgā, kas tā uzskata: portālā veiktā aptauja liecina, ka vairākums Latvijas ģimeņu tieši krīzes laikā izlēmušas par labu mazulim.
 

Foto iesūtījusi Līva Ģērmane, mammam.lv reģistrētā mamma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Līva Ģērmane, mammam.lv reģistrētā mamma.

Portālā mammam.lv/tetiem.lv veiktajā aptaujā Vai krīze ietekmētu lēmumu par jūsu ģimenes pieaugumu? piedalījās 441 portālā reģistrētā Latvijas mamma un tētis. Dati liecina, lai arī ar nelielu pārsvaru (55% pret 45%), tomēr vecāki teic, ka krīze nebūtu šķērslis viņu mazulim. Gluži pretēji — 33% aptaujas dalībnieku tieši tagad plāno vai gaida mazuli, bet 22% bērniņš nesen ir piedzimis.

Aptaujas rezultāti ir šādi:
„Vai krīze ietekmētu lēmumu par jūsu ģimenes pieaugumu?”

Jā, pat ja būtu neplānota grūtniecība — 20%
Jā, bērna plānošanu atlikām uz vēlāku — 25%
Nē, tieši šobrīd plānojam/gaidām mazuli — 33%
Nē, mums nupat ir piedzimis bērniņš! — 22%

„Pēdējā laikā bieži nācies lasīt, ka krīze ģimenēm ir bijis stimuls ieņemt mazuli. Varbūt izklausās absurdi, bet ne viena vien māmiņa rēķina pēc principa — labāk es tagad palieku stāvoklī, nevis mani atlaiž. Arī kāda mana paziņa nesen ļoti pūlējās — ja tā var teikt par mazuļa ieņemšanu — palikt stāvoklī, jo zināja, ka draud atlaišana, un šķendējās, ka nepaguva, jo viņu tiešām atlaida...” stāsta portāla mammam.lv/tetiem.lv radošā direktore Inga Akmentiņa-Smildziņa. „Mūsu portālā sanāk kopā visdažādākās mammas un tēti, kādus varbūt mēs nevaram sastapt ikdienā savā draugu un paziņu lokā. Tieši tāpēc vecākiem šeit ir interesanti patērzēt, apmainīties viedokļiem. Arī par to, kāpēc no lēmuma par bērniņa piedzimšanu neatteikties arī šajos ne tik vieglajos laikos.”

Aptaujas dalībnieki, kā arī citi mammam.lv/tetiem.lv reģistrētie vecāki, kas saka vai teiktu „jā” bērniņam arī patlaban, savu lēmumu portāla forumā pamato šādi:

„Sēdēšana mājās ar bērnu ir labs veids, kā pārlaist krīzi. Kolēģi priecīgi, ka aizgāju dekrētā. Tas nozīmē, ka vienu no viņiem neatlaidīs, kā tas noteikti būtu, ja es turpinātu strādāt,” Regīna Skrapce, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

„Gribam ģimeni — nevis tikai mūsu divvientulību, bet patiešām ģimeni. Gribam īpaši mīlēt un būt īpaši mīlēti. Gribam pēc tam kaut kad arī saņemties otram mazajam — dvīņi mūsu saimē nespīd, tātad „pie darba” bija jāķeras, lai paliktu vēl laiks un iespēja otram mazajam. Esam divi jauni cilvēki, kuriem ir rokas pie pleciem un galva uz pleciem — tad jau situāciju centīsimies risināt mums iespējami labākajā veidā,” Inga Plešauniece, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

„Šobrīd esmu piektajā grūtniecības mēnesī. Mēs gribējām bērniņu, jo šķita, ka mūsu attiecībās tam pienācis laiks — un bija arī! Tas ir mūsu bērniņš, un viņam nav nekāda sakara ar krīzi, politiku vai ekonomiku, es viņu mīlēšu arī tad, ja nāksies no putraimu putras pārtikt. Un tas nekas, ja es nevarēšu viņam nopirkt visforšākos ratus vai Stockmann veikalā iepirkt gultasveļiņu, viņš tāpat zina, ka viņš ir pats mīlētākais un gribētākais mazulis,” Ieva, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.


„Bērniņu vajag tādēļ, lai nebūtu laika gausties, cik mums ir slikti, bet būtu vien jāizdomā, ko darīt. Tādēļ, lai mūsu dzīvē vairotos mīlestība, nevis dižķibele visās dzīves jomās. Tādēļ, lai kāds tev uzsmaidītu tikai tāpēc vien, ka tu esi,” Inga Deigele, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

„Šobrīd esmu mājās ar divgadīgo dēliņu; otru šobrīd neplānojam, bet, ja viņš pieteiktos, būtu priecīgi un galā tiktu! Tas būtu iemesls cīņai par labāku dzīvi. Vai tad pēc kara mūsu vecvecmāmiņas necīnījās...?” Inga Barga, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

„Arī mēs šobrīd gaidām savu pirmdzimto (plānotu) — un tas mani tikai uzlādē pozitīvi. Ziņas klausos un lasu, bet cenšos no tā distancēties, jo gribu, lai mazulis, vēl esot mammas puncī, jūt, ka ir gaidīts un gribēts, neņemot vērā visu šo bardaku — lai jūt, ka nav šaubu par labu viņam(-ai),” Santa Bondare, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

 „Mēs arī gaidām savu brīnumiņu, Ziemassvētku brīnumiņu. Māmiņas prieku nevar aizsegt neviens pats trūkstošs grasis. Ja gaida un mīl savu bērniņu, tad noteikti būs labi,” Inga Ērgle, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

„Bēda tāda, ka vairākums latviešu negrib un nemāk dzīvot savu dzīvi, bet raugās, kas citam vairāk vai mazāk. Nu, piemēram, manā ģimenē aug četri mazi latvieši, un daudzi apkārtējie cilvēki uzskata mūs par ķertiem, jo, redz, laiki grūti, nedrīkstot atļauties. Latviešu būs daudz tad, kad mēs sapratīsim — katrs bērns ir dāvana, un tā ir nenovērtējama.” Ingūna Jonauska, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.




 

Reklāma
Reklāma