Aptaujas dati: Trešdaļu Latvijas iedzīvotāju atsevišķos dzīves periodos pārņem sajūta, ka viņi ''nepaspēj dzīvot''

31% respondentu aptaujā atbildēja, ka "nepaspēj dzīvot" atsevišķos dzīves periodos. Šādi vairāk jūtas sievietes - 35%, tikmēr vīrieši 28%. Turklāt, jo vecāka aptaujāto iedzīvotāju grupa, jo šāda sajūta vērojama vairāk - piemēram, 60 līdz 74 gadu vecumā šādi jūtas 41% respondentu, 50 līdz 59 gadu vecumā - 38%, 40-līdz 49 gadu vecumā - 38%, 30 līdz 39 gadu vecumā - 27%, bet 18 līdz 29 gadu vecumā tikai 16% respondentu, liecina "Mēness aptiekas" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktās aptaujas dati.
11% aptaujā atbildējuši, ka, viņuprāt, sajūta, ka nepaspēj dzīvot mēdz būt reizi mēnesī.

FOTO: Shutterstock.com

11% aptaujā atbildējuši, ka, viņuprāt, sajūta, ka "nepaspēj dzīvot" mēdz būt reizi mēnesī.

Reģionos periodiski sajūtas, ka "nepaspēj dzīvot" visvairāk ir Pierīgas iedzīvotājiem - 35%, tikpat Zemgales iedzīvotājiem un 33% Vidzemes iedzīvotāju.

 

Uz jautājumu: "Cik bieži jums rodas sajūta, ka jūs "nepaspējat dzīvot" - paveikt, piedzīvot, izjust visu iespējamo?" 20% atbildējuši, ka šādi jūtas vairākas reizes nedēļā. Visvairāk jeb 35% tā atbildējuši respondenti vecumā no 18 līdz 29 gadiem, bet vecākā paaudze vecumā no 60 līdz 74 gadiem tikai 11%. Vēl šī atbilde populārākā bija starp Zemgales iedzīvotājiem - 25% sacījuši, ka vairākas reizes nedēļā jūtas, ka "nepaspēj dzīvot".

 

16% aptaujas dalībnieku - vienlīdz daudz sievietēm un vīriešiem katra diena ir tāda, kas liek domāt - viņi nepagūst tajā paveikt, piedzīvot, izjust visu iespējamo. Turklāt raksturīgāka šī sajūta ir iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 39 gadiem un Kurzemē dzīvojošajiem, bet vismazāk vecumā no 60 līdz 74 gadiem, kā arī Zemgalē un Vidzemē dzīvojošajiem.

 

Reklāma
Reklāma

Vēl 11% aptaujā atbildējuši, ka, viņuprāt, sajūta, ka "nepaspēj dzīvot" mēdz būt reizi mēnesī vai pat retāk, 15% respondentu bijis grūti pateikt, bet nekad šādas sajūtas nav 8% Latvijas iedzīvotāju.

 

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauja "Mēness aptieka" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" 2023.gada novembrī veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Saistītie raksti