Cik maksās nosūtīt vēstuli? Mainās pasta tarifi

No nākamā gada pieaugs vēstuļu un pasta paku sūtījumu tarifi, paredz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātie “Latvijas pasta” iesniegtie tarifi.
Martā stāsies spēkā arī jauni preses piegādes pakalpojumu tarifi.

FOTO: Shutterstock.com

Martā stāsies spēkā arī jauni preses piegādes pakalpojumu tarifi.

Jaunie sūtījumu tarifi būs spēkā no 1. janvāra, abonēto preses izdevumu piegādes tarifi – no 1. marta. Iekšzemes vienkāršs A klases vēstules sūtījums svarā līdz 20 gramiem maksās 1,65 eiro līdzšinējo 1,20 eiro vietā, bet iekšzemes ierakstītas pakas sūtījums (no viena līdz diviem kilogramiem) – 6,21 eiro līdzšinējo 2,97 eiro vietā.

 

Pārrobežu pasta pakalpojumiem izmaiņas nav tik straujas – vienkāršas A klases vēstules sūtījums uz ASV svarā līdz 20 gramiem maksās 1,83 eiro līdzšinējo 1,67 vietā, ierakstītas pakas nosūtīšana uz ASV (nepārsniedzot vienu kilogramu) maksās 25,05 eiro līdzšinējo 23,91 eiro vietā.

Atlaide par ierakstītu vēstuļu korespondences sūtījumu un pasta paku sūtījumu noformēšanu “Mans pasts” interneta vidē tiks palielināta no 49 līdz 59 centiem.

 

Arī turpmāk pārrobežu vēstuļu korespondences sūtījumu tarifi tiks iedalīti 14 valstu un teritoriju grupās, bet pārrobežu pakām – astoņās valstu un teritoriju grupās.

 

Reklāma
Reklāma

Vienlaikus SPRK vērš uzmanību, ka pie apdrošinātajiem pārrobežu pasta paku sūtījumiem papildus ir jāmaksā 2 % no apdrošinātās summas, kas nav regulēts pakalpojums.

 

Martā stāsies spēkā arī jauni preses piegādes pakalpojumu tarifi. Faktiskie izdevēju maksājumi par abonētās preses piegādi būs atkarīgi no valdības noteiktās Abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumu apmaksas kārtības. To paredzēts pārskatīt nākamā gada sākumā kopā ar jautājumu par valsts budžetu 2023. gadam.

 

“Latvijas pasta” pārstāvji skaidro, ka šā gada pirmajā ceturksnī degvielas izmaksas pieaugušas par apmēram 32 % salīdzinājumā ar attiecīgo periodu 2021. gadā, augušas starptautisko sūtījumu transportēšanas izmaksas, turklāt ik gadu 10 līdz 15 % apmērā pieaug citu valstu pasta uzņēmumu izmaksas, ko tie piemēro “Latvijas pastam” par Latvijas iedzīvotāju sūtījumu piegādi adresātiem savās valstīs.

Arī SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola norāda, ka “Latvijas pasta” izdevumi palielinājušies gan algu, degvielas, apkures, elektroenerģijas, gan citu izmaksu pieauguma dēļ. Vienlaikus universālā pasta pakalpojumu īpatsvars uzņēmuma sniegto pakalpojumu grozā sarūk, proti, tos izmanto arvien mazāk lietotāju.

Saistītie raksti