Patiesība vai meli? Jaunieši rada lietotni viltus ziņu atmaskošanai

Latvijā tapusi jauna mobilā programma, kas palīdzēs atmaskot viltus ziņas. Komunikācijas eksperti norāda, ka nepatiesu ziņu izplatīšanās ir aktuāla problēma visā pasaulē.
Latvijā medijpratības veicināšanā notiek daudz pasākumu, taču iedzīvotāju prasmes atšķirt patiesību no meliem aizvien nav pietiekamas.

FOTO: Shutterstock.com

Latvijā medijpratības veicināšanā notiek daudz pasākumu, taču iedzīvotāju prasmes atšķirt patiesību no meliem aizvien nav pietiekamas.

Līdzīgi kā dažādos iepazīšanās portālos, kur meklē virtuālās saderības, jaunajā mobilajā lietotnē "Ziņderis" var meklēt ziņu saderību ar avotiem. Datubāzē ir 400 dažādas ziņas, ko programmas veidotāji ne tikai atlasīja no vietējiem un ārvalstu medijiem, bet arī izdomāja paši, tādējādi radot viltus ziņas.

Lietotni var izmantot dažāda vecuma cilvēki, jo īpaši tā varētu būt noderīga skolēniem un studentiem, kuri ikdienā informāciju patērē daudz.

Viens no lietotnes radītājiem Ludvigs Šteinbergs skaidro: "Publiskajā telpā ik pa brīdim var redzēt dažādus viltus ziņu piemērus, it īpaši sociālajos medijos. Mūsuprāt, ir svarīgi veicināt šo medijpratības un kritiskās lasīšanas izpratni, lai cilvēks, kritiski domājot un atlasot ziņas, varētu pats pieņemt saprātīgu lēmumu par to, vai šī ziņa ir patiesa vai nepatiesa."

Lietotne “Ziņderis” iedzīvotājiem būšot pieejama jau drīzumā.

Reklāma
Reklāma

Vairāk lasi portālā lsm.lv.

Saistītie raksti