Klātienes mācību laikā 5 dienas mēnesī vecāko klašu skolēni varēs mācīties attālināti

No 15.novembra izglītības process visās pakāpēs atkal notiks klātienē – to paredz šodien, 2021. gada 9. novembrī, valdībā apstiprinātie grozījumi rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu".
Klātienes mācību laikā 5 dienas mēnesī vecāko klašu skolēni varēs mācīties attālināti

FOTO: Shutterstock.com

Izglītības iestādēm būs jāievēro visi jau līdz šim īstenotie drošības pasākumi – maskas, distancēšanās, telpu vēdināšana, higiēna, testēšana. Lai atgriešanās skolā būtu droša, 4.-12.klašu skolēnu rutīnas testēšana skolās notiek jau šonedēļ.
 

Vispārējā izglītība

Izglītības procesa īstenošanā pamatizglītības pakāpē tiek nodrošināts, ka dažādu grupu, klašu vai kursu izglītojamo plūsmas nepārklājas – vienlaikus neatrodas vienā mācību telpā, kā arī nepārklājas ārtelpās starpbrīžos. Šo prasību var nepiemērot vidējās izglītības pakāpē atbilstoši izglītības programmas specifikai - saistībā ar jaunajā valsts vispārējās vidējās izglītības standartā paredzēto padziļināto kursu īstenošanu 11. un 12.klasē.

Lai nodrošinātu izglītojamo, dažādu grupu, klašu vai kursu nepārklāšanos, izglītības iestāde var mācību procesu rotācijas kārtībā īstenot attālināti ne vairāk kā piecas darba dienas mēnesī pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē (izņemot 1.-6. klasi).

Pamata un vidējās izglītības pakāpes izglītības iestādēs izglītības procesu var īstenot attālināti, izvērtējot attiecīgās klases (grupas, kursa) mācību priekšmetu pedagogu un citu izglītības iestādē nodarbināto pieejamību kvalitatīva mācību procesa īstenošanai un nodrošināšanai klātienē. Šie lēmumi jāsaskaņo ar izglītības iestādes dibinātāju, un attālinātās mācības īsteno saskaņā ar izglītības iestādē noteikto kārtību.

Grozījumi noteikumos par Epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, kas stāsies spēkā jau šonedēļ, paredz arī to, ka papildus jau noteiktajiem gadījumiem, kādos izglītības process var tikt īstenots attālināti, tas pieļaujams arī pamata un vidējās izglītības pakāpes izglītojamiem, ja vismaz 1/3 no klases (grupas, kursa) izglītojamiem izglītības procesu īsteno attālināti noteiktās mājas karantīnas dēļ.
 

Iespēju robežās "burbuļa" princips skolai jāievēro arī skolēnu ēdināšanas laikā. Gadījumā, ja to nav iespējams izdarīt, izglītības iestādei jāizvērtē un pēc iespējas jānosaka, piemēram, ēdināšanas grafiks pa klašu grupām, jānovieto atstatus attiecīgo klašu galdi utt. Izglītības iestāde ar ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju vienojas par labāko risinājumu, ievērojot mācību stundu sarakstu/plānojumu, kā arī ņemot vērā iestādē pastāvošo izglītojamo plūsmu plānojumu, lai mazinātu ciešu kontaktēšanos.

Visās izglītības iestādēs gan izglītojamie, gan nodarbinātie lieto sejas maskas gan stundu laikā, gan ārpus tām. 

Šodien veiktie grozījumi noteikumos par Epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai arī paredz, ka vispārējās izglītības ieguvē 2021./2022. mācību gadā 3., 6., 9. un 12. klasē mācību priekšmetā var neizlikt pirmā semestra vērtējumu. Šādā gadījumā vērtējumu mācību priekšmetā nosaka, ņemot vērā 2021./2022. mācību gadā iegūtos summatīvos vērtējumus.

 

Pirmsskolas izglītība

Pirmsskolas izglītības iestādēs pieļaujama izglītības programmas īstenošana apvienotās grupās no vienas izglītības iestādes, pēc iespējas nodrošinot apvienotās grupas izglītojamo sastāva nemainību.

Tāpat svarīgi uzsvērt, ka arī uz pirmsskolas izglītībā iesaistītajiem attiecas grozījumi, kas paredz iespēju kontaktpersonai, kurai pēc pēdējā kontakta ar Covid-19 inficētu personu noteikta 14 dienu ilga mājas karantīna, to var pārtraukt pēc negatīva RNS testa, kas veikts ne agrāk kā septītajā dienā pēc pēdējā kontakta ar inficēto personu.
 

Interešu izglītība

Interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās klātienē bez ierobežojumiem var piedalīties skolēni ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. 

 

Tie bērni, kuri nav pilnībā vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, nodarbībās var piedalīties attālināti vai klātienē ar negatīvu Covid-19 testa rezultātu (pirmsskolas izglītojamiem testi nav jāveic):

  • vienas klases, grupas vai kursa ietvaros (ja izglītojamie vienlaikus nav citu klašu, grupu vai kursu izglītojamie) tajā izglītības iestādē, kurā izglītojamais apgūst izglītības programmu pirmsskolas, pamatizglītības vai vidējās izglītības pakāpē,
  • individuāli (bērni, kuri dzīvo vienā mājsaimniecībā),
  • ārpus telpām ne vairāk kā 20 izglītojamie no dažādām klasēm, grupām vai kursiem.

 

Reklāma
Reklāma

Augstākā izglītība

Augstskolās un koledžās klātienē studiju procesā piedalās, tiek nodarbināti un sniedz pakalpojumus tikai ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Personas, kam ir nepieciešamais atzinums par vakcinācijas atlikšanu, līdz vakcinācijas kursa pabeigšanai studiju procesā piedalās tikai attālināti.
 

Pieaugušo izglītība

Klātienes profesionālās tālākizglītības, profesionālās pilnveides, neformālās izglītības programmu apguve pieaugušajiem (tai skaitā interešu izglītību), pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programmas,  kā arī cita veida mācības, kuru apguves rezultātā tiek izsniegts apliecinājuma dokuments,  tiek īstenota tikai epidemioloģiski drošā režīmā. Jāievēro arī vairāki nosacījumi - mācības notiek pēc iepriekšēja pieraksta; vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 3 m2 no publiski pieejamās telpu platības; vienā mācību grupā ir ne vairāk kā 20 personas; tiek nodrošināta telpu ventilāciju ar mehāniskās ventilācijas sistēmu vai dabīgo ventilāciju, lai oglekļa dioksīda (CO2) līmenis nepārsniedz 1 000 ppm, un atbilstoši iespējām tiek nodrošināta  nepārtraukta vai regulāru gaisa kvalitātes kontrole.
 

Darbs ar jaunatni

Darbā ar jaunatni klātienes aktivitātes, sniedzot nepieciešamo atbalstu, iekštelpās īsteno epidemioloģiski drošā vidē. Ārtelpās var piedalīties darbinieki un jaunieši, kuriem ir vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, kā arī izglītojamie, kuri ir veikuši Covid-19 testu izglītības iestādē organizētā skrīninga ietvaros, ja vienā grupā pulcējas ne vairāk kā 20 personas (neskaitot jaunatnes darbiniekus).

Netiek organizētas nometnes.
 

Sports

Sporta jomā pēc mājsēdes beigām pamatā tiek saglabātas prasības, kas bija spēkā laika posmā no 11. oktobra līdz 20. oktobrim, vienlaikus prasību par darbību epidemioloģiski drošā vidē (zaļajā režīmā) attiecinot arī uz Latvijas izlases (tai skaitā jauniešu un junioru), Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu, komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu komandu sportistu, kā arī Murjāņu sporta ģimnāzijas un augstas klases sportistu sagatavošanas centru izglītojamo sporta treniņu norisi. 

Epidemioloģiski drošā vidē (zaļajā režīmā) turpmāk būs jānorisinās arī visām sporta sacensībām, tajā skaitā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta sacensībām. Vienīgais izņēmums, kad sporta sacensības drīkstēs norisināties epidemioloģiski daļēji drošā vidē (dzeltenajā režīmā), turpmāk būs tikai attiecībā uz starptautiskiem sporta pasākumiem, turklāt tikai gadījumā, ja tiks nodrošināta to norise tā sauktajā “burbuļa formātā”. Tas paredz visu sacensību organizēšanā un norisē iesaistīto personu pilnīgu nošķiršanu no pārklāšanās ar sacensību organizēšanā un norisē neiesaistītām personām, regulāru visu personu (arī personu ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu) testēšanu pret Covid-19, un citu sacensību drošības protokolā Covid-19 infekcijas izplatības novēršanai noteikto prasību izpildi. Prasība ievērot “burbuļa formātu” attiecināma arī uz Latvijas sportistiem, kā arī ikvienu sacensību organizēšanā un norisē iesaistīto personu no Latvijas. 

Lai mazinātu Covid-19 izplatību sporta sacensību skatītāju vidū, papildus tiek noteikta prasība, ka skatītāji sporta sacensību norises laikā arī pārtraukumos nevarēs pārvietoties.
 

Lai izvērtētu droša iekštelpu sporta treniņu norisei izvirzāmās papildu prasības bērniem līdz 12 gadiem, ministrija sadarbībā ar attiecīgo sporta veidu sporta federācijām plāno īstenot izmēģinājuma projektus iekštelpu sporta treniņu norisei hokejā, daiļslidošanā un šorttrekā ledus hallēs (iekštelpu slidotavās), kā arī sporta peldēšanā publiskas lietošanas peldbaseinos. Tas perspektīvā ļautu paplašināt iekštelpu treniņu iespējas bērniem līdz 12 gadu vecumam, kuriem šobrīd nav iespējams vakcinēties pret Covid-19.

 

Vakcinācija un testi

Izglītības iestādē nodarbinātie, kuri ir uzsākuši vakcināciju līdz 15.novembrim un sertifikāts tiks iegūts līdz 15. decembrim, varēs turpināt pildīt savus amata pienākumus klātienē, uzrādot testēšanas sertifikātu, kas izdots ne agrāk kā pirms 72 stundām. Testu izmaksas darbiniekam jāapmaksā no saviem līdzekļiem, ja nav citas vienošanās ar darba devēju.
 

Pilnībā vakcinētie vai pārslimojušie darbinieki, izglītojamie un izglītojamo asistenti, kas ir identificēti kā kontaktpersonas, varēs neievērot mājas karantīnu, lai veiktu darba pienākumus vai piedalītos izglītības procesā klātienē, ja iestādes vadītājs organizē darbinieka vai izglītojamā skrīningu ar antigēna testu, kas veicams iestādes vadītāja nozīmētas atbildīgās personas uzraudzībā. Tests jāveic septiņu dienu laikā pēc kontakta ar inficēto personu  - katru reizi pirms darba dienas vai maiņas, vai klātienes mācību dienas uzsākšanas. 

Grozījumi noteikumos par Epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, kas stāsies spēkā jau šonedēļ, paredz, ka kontaktpersonai, kurai pēc pēdējā kontakta ar Covid-19 inficētu personu noteikta 14 dienas ilga mājas karantīna, to var pārtraukt jau pēc RNS testa, kas veikts ne agrāk kā septītajā dienā pēc pēdējā kontakta ar inficēto personu, ja testa rezultāts ir negatīvs.
 

Kā rīkoties, ja izglītības iestādē konstatēts Covid19 gadījums

Slimību profilakses un kontroles centrs ir izstrādājis detalizētus ieteikumus izglītības iestādēm izglītojamo testēšanai un rīcībai, ja tiek konstatēts Covid19 gadījums, ieteikumi pieejami SPKC tīmekļvietnēhttps://www.spkc.gov.lv/lv/media/15735/download

Aicinām katru no jums atbildīgi izturēties pret valstī noteiktajiem drošības pasākumiem, līdz minimumam samazināt fiziskos kontaktus, lai mums visiem kopīgi izdodas pārvarēt krīzi! Visi, kuri var, aicināti vakcinēties pret Covid-19, jo tas ir vienīgais veids, kādā pārvarēt Covid-19 pandēmiju un atgriezties dzīvē bez ierobežojumiem un bailēm.