Nevakcinētie bez pašizolācijas Latvijā varēs ierasties no deviņām Eiropas valstīm

Pret Covid-19 nevakcinētie cilvēki varēs neievērot pašizolāciju pēc ierašanās Latvijā no deviņām Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informācija.
Nevakcinētie bez pašizolācijas Latvijā varēs ierasties no deviņām Eiropas valstīm

FOTO: Pexels.com

Pašizolācija nevakcinētajiem iedzīvotājiem nebūs jāievēro, ierodoties Latvijā no Spānijas, Lihtenšteinas, Sanmarino, Monako, Maltas, Čehijas, Ungārijas, Polijas un Vatikāna.

SPKC saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datiem aprēķinātais 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju nedēļas vidū Latvijā bija 580,9, bet pirms nedēļas tas bija 398. Vidējais saslimstības līmenis EEZ un ES valstu vidū pašlaik ir 150,6.

 

Igaunijā rādītājs pieaudzis un aizvadītās nedēļas laikā sasniedzis 658,6 (nedēļu iepriekš - 529,9). Savukārt Lietuvas rādītājs pieaudzis no 645,7 līdz 795,5.

Savukārt ārpus ES un EEZ pašizolācija nevakcinētajiem būs jāievēro pēc atgriešanās no Lielbritānijas, Kanādas, Singapūras, Jordānijas, Austrālijas, Ukrainas. "Zaļo" valstu vidū šobrīd ir Katara, Urugvaja, Ruanda, Čīle, Saūda Arābija, Dienvidkoreja, Jaunzēlande, Taivāna, Kuveita kā arī Makao īpašās pārvaldes apgabals un Honkongas īpašās pārvaldes apgabals.

Reklāma
Reklāma

Iebraucot Latvijā no valsts, kurā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 75, obligāti jāievēro desmit dienu pašizolācija. Pašizolācijas laiku var saīsināt, ja septītajā dienā veic atkārtotu testu un tas ir negatīvs. Testa rezultāts jāfiksē testēšanas sertifikātā. Pašizolāciju var neievērot personas ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

 

Pašizolāciju var neievērot bērni līdz 12 gadu vecumam (līdz 2021.gada 1.septembrim - arī pārējie nepilngadīgie), kas ceļo kopā ar pieaugušajiem, kuri atbrīvoti no pašizolācijas prasības. Tomēr šādos gadījumos bērni desmit dienas kopš izbraukšanas augsta riska valsts neveido ciešus kontaktus ar personām ārpus savas mājsaimniecības, neapmeklē publiskus pasākumus, bērnu kolektīvus, neizmanto sabiedrisko transportu.