Kam ziņot par cilvēkiem, kas neievēro karantīnu vai pašizolāciju?

Līdz ar straujo Covid-19 izplatību pieaug arī ar pašizolāciju un karantīnu saistītu pārkāpumu skaits. “Kam ziņot, ja redzu, ka bērna klasesbiedrs karantīnas laikā iet uz kino?” jautā “Mammamuntetiem.lv” lasītāja.
Ziņot par pārkāpumu nenozīmē sūdzēties, bet gan pasragāt sevi, savējos un sabiedrību kopumā.

FOTO: Shutterstock.com

Ziņot par pārkāpumu nenozīmē sūdzēties, bet gan pasragāt sevi, savējos un sabiedrību kopumā.

Kā “Mammamuntetiem.lv” pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) – pašizolācijas ievērošanu kontrolē Valsts policija, bet saslimušo un saslimušo kontaktpersonu uzraudzību veic Veselības inspekcija. Atkarībā no situācijas ar sūdzību arī jāvēršas kādā no minētajām iestādēm.

“Lai nodrošinātu vienotu aktuālo ierobežojumu informācijas apriti un veiktu Covid-19 infekcijas skarto personu uzraudzību, Veselības inspekcijas darbinieki telefoniski sazinās ar Covid-19 inficētajām personām un kontaktpersonām,” atklāj Veselības inspekcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Ermansone, “saziņas mērķis ir aizsargāt personas un sabiedrības veselību, pārliecināties, ka persona ir informēta par tai noteiktajiem ierobežojumiem un gūt pārliecību, ka ierobežojumi tiek ievēroti.
Sarunas laikā Inspekcijas darbinieks atkārtoti informē personu par tai noteikto statusu un ar to saistītajiem ierobežojumiem, dara zināmu turpmāko saziņas kārtību ar personas ģimenes ārstu, epidemiologu un nepieciešamības gadījumā arī ar pašvaldības sociālo dienestu. Zvana laikā, kas uzraudzības ietvaros tiek veikts aptuveni nedēļu pēc tam, kad konstatēta personas inficēšanās ar Covid-19, tiek uzdoti arī jautājumi par ierobežojumu ievērošanu, kā arī par saziņu ar ārstējošo ārstu.” 

Atbilstoši normatīvo aktu prasībām Veselības inspekcijai ir tiesības Covid-19 inficēto personu un kontaktpersonu uzraudzībā piesaistīt Valsts policiju, ja nepieciešams. 

Ziņot par pārkāpumiem var:

  • iesniedzot rakstisku informāciju (iesniegumu) un detalizētu situācijas aprakstu, rakstot uz e-pastu covid@vi.gov.lv vai izmantojot latvija.lv pakalpojumu „Iesniegums Veselības inspekcijai”;
  • zvanot 28639057 vai 28616873 (darba laikā).
Reklāma
Reklāma

“Pēc datu salīdzināšanas ar SPKC datu bāzi un pārliecinoties, vai iesniegumā minētās personas ir iekļautas inficēto personu/kontaktpersonu reģistrā, Veselības inspekcija nosūtīs informāciju, neminot iesnieguma sagatavotāju, Valsts policijai par personu fiziskās uzraudzības veikšanu. Ja iesniegumā norādītā informācija apstiprināsies un tiks fiksēts pārkāpuma sastāvs, pret personu var tikt uzsākts administratīvā pārkāpuma process,” informē Elīna Ermansone.

Savukārt Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Simona Grāvīte mudina:

Situācijās, kad  tiek konstatēts iespējams epidemioloģisko drošības prasību pārkāpums, piemēram, ir ziņas, ka netiek ievērota pašizolācija vai karantīna, noteikti ir jāziņo policijai, zvanot 110. 

“Zvanīt noteikti būs ātrākais un ērtākais veids, lai varētu nodot informāciju tālāk kolēģiem pārbaudei. Ziņotājs netiek izpausts, un, ja vēlas, var palikt anonīms,” norāda Simona Grāvīte un piebilst, ka pašizolācijā esošo personu kontrole ik dienu tiek veikta gan telefoniski, gan arī pārbaudot dzīvesvietās: “Konstatējot pārkāpumu, katrs gadījums tiek vērtēts individuāli un atbildība tiek izvērtēta, ņemot vērā apstākļus, attieksmi utt.”