Vai bērns ar sadarbspējīgu sertifikātu var veikt rutīnas testu skolā?

Kāda mamma jautā, viņas viņas vakcinētā meita var veikt rutīnas testu skolā, "jo arī vakcinētie taču slimo, bieži par to pat nezinot".
Skolēniem ar sadarbspējīgu sertifikātu bezmaksas tests pienākas tikai tad, ja ir slimības simptomi.

FOTO: Shutterstock.com

Skolēniem ar sadarbspējīgu sertifikātu bezmaksas tests pienākas tikai tad, ja ir slimības simptomi.

Kā zināms, piedalīties klātienes mācībās iespējams vienīgi ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, vai ar negatīvu Covid-19 testu. Tieši tāpēc visās Latvijas skolās notiek rutīnas testēšana – pašlaik skolēniem reizi divās nedēļās. 

“Vai mana 13 gadus vecā meita var testēties skolā bez maksas tāpat kā pārējie, kas nav vakcinēti?” jautā “Mammamuntetiem.lv” lasītāja. Viņa norāda, ka pati meita izteikusi vēlmi testēties un “mēs atbalstām, jo arī vakcinētie slimo. Bieži viņiem nav simptomu, tāpēc nemaz nezina, ka ir saslimuši un inficē citus”. Skolā ģimenei gan teikts, ka bērniem ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu testēšana nav iespējama. 

To apstiprina arī Slimību profilakses un kontroles centrā: “Skrīninga testi ir paredzēti tikai nevakcinētajiem bērniem. Ja vakcinētam bērnam rodas simptomi, tad jādodas pie sava ģimenes ārsta, kas lems par tālāk nepieciešamo rīcību.” 

Savukārt, ja vakcinēts bērns profilaktiskos nolūkos vēlas veikt rutīnas testu, tad tas jādara par saviem līdzekļiem. 

Arī Veselības ministrijā saņemtā informācija liecina, ka rutīnas skrīningu izglītības iestādēs šobrīd veic tikai nevakcinētiem cilvēkiem: "Skrīnings tiek noteikts riska grupām, kurās risks saslimt ir daudz augstāks – nevakcinētajiem cilvēkiem risks saslimt ar Covid-19 ir ievērojami lielāks. To apliecina arī dati par septembri, kad 80,6% no visiem, kas saslimuši ar Covid-19, ir nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši cilvēki.

Reklāma
Reklāma

Savukārt vakcinētie cilvēki ir ne tikai vairāk pasargāti no saslimšanas ar Covid-19 vai no smagas slimības gaitas, bet arī ievērojami mazāk apdraud citus, ja arī paši ir inficējušies.

Vīrusa pārnese jeb transmisija no vakcinēta cilvēka ir mazāk iespējama."

Veselības ministrija arī atgādina – neatkarīgi no tā, ir vai nav cilvēks vakcinēts, tests ir jāveic gadījumos, ja parādās saslimšanas simptomi vai, ja bērns ir noteikts kā kontaktpersona: “Abos gadījumos ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu un jāsaņem nosūtījums testa veikšanai.”

Jāatgādina, ka no šodienas, 1. oktobra, rutīnas skrīninga testēšana izglītības iestādēs tiks veikta ar jaunu “košļājamo kociņu” metodi. Ieviešot jauno testēšanas metodi, izglītojamo testa paraugi, vienas klases ietvaros, tiks izmeklēti kopā, līdz ar to arī testēšanas rezultāts attieksies uz visu klasi. Ja tas būs pozitīvs, tad testēšanu vajadzēs atkārtot, katram individuāli nododot siekalu testu.