Kas nākamnedēļ notiks ar bērniem, kuru vecāki nepiekritīs iknedēļas testēšanai skolās?

Pēc nedēļas sākas jaunais mācību gads, un ir noteikts, ka klātienes mācībās varēs piedalīties tikai tie skolēni, kuri ir vakcinēti pret Covid-19, pārslimojuši to vai kuriem ir negatīvs testa rezultāts. Kas turpmāk notiks ar tiem skolēniem, kuri nav vakcinēti, pārslimojuši Covid-19 un kuru vecāki nepiekrīt bērnu iknedēļas testēšanai?
Kas nākamnedēļ notiks ar bērniem, kuru vecāki nepiekritīs iknedēļas testēšanai skolās?

FOTO: Shutterstock.com

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļā portālam Jauns.lv pavēstīja, ka ministrijas rīcībā nav ziņu par vecākiem, kuri varētu nepiekrist bērnu testēšanai.
 

Ja vecāki nepiekrīt testiem, bērns nevar piedalīties klātienes mācībās

Tomēr, ja šādi bērni parādīsies, viņi nevarēs piedalīties klātienes mācībās skolā. Izglītība ģimenē nozīmē, ka bērns nemaina skolu un izglītības programmu, bet par viņa izglītības procesu atbildību uzņemas vecāki.

 

Lai to nodrošinātu, vecākiem ir jāiesniedz rakstisks iesniegums skolas direktoram, un direktors pēc saskaņojuma ar skolas dibinātāju ar rīkojumu ir tiesīgs noteikt, ka izglītības programmā paredzēto mācību saturu skolēns var apgūt ģimenē un ka par to ir atbildīgi viņa vecāki.

Vecāku pienākums šajā gadījumā ir nodrošināt skolēna mācībām nepieciešamo mācību vidi un atbalstu mācību satura apguvei. Savukārt skolas administrācijai ir jānosaka izglītības programmas īstenošanas kārtība un tas, kādā izglītības iestādes pedagogi novērtēs skolēna mācību sasniegumus mācību gada laikā.

 

Nav vajadzīga ārsta zīme

Ministru kabinets 2020. gada rudenī pieņēma grozījumus noteikumos, ka ārkārtējās situācijas laikā vecākiem nav jāiesniedz ārsta izziņa vai psihologa atzinums, lai nodrošinātu izglītību ģimenē. Šis nosacījums joprojām ir spēkā.

 

Tieši tāpat vecāki informē izglītības iestādi, kad bērns plāno atsākt klātienes mācības.

 

Ar tiem pašiem testiem varēs apmeklēt pulciņus

Reklāma
Reklāma

Ministrijā arī skaidroja, ka testētie bērni ar tiem pašiem skolas testiem varēs piedalīties interešu izglītības pulciņos.

Noteikumi paredz: ja skolēnam veikta testēšana, tad  viņš ir tiesīgs piedalīties klātienē interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās, uzrādot atbildīgajai personai apliecinājumu (papīra vai digitālā formā) par negatīvu Covid-19 testa rezultātu. Šāds regulējums nodrošinās to, lai skolēniem tiktu nodrošinātas iespējas arī apmeklēt interešu izglītības pulciņus profesionālās ievirzes izglītības programmās.

 

Savukārt tie skolēni, kuriem ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, ir tiesīgi piedalīties klātienē interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās, uzrādot to atbildīgajai personai, bez testēšanas. Testēšanu neveic personām, kurām ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.
 

Ar skolas testiem nevarēs iet uz koncertiem

Taču testētie bērni ar tiem pašiem skolas testiem nevarēs apmeklēt dažādus pasākumus un saņemt pakalpojumus, piemēram, doties uz koncertiem un kinoteātriem. Pasākumu apmeklēšanai un pakalpojumu saņemšanai viņiem vajadzēs veikt maksas testus.

"Koncertu un teātru apmeklēšanai tests gan nederēs," ministrijā skaidroja.
 

Sākusies lielā testēšana

Jauns.lv jau ziņoja: lai skolēniem būtu iespēja droši mācīties klātienē, no pirmdienas pamatizglītības, vidējās un profesionālajās izglītības iestādēs sākta līdz šim apjomīgākā Latvijā vienlaikus veiktā Covid-19 testēšana.

 

Situācija izglītības iestādēs ir dažāda - dažviet jau tiek paredzēti konkrēti testēšanas laiki, dažviet vēl tikai tiek sniegta aptuvena informācija, ka testēšanai jābūt gataviem, taču vēl nav zināms, kad tā notiks.

Plānots nedēļā testēt ap 200 000 cilvēku, kas ir izaicinājums pakalpojumu sniedzējiem, izglītības iestādēm, bērniem un viņu vecākiem. Testēti tiks bērni un personāls, kuri nav vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19. Testēšanas veikšanai pamatā kā materiāls tiks izmantoti siekalu paraugi, bet, ja tas būs nepieciešams, testēšanai būs iespējams izmantot arī paraugus no rīkles un aizdegunes (nazofaringeāla iztriepe).