Covid-19 masu vakcinācijas centri, iespējams, strādās jau Lieldienu brīvdienās

Covid-19 masu vakcinācijas centrus pilnībā plāno noslogot maijā, bet jau Lieldienu brīvdienās tos varētu izmantot, ja tiks saņemts iecerētais Covid-19 vakcīnu daudzums.
Viens no lielajiem vakcinēšanas punktiem - Rīgas Centrāltirgus.

FOTO: Shutterstock.com

Viens no lielajiem vakcinēšanas punktiem - Rīgas Centrāltirgus.

Vakcinācijas biroja vadītāja Eva Juhņēviča pastāstīja, ka pašlaik Latvijā vakcinācijas jauda ir līdz 55 000. Tā kā šonedēļ varētu piegādāt 68 400 vakcīnu devu, ar esošo jaudu vairs nevarēs raiti vakcinēt, tāpēc ir nepieciešami lielie centri, kas nodrošina vēl raitāku vakcināciju vietās, kur ir lielāks iedzīvotāju skaits. 

No 1.aprīļa strādāt gatavi centri visur Latvijā. Rīgā atvērs lielos vakcinācijas centrus "BT1" izstāžu centrā Ķīpsalā, "ATTA centrā" un Rīgas Centrāltirgū, ja būs pietiekami daudz vakcīnu.

Veselības ministrijas informācijas liecina, ka 31.martā ir apstiprināta 43 200 "AstraZeneca" vakcīnu devu piegāde, plānots, ka piegādās arī 25 200 "Moderna" vakcīnu, bet šī piegāde vēl nav apstiprināta.

Pārējās aprīļa nedēļās nav plānotas piegādes, kas pārsniedz 55 000 vakcinācijas epizožu jaudu. Savukārt atkal lielāks vakcīnu daudzums - 79 904 devas - gaidāms nedēļā no 28. aprīļa līdz 2.maijam. Šīs piegādes vēl nav apstiprinātas.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts ("Attīstībai/Par") norādīja, ka aprīlī lielie vakcinācijas centri netiks vēl pilnībā noslogoti, bet ir svarīgi būt gataviem, lai varētu nodrošināt masveida vakcināciju, kad vakcīnas būs pieejamas. Ministrs norādīja, ka pilnā apjomā centri sāks strādāt maijā.
 

Kur Latvijā būs liela mēroga vakcinācijas centri

Liela mēroga vakcinācijas centri tiek dalīti trīs līmeņos: A, B un C. Latvijā būs divi A līmeņa centri Rīgā, kuros paredzēts, ka kopā varēs sapotēt 40 000 cilvēku nedēļā. Rīgā būs arī 12 B līmeņa centri, kuros paredzēts sapotēt 40 000 cilvēku nedēļā.

Reklāma
Reklāma

B līmeņa centri būs arī deviņās Latvijas pilsētās, un arī tajos paredzēts, ka kopā varēs vakcinēt 40 500 nedēļā. Tie būs Cēsīs, Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā, Ventspilī. Centru konkrētas atrašanās vietas noteikušas pašvaldības.

 

Visu rakstu var izlasīt sabiedrisko mediju portālā LSM.lv