“Notāru dienās” aicina bez maksas konsultēties mantojuma, nekustamā īpašuma iegādes un laulības šķiršanas lietās tiešsaistē

Neraugoties uz ārkārtas situāciju valstī, arī šogad, 3.martā, visas dienas garumā norisināsies gadskārtējās “Notāru dienas”.
“Notāru dienās” aicina bez maksas konsultēties mantojuma, nekustamā īpašuma iegādes un laulības šķiršanas lietās tiešsaistē

FOTO: Unsplash.com

Tās šoreiz būs pavisam atšķirīgas, jo sadarbībā ar biedrību “Riga TechGirls” bezmaksas juridiskās konsultācijas par nekustamā īpašuma iegādi, mantojuma vai laulības šķiršanas lietām un citiem aktuāliem jautājumiem tiks organizētas interneta vidē – notāram un apmeklētājam individuāli tiekoties īpaši izveidotajā “virtuālajā kabinetā” lietotnē Zoom. Turklāt līdzās privātām konsultācijām, notāri interneta vidē rīkos arī publiskas diskusijas, kurās ne tikai mudinās sakārtot dokumentus elektroniski un sniegs praktiskus padomus un ieteikumus, kas skar dažādas nozīmīgas dzīves sfēras, bet arī aktualizēs iedzīvotāju digitālās prasmes, skaidrojot, kā izmantot notāru pakalpojumus tiešsaistē.
 

Šogad pirmo reizi sadarbībā ar skolu programmu “Dzīvei gatavs” “Notāru dienās” notiks īpašs pasākums vidusskolēniem “Iekāp notāra kurpēs”, sniedzot iespēju jauniešiem izzināt šīs profesijas “aizkulises”.


Esi mājsēdē? Sakārto dokumentus elektroniski.
Apkopotie dati par 2020. gadu rāda, ka notāru sniegto attālināto pakalpojumu skaits COVID 19 laikā audzis vairāk kā 30 reizes, tomēr tas sastāda tikai 0,6% no gada laikā veiktajām notariālajām darbībām, tāpēc arī digitālo prasmju trenēšanai “Notāru dienās” tiks pievērsta īpaša uzmanība. Līdzās juridiskām tēmām, individuālo konsultāciju laikā, notāri dos arī praktiskus padomus, kā pakalpojumus izmantot attālināti, jo šobrīd lielākā daļa iedzīvotāji pasaulē. Un kad tas apgūts, turpmāk, laiku un enerģiju varēs vairāk veltīt ģimenei un hobijiem, nevis iestāžu apmeklējumam. “Jaunajā realitātē cilvēkam ir parādījies brīvs laiks, kas iepriekš tika rezervēts ceļojumiem, koncertiem, teātra izrādēm, sporta pasākumiem. Tagad cilvēki vairāk pievēršas savstarpējo attiecību, nākotnes plānošanai un pagātnes sakārtošanai, tostarp dokumentiem,” saka Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš, piebilstot, ka to pierāda testamentu skaita, pirkuma līgumu un dāvinājuma līgumu pieaugums vidēji par 9-15%.


3. martā - “Notāru dienās” - zvērināti notāri aicina uz bezmaksas konsultācijām un profesionāļu diskusijām
Šogad “Notāru dienās” zvērināti notāri “virtuālajā kabinetā” ne tikai sniegs individuālas konsultācijas iedzīvotājiem, bet arī diskutēs par trim tēmām: mantojuma lietām, nekustamā īpašuma iegādi un laulības šķiršanas lietām. Bezmaksas juridiskās konsultācijas tiks sniegtas individuāli notāram un apmeklētājam tieši un nepastarpināti tiekoties Zoom kabinetā, savukārt diskusijām noteiktos laikos aicināts pievienoties ikviens interesents.


● No plkst. 13:20 līdz 14:20 tiešsaistes diskusija par mantojuma lietām

COVID 19 laiks sāpīgi parādīja bezrūpības sekas, kad mantojuma atstāšana nav plānota savlaicīgi un savlaicīgi nav dots pēdējās gribas rīkojums, kā arī nav sagādāts elektroniskais paraksts. Vairāk kā 90% gadījumu notāra vizītes slimnīcās, aprūpes namos un ieslodzījuma vietās nevarēja notikt karantīnas dēļ un elektroniskā paraksta neesība liedza notāram attālināti sastādīt cilvēkam vajadzīgo dokumentu. Tāpēc šajā sarunā zvērināti notāri skaidros, kāpēc ir svarīgi savlaicīgi stiprināt savu identitāti digitālajā vidē un kā šīs lietas sakārtot visērtāk.

Reklāma
Reklāma


● No plkst. 14:30 līdz 15:30 tieštaistes diskusija par nekustamā īpašuma jautājumiem

Mājas, dzīvokļa vai zemes iegāde ir teju lielākā investīcija cilvēka dzīvē, tāpēc ir būtiski darījuma drošībai veltīt pienācīgu uzmanību, tostarp iepriekšējo darījumu izpētei, lai ilgtermiņā nosargātu īpašumu. Šajā sarunā notāri dalīsies pieredzē, kā, veicot mērķtiecīgas un pārdomātas darbības, iegādājoties vai pārdodot īpašumu, sevi pasargāt no iespējamās krāpniecības.


● No plkst. 15:40- 16:40 notāri pievērsīs uzmanību ģimenes lietām
Sev svarīgus jautājumus varēs uzdot gan tie, kuri pošas kāzām vai jau ir laulībā, vai vienkārši dzīvo kopā, kā arī tie, kuri nolēmuši šķirties vai jau dzīvo atsevišķi. 2020. gadā vairāk kā 3000 pāri pieņēma lēmumu šķirt laulību pie notāra. Notāru novērojumi liecina - vienošanās par to, kā vecāki turpmāk rūpēsies par bērniem, daudzos gadījumos ir formāla un strīdi pēc laulības šķiršanas, nereti turpinās gadiem ilgi, pieaugušo attiecībās ieraujot arī bērnus. Ieklausoties notāru padomos, iespējams ne tikai uzlabot savas dzīves kvalitāti, bet arī pārvarēt
attiecību krīzi - kā rāda notāru sistēmas statistika, 2% gadījumu pāri maina savu lēmumu šķirt laulību.

Šogad “Notāru dienas” tiek rīkotas jau sešpadsmito reizi un 2021. gadā tās norisināsies 3. martā visas dienas garumā Facebook un Zoom platformās. Aicinām meklēt pasākumu izmantojot #NotāruDienas. Notāru dienu programma šajā saitē.