Jau nākamnedēļ Kurzemes un Zemgales upēs ūdens līmenis varētu sasniegt augstāko atzīmi

Nākamnedēļ gaidāmā siltuma ietekmē intensīvi kusīs sniega un ledus sega, upēs paaugstināsies ūdens līmenis, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.
Jau nākamnedēļ Kurzemes un Zemgales upēs ūdens līmenis varētu sasniegt augstāko atzīmi

FOTO: Shutterstock.com

Straujāk siltums ienāks valsts rietumu daļā, kur, paaugstinoties ūdens līmenim upēs, gaidāma arī ledus sakustēšanās un iešana.

Saskaņā ar pašreizējo prognozi Kurzemes upēs ūdens līmenis paaugstināsies par 0,4 līdz 1,75 metriem, maksimums gaidāms laika periodā no 26. februāra līdz 2. martam.

Zemgales upēs ūdens līmenis paaugstināsies par 0,5 līdz 1,75 metriem, maksimums gaidāms laika periodā no 27. februāra līdz 4. martam.

Silts laiks iestāsies visā valsts teritorijā, bet Latvijas austrumu daļā būs salīdzinoši vēsāks. Sniega un ledus kušana gaidāma arī Vidzemes un Latgales upju baseinos, bet tā nebūs tik strauja. Ilgtermiņa prognozes liecina, ka martā Latvijas austrumu daļā var atgriezties ziemai raksturīgi laikapstākļi.

Iepriekš LVĢMC norādīja, ka ūdens saturs sniegā, kā arī ledus biezums upēs ir mazāks par normu. Latvijas rietumu un centrālās daļas upju notece rudens un ziemas sezonā pārsvarā nav bijusi lielāka par pusi no normas. Šo iemeslu dēļ plūdu risks nav augsts.

Reklāma
Reklāma

 

Tomēr zem ledus sakrājušies vižņi var radīt sarežģījumus ledus iešanai, upēs iespējami ledus sastrēgumi, kas var izraisīt krasas ūdens līmeņa svārstības un atsevišķu zemāko vietu applūšanu.