Vai Covid-19 tests var būt kļūdaini negatīvs?

Laiku pa laikam uzvirmo runas par to, ka “statistikas celšanai Covid-19 testu rezultāti tiek safabricēti”. Taču lasītāja Ginta jautā, vai iespējama kļūda, kad cilvēks ir inficēts, bet tests uzrāda negatīvu rezultātu? Latvijas infektoloģijas centra vadītāja, profesore Baiba Rozentāle apstiprina šādu iespējamību.
Ja vīrusa organismā maz, ar kociņu var arī nepaņemt inficētās šūnas.

FOTO: Unsplash.com

Ja vīrusa organismā maz, ar kociņu var arī nepaņemt inficētās šūnas.

Ginta jautā: “Jau kādu laiku man ir neizprotamas veselības problēmas, tāds kā krekšķis, savāda sajūta ķermenī, bet nav temperatūras un arī citu Covid-19 raksturīgo pazīmju nav. Tā kā sajūtas nepāriet jau otro nedēļu, ģimenes ārsts ieteica veikt covid testu, ko arī izdarīju. Rezultāts ir negatīvs, taču mani nepamet sajūta, ka tomēr esmu inficējusies, jo īsi pirms minēto sajūtu parādīšanās bija kontakts ar saslimušo. Vai varētu būt tā, ka tests uzrādījis nepareizu informāciju?”

Kad vīrusu atrod, jeb testa rezultāts ir pozitīvs, šaubu nav, ka cilvēks tiešām ir inficējies ar SARS-CoV-2

Reklāma
Reklāma

Atbild Baiba Rozentāle: “Kā zināms, vīrusa ģenētisko materiālu paņem ar speciālu kociņu no cilvēka elpceļiem un aizdegunes. Ja vīrusa ir maz organismā, tad arī visas šūnas nav inficētas un, protams, uztriepes laikā iespējams paņemtas veselās šūnas. Tādos gadījumos var būt viltus negatīvs rezultāts. Taču gribu uzsvērt, ka tad, kad vīrusu atrod, jeb testa rezultāts ir pozitīvs, šaubu nav, ka cilvēks tiešām ir inficējies ar SARS-CoV-2, lai gan ne vienmēr pati slimība, ko sauc par Covid-19, izpaužas ar kādiem simptomiem. Tātad negatīvs tests liecina, ka vīruss organismā vai nu nav nemaz, vai ir ļoti niecīgos daudzumos, bet pozitīvs rezultāts norāda, ka cilvēks patiešām ir inficējies.”