Vairākas valstis pandēmijas laikā ierobežo iespējas veikt drošus abortus

Covid-19 pandēmijas laikā visā pasaulē ir aktualizējies jautājums par drošu abortu pieejamību. Lai atslogotu mediķus, kuri gandrīz visus spēkus velta Covid-19 pacientiem, daudzviet vairs nesniedz plānveida veselības aprūpes pakalpojumus. Tas skar arī abortus. Vieni uzskata, ka grūtniecības pārtraukšanas operācijas ir jānodrošina arī pandēmijas laikā, bet citi domā, ka aborti var pagaidīt. 

Vēstules autori uzsvēra, ka aborti ir neatliekama medicīniskā aprūpe, kas nevar pagaidīt, kad beigsies pandēmija.

FOTO: Shutterstock.com

Vēstules autori uzsvēra, ka aborti ir neatliekama medicīniskā aprūpe, kas nevar pagaidīt, kad beigsies pandēmija.

Nevalstiskā organizācija “Marie Stopes International” brīdinājusi, ka Covid-19 pandēmijas laikā noteikto ierobežojumu dēļ šogad vairāk nekā deviņi miljoni sieviešu un meiteņu var zaudēt pieeju kontracepcijai un drošiem abortiem. Rezultātā varētu iestāties trīs miljoni nevēlamu grūtniecību, notikt gandrīz trīs miljoni nedrošu abortu, bet ar grūtniecību saistīto nāves gadījumu skaits varētu sasniegt 11 tūkstošus.


ASV vismaz septiņi štati pandēmijas laikā ir mēģinājuši ierobežot abortu veikšanu, apgalvojot, ka tās nav neatliekamas operācijas.
Piemēram, dienvidu pavalsts Teksasas republikāņu gubernators Gregs Ebots uzstāj, ka jebkāda veida aborti, arī medikamentozie, ir plānveida procedūras. Ebots martā izdeva rīkojumu, kas aizliedza abortus, izņemot gadījumos, kad tas ir nepieciešams, lai glābtu sievietes dzīvību. Par aizlieguma pārkāpumu aborta veicējiem draudēja sešu mēnešu cietumsods. 
Lēmums izsauca sieviešu tiesību aizstāvju protestus. Vairākas organizācijas vērsās ASV Augstākajā tiesā ar prasību atcelt Teksasā ieviesto abortu aizliegumu, norādot, ka tas pārkāpj valsts konstitūcijā noteiktās sieviešu tiesības uz dzīvību un veselību. Teksasas ģenerālprokurors Kens Pekstons prasības iesniedzējus apsūdzēja solidaritātes trūkumā.

Pirms dažām nedēļām vairāk nekā simt nevalstiskās organizācijas kopīgā vēstulē mudināja Eiropas valstu valdības nodrošināt sievietēm pieeju abortiem arī pandēmijas laikā. 

Abortu aizstāvji pagājušajā nedēļā atsauca savu prasību Augstākajā tiesā pēc tam, kad apelācijas tiesa Ņūorleānā daļēji atcēla Teksasa gubernatora Ebota ieviesto abortu aizliegumu un atļāva atkal veikt medikamentozos abortus.
Tiesas ir bloķējušas arī citos ASV štatos pandēmijas laikā apstiprinātus abortu ierobežojumus. Taču, kamēr notiek juridiskās cīņas, daudzas izmisušas sievietes ir mēģinājušas izraisīt spontāno abortu, vai mērojušas simtiem kilometru, lai veiktu abortu citos štatos.


Itālijā Covid-19 vissmagāk skartajā reģionā Lombardijā daudzas slimnīcas ir pārtraukušas abortu operācijas. Tas ir radījis bezizejas situāciju daudzām sievietēm, kuras vēlas pārtraukt nevēlamu grūtniecību. 


Apvienotās Karalistes valdība martā izraisīja apjukumu, vispirms paziņojot, ka pandēmijas laikā sievietes Anglijā varēs veikt medikamentozos abortus mājās, bet pēc dažām stundām atcēla savu lēmumu. 


Ziemeļīrijā marta beigās stājās spēkā likums, kas dekriminalizē abortus, taču reģionā joprojām nav neviena medicīnas iestāde, kur varētu droši pārtraukt grūtniecību. Tuvākās klīnikas, kur ziemeļīrietes var veikt valsts apmaksātus abortus, atrodas Anglijas pilsētās Mančestrā un Liverpūlē. Taču pārvietošanās ierobežojumu dēļ ir atcelti tiešie aviolidojumi. 

Reklāma
Reklāma


Vācijā aborti joprojām ir pieejami, bet to veikšanu kavē obligātā prasība, ka sievietei pirms grūtniecības pārtraukšanas ir klātienē jātiekas ar psihologu. Pandēmijas laikā daudzas psihologu prakses ir pārtraukušas darbu vai samazinājušas darba laiku, tādēļ sievietēm ir grūtības pierakstīties uz tikšanos. 


Automašīnu pīpināšana pagājušajā nedēļā pieskandināja Polijas galvaspilsētas Varšavas centrālās ielas. Šādi daļa iedzīvotāju protestēja pret Seimā apspriesto likumprojektu, kas aizliegtu veikt abortu arī gadījumā, ja auglim ir iedzimti defekti. Tas nozīmētu gandrīz pilnīgu abortu aizliegumu, jo jau pašlaik Polijā ir spēkā vieni no stingrākajiem abortu ierobežojumiem Eiropā. 

 

Pirms dažām nedēļām vairāk nekā simt nevalstiskās organizācijas kopīgā vēstulē mudināja Eiropas valstu valdības nodrošināt sievietēm pieeju abortiem arī pandēmijas laikā. Vēstules autori uzsvēra, ka aborti ir neatliekama medicīniskā aprūpe, kas nevar pagaidīt, kad beigsies pandēmija.

 

Avots: www.lsm.lv