Asistents būs pieejams arī augstākās izglītības apguvei studējošajiem ar invaliditāti

Š.g. 13. augustā Ministru kabinets apstiprinājis grozījumus noteikumos "Kārtība, kādā piešķir un finansē asistenta pakalpojumu pašvaldībā", kas paredz nodrošināt asistenta pakalpojumu augstskolās un koledžās studējošajiem ar invaliditāti ar 2019. gada 1. septembri.

Pakalpojumu nodrošina pašvaldība, kurā studējošais ir deklarējis

FOTO: Shutterstock.com

Pakalpojumu nodrošina pašvaldība, kurā studējošais ir deklarējis

Šo pakalpojumu varēs saņemt tie studējošie cilvēki ar invaliditāti, kuri funkcionēšanas ierobežojumu dēļ nevar pārvietoties ārpus mājokļa patstāvīgi un kuriem Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija izsniegusi atzinumu par asistenta pakalpojuma nepieciešamību. Valsts apmaksāto asistenta pakalpojumu nodrošinās studējošā deklarētās dzīvesvietas pašvaldības sociālais dienests. 

Minēto asistenta pakalpojumu piešķirs atbilstoši laikam, kas nepieciešams, lai nokļūtu uz izglītības iestādi un atpakaļ un palīdzētu apgūt izglītības programmu, bet ne vairāk par 40 stundām nedēļā un tikai mācību gada laikā.

Paredzēts piešķirt asistenta pakalpojumu arī neklātienē studējošiem ne tikai sesijas laikā, bet visa mācību gada laikā, kad augstākās izglītības iestādē tiek organizētas kontaktstundas (piemēram, sestdienās, svētdienās).

Šobrīd asistenta pakalpojumu pašvaldībā augstākās izglītības iegūšanai var saņemt cilvēki ar I invaliditātes grupu, kuriem ir redzes funkcionālie traucējumi. Tāpat asistenta pakalpojums gan pārvietošanās atbalstam un pašaprūpes veikšanai izglītības iestādē, gan nokļūšanai uz izglītības iestādi un atpakaļ ir pieejams izglītojamiem pirmsskolas izglītības, pamatizglītības, arodizglītības un vidējās izglītības iestādēs. 

Reklāma
Reklāma

Savukārt pārējiem studējošajiem cilvēkiem ar invaliditāti asistenta pakalpojums pašvaldībā tiek piešķirts tikai pavadīšanai no mājokļa uz augstākās izglītības iestādi un atpakaļ. 

Vēršam uzmanību, ka grozījumi nemaina cilvēkiem ar invaliditāti pieejamo asistenta pakalpojuma pašvaldībā kopējo apjomu nedēļā, kas ir līdz 40 h nedēļā.