Izglītības standartā tiks samazināts bioloģijas mācību stundu skaits par divām reizēm

Latvijas Universitātes (LU) Bioloģijas fakultāte vērsusies valsts institūcijās, paužot satraukumu par samazinātu bioloģijas mācību stundu skaita samazināšanos vispārējās vidējās izglītības standartā un vidējās izglītības programmā.

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Fakultātes pārstāvju vēstule adresēta Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, Ministru kabinetam, Izglītības un zinātnes ministrijai, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, Saeimā ievēlētajām partijām.

Vēstulē uzsvērts, ka izstrādes procesā esošais dokuments par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu paredz vairākas būtiskas izmaiņas gan mācību stundu saturā, gan apjomā.

"Daļa no šīm izmaiņām visnotaļ ir atbalstāma un saistoša saskaņā ar valsts attīstības pamatnostādnēm. Tomēr būtiskus iebildumus rada bioloģijas mācību stundu skaita samazinājums (divas reizes mazāk) pamatkursu (optimālā) līmenī, kur tiek paredzētas 105 mācību stundas (salīdzinoši fizikai - 245 un ķīmijai - 210)," teikts vēstulē.

 

Bioloģijā māca ne tikai par dzīvniekiem, augiem un apkārtējo vidi, bet arī par procesiem cilvēka organismā, par gēniem un to darbību, par saslimšanām un to cēloņiem

Fakultātē skaidroja, ka pašreizējais, spēkā esošais standarts vispārējā vidējā izglītībā paredz vienādu (210) stundu skaitu bioloģijas, ķīmijas un fizikas mācību priekšmetiem un nav saprotams, kādēļ bioloģijai jaunizstrādātajā koncepcijā ir tik ievērojams stundu skaita samazinājums.

Reklāma
Reklāma

Vēstulē uzsvērts, ka bioloģijā māca ne tikai par dzīvniekiem, augiem un apkārtējo vidi, bet arī par procesiem cilvēka organismā, par gēniem un to darbību, par saslimšanām un to cēloņiem, par iespējām bioloģiskos procesus pielietot rūpniecībā. Labas priekšzināšanas bioloģijā ir nepieciešamas ne tikai topošajiem biologiem, bet arī topošajiem mediķiem, lauksaimniekiem, farmaceitiem, ķīmiķiem un daudzu citu profesiju pārstāvjiem. Samazinot skolā atvēlēto stundu skaitu bioloģijā, rodas nopietns risks nākotnē zaudēt daudzus minēto profesiju pārstāvjus, skaidro fakultātē.

Fakultātē uzskata, ka nepieciešams pārskatīt bioloģijas mācību priekšmeta stundu skaita izmaiņas, atgriežot to pašreizējā līmenī (210), proti, tādā, kas ir pietiekams, lai skolēns varētu iestāties augstskolā.

 

No portāla Jauns.lv