Kāda būs Latvija pēc 30 gadiem? Klimata pārmaiņas notiek - tās ietekmēs visus

2018. gads Latvijā bija sausākais gads novērojumu vēsturē, kā arī kopā ar 2000. un 2008. gadu kļuva par 3. siltāko. Latvijā, tāpat kā citviet pasaulē, notiek klimata pārmaiņas. To gadu no gada parāda Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra klimatiskā analīze. Vidēja gaisa temperatūra paaugstinās un nokrišņu kļūst vairāk.

Klimata pārmaiņas visvairāk ietekmēs to, kādas nākotnē būs ziemas, proti, gaisa temperatūru kāpums visvairāk vērojams tieši ziemās.

FOTO: Shutterstock.com

Klimata pārmaiņas visvairāk ietekmēs to, kādas nākotnē būs ziemas, proti, gaisa temperatūru kāpums visvairāk vērojams tieši ziemās.

Kā LNT rīta raidījumam “900 sekundes” stāsta Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra pārstāvis Andris Vīksna, klimata pārmaiņu rezultātā arī pie mums gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstinās. Vislielākās pārmaiņas vērojamas tieši ziemas sezonā, tām kļūstot izteikti siltākām. 

Līdztekus gaisa temperatūru kāpumam, Latvijā un Skandināvijas reģionā palielinās arī vidējais nokrišņu daudzums. Tomēr 2018. gads par to neliecina. Pērn bija tikai 2 mēneši, kad nokrišņi bija vairāk par normu, bet kopējais gada nokrišņu daudzums vidēji Latvijā bija 472,7 mm (32% zem gada normas – 692,3 mm), kas ir mazākais gada nokrišņu daudzums Latvijā novērojumu vēsturē.

Andris Vīksna uzsver, klimata pārmaiņas visvairāk ietekmēs to, kādas nākotnē būs ziemas, proti, gaisa temperatūru kāpums visvairāk vērojams tieši ziemās. Sniega sega ir tas parametrs, kas cietīs visvairāk. Kā stāsta Vīksna, klimata pārmaiņas iespaidos visus – cilvēku veselību, lauksaimniecību u.c.

Reklāma
Reklāma

 

Avots: Jauns.lv