No 1. jūlija notariālas darbības var veikt attālināti

Turpmāk Latvijas zvērinātu notāru klientu portālā www.latvijasnotars.lv konsultācija pie notāra varēs notikt videorežīmā un notariālās darbības būs iespējams veikt attālināti. Tādējādi vairs nevienam, kurš, piemēram, pašlaik atrodas ilgstošā prombūtnē ārvalstīs, nebūs jāmēro ceļš uz Latviju, lai izdotu kādam pilnvaru rīkoties viņa interesēs – risināt ar īpašuma apsaimniekošanu saistītus jautājumus vai saņemt pastā korespondenci utt. Šādas izmaiņas paredz Notariāta likuma E1 sadaļa “Elektroniskie akti un apliecinājumi”, kas stājas spēkā šī gada 1. jūlijā.

 

FOTO: Shutterstock.com

Lai videokonsultācija ar notāru varētu notikt, nepieciešama klusa un gaiša telpa, stabils interneta pieslēgums, dators, webkamera, mikrofons un austiņas vai skaļrunis, e-paraksts, pase vai eID karte, kā arī internetbanka.

Izdot pilnvaru, piekrišanu, uzsākt mantojuma lietu, saņemt juridisku konsultāciju, nokārtot laulības šķiršanu, sagatavoties nekustamā īpašuma pirkšanas-pārdošanas darījumam un vēlāk arī noslēgt to, taisīt testamentu – tas viss turpmāk būs iespējams arī attālināti. Turklāt notariāts Latvijā ir pirmais Baltijā un Eiropā, kas šādi kļūst pieejams cilvēkiem – tiešsaistē www.latvijasnotars.lv.

Pieteiksānās videokonsultācijai iespējama portāla www.latvijasnotars.lv sadaļā “Meklēt notāru” izvēloties jebkuru notāru un atzīmējot, ka būs nepieciešama, piemēram, on-line pilnvara. Lai videokonsultācija varētu notikt, nepieciešama klusa un gaiša telpa, stabils interneta pieslēgums, dators, webkamera, mikrofons un austiņas vai skaļrunis, e-paraksts, pase vai eID karte, kā arī internetbanka.


Cik tas maksās
Izmaksas par zvērinātu notāru pakalpojumiem videorežīmā, tāpat kā līdz šim, būs atkarīgas no veicamās darbības. Piemēram, konsultācija tiešsaistē maksās tikpat, cik konsultācija klātienē – 10,96 eiro stundā. Norēķināties par attālināti saņemtajiem pakalpojumiem varēs, izmantojot jebkuru banku.

Reklāma
Reklāma

Kā uzsver Latvijas zvērināts notāru padomes priekšsēdētājs, jebkuri elektroniskie rīki tiek radīti, lai būtu ērtāk, un Latvijas zvērinātu notāru videokonsultācijas gadījumā tas būs arī lētāk, jo, pirmkārt, ietaupīs cilvēka laiku un, otrkārt, nodrošinās visu procesu vienuviet, t.sk. dokumentu nogādāšanu citās institūcijās, piemēram, Zemesgramatā u.tml.