Saeimā konceptuāli atbalsta skolas gaitas no sešiem gadiem

Saeimas deputāti konceptuāli atbalstījuši Izglītības likuma un Vispārējās izglītības likuma grozījumus, kas tostarp paredz skolas gaitu sākšanu jau no sešu gadu vecuma.

Pārmaiņas plānots sākt 2019./2020. mācību gadā.

FOTO: Shutterstock.com

Pārmaiņas plānots sākt 2019./2020. mācību gadā.

Likumu grozījumi paredz, ka obligātā sagatavošana pamatizglītībai sāktos no pieciem gadiem un ilgtu vienu gadu līdzšinējo divu vietā. Šo laiku var arī pagarināt, tomēr tad vajadzīgs ārsta vai psihologa atzinums. Šadurskis paredzētās izmaiņas iepriekš raksturojis kā "nosaukuma maiņu". Viņš uzsver, ka sešgadīgie bērni saņems vienu un to pašu izglītības saturu, mācību formas un metodes. 

Sākotnēji bija domāts pārmaiņas sākt 2018./2019.mācību gadā, taču, redzot, cik ilgs ir saskaņošanas periods, ministrija secināja, ka jādod vēl viens sagatavošanās gads un pārmaiņas jāsāk no 2019./2020.mācību gada.

Grozījumus likumos iepriekš kritizējusi Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, norādot, ka reforma ir sasteigta un izglītības darbiniekiem nav pārliecības, ka 1.klasēs apgūstamais mācību saturs būs atbilstošs bērnu vecumam. 

Saeimā informē, ka konceptuāli atbalstītie grozījumi paredz arī citas izmaiņas, kas saistītas ar pāreju uz kompetenču pieejā balstītu mācību saturu, tostarp jautājumā par mācību organizācijas formu, mācību stundas ilgumu.

Lai grozījumi Vispārējās izglītības likumā un izmaiņas Izglītības likumā stātos spēkā, tie Saeimai jāatbalsta vēl otrajā un trešajā lasījumā.

Reklāma
Reklāma

 

Informācija no LSM.lv