Rīgas Zooloģiskajā dārzā atklāta jauna ekspozīcija. FOTO

21. decembrī Terārija ēkas iekštelpās tik atklāta jauna ekspozīcija. Pārcelšanās Jurģus piedzīvojoja grifu pērļvistas, sarkanastes žako, surikatus, klinšu damanus. Vislielāko pārsteigumu radīja iespēja iepazīties ar jaunajiem ekspozīcijas viesiem - kailajiem smilšracējiem. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza valdes loceklis Edgars Vītols ar gandarījumu atzīmēja, ka jaunās telpas ļaus apskatīt četras Āfrikas dzīvnieku sugas. "Lielākais izaicinājums bija sagatavot komfortablus turēšanas apstākļus interesantajiem dzīvniekiem kailajiem smilšracējiem. Jaunas ekspozīcijas atklāšana tieši šodien ir jauka dāvana Ziemassvētkos gan dzīvniekiem, gan apmeklētājiem un arī zooloģiskā dārza darbiniekiem.”

 

 

Reklāma
Reklāma


Jauna dzīvnieku suga Zoodārzā – kaili un sabiedriski alu racēji no Āfrikas – kailie smilšracēji!!!

Pirmo reizi Rīgas Zooloģiskajā dārzā Terārija ēkā ir aplūkojami neparasti un ļoti interesanti alu dzīvnieki ar milzīgiem zobiem – kailie smilšracēji (Heterocephalus glaber). To nosaukums ir ļoti precīzs, jo tiem tik tiešām nav apmatojuma – daži desmiti matiņu uz ķermeņa esot pietiekami daudz šai sugai. 

Alu sistēmas veidošanai tie izmanto gan ķepas, gan arī milzīgos priekšzobus… Vienā alu labirintā dzīvo viena ģimene – viena māte, daži tēviņi un daudz sterilu darba dzīvnieku. Mazuļi dzimst tikai saimes mātei. Saime arī uzskatāmi īsteno darba dalīšanu būvējot tuneļus – pirmais izkasa un atgrauž smilšu čupiņu, kuru ar kājām aizkasa nākošajam. Un tā līdz pēdējais šajā ķēdītē smiltis izmet ārā no alām... 

Savā starpā šie dzīvnieki sazinās ar 18 dažādiem balss signāliem un alu labirintos pārvietojas vienlīdz ātri gan uz priekšu, gan atpakaļgaitā....