Latvijas skolas un dārziņus pārņem rudens vīrusu vilnis

Kamēr gripas sezonu vēl nav iespējams prognozēt, lieli un mazi sākuši šķaudīt un klepot. Otrajā skolas nedēļā klasēs jau ir tukši soli, jo skolēnus pieveikusi saaukstēšanās un temperatūra. Bērnu slimnīcā apstiprina, ka drēgnais laiks un bērnu atgriešanās skolā sekmējusi pirmo saslimšanas vilni. Vairāki bērni pat hospitalizēti. 

BKUS bērnu slimību klīnikas  virsārste Vija Rimša

FOTO: Mammamuntetiem.lv

BKUS bērnu slimību klīnikas virsārste Vija Rimša

BKUS bērnu slimību klīnikas  virsārste Vija Rimša apstiprina, ka slimnīcā ievietoti vairāki bērni gan ar augstu temperatūru, gan bronhītu. Saslimšanas nav smagas. Šāds slimošanu vilnis ir raksturīgs tieši otrajai mācību nedēļai. 

 

Pēc atnākšanas mājās ir jānomazgā rokas, atgādina ārste. 

Reklāma
Reklāma


“Droši vien tāpēc, ka bērni atnākuši katrs no savām mājām, satikušies vienā noslēgtā telpā skolā vai klasē, samainās ar esošajiem vīrusiem un tiem, kas ir neizturīgāki vai sakrīt apstākļi – ir pirmās fizkultūras stundas, pēc tam sasvīduši padzeras un saskrienas, sākas slimošana”. 

Ko darīt? Svarīgs ir pietiekams šķidruma daudzums - daudz jādzer, un jāveic simptomātiska terapija. Ja ir iesnas, var lietot deguna pilienus, ja temperatūra ir augstāka par 38, tad var lietot arī temperatūru pazeminošus līdzekļus.

Nedrīkst aizmirst vēdināt telpas gan mājās, gan skolā. Pēc skolas un bērnudārza labāk doties mājās kājām un pastaigāties, nevis iekāpt siltā mašīnā.

Sasirgušos aicina neiet uz skolu un dārziņu. Vīrusu mājās biežāk atnes vecākais bērns, bet smagā saslimst tieši jaunākie brāļi un māsas.