Pieteikto atlīdzību skaits par bērnu traumām turpina pieaugt – tās gūst arī atrakciju parkos

Vasarā salīdzinājumā ar citiem mēnešiem vairāk nekā divas reizes pieaudzis bērnu gūto traumu skaits, liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) dati. Brīvlaiks un pilsētas svētku svinības ģimenēm ar bērniem nav iedomājamas bez publiskajiem spēļu laukumiem un dažādām atrakcijām, kurās neuzmanības dēļ pastāv īpaši augsts risks gūt nopietnas traumas.

PTAC pastiprināti nodrošina gan piepūšamo atrakciju pakalpojuma drošumu, gan arī pārbauda rotaļu laukumu atbilstību drošuma prasībām.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

PTAC pastiprināti nodrošina gan piepūšamo atrakciju pakalpojuma drošumu, gan arī pārbauda rotaļu laukumu atbilstību drošuma prasībām.


„Vasara ir periods, kad daudz vairāk laika pavadām ārpus telpām, izmantojot aktīvās atpūtas iespējas. Diemžēl vienlaikus tas nozīmē arī daudzkārt lielāku iespēju gūt dažādas traumas, it īpaši bērnu vidū. No aktuālajiem datiem redzam, ka pieteikto atlīdzību skaits par bērnu gūtajām traumām vasaras mēnešos palielinās vidēji divas reizes,” stāsta Sandra Pietkēviča, BALTA Personu produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja. 


Tomēr ne vienmēr izšķiroša ir tikai pašu vecāku un bērnu neuzmanība un atbildība, reizēm vaina jāuzņemas arī atrakciju parka īpašniekiem. 

BALTA dati liecina, ka visbiežāk traumas tiek gūtas batutos, skeitparkos un piepūšamajās atrakcijās. „Iespēja bērniem traumēties atrakcijās un spēļu laukumos ir ļoti liela – to pierāda arī pieteiktās atlīdzības. Lielākoties šie negadījumi saistīti ar pašu neuzmanību – gūti sejas sasitumi, saišu sastiepumi, dažādas pirkstu, kāju un roku traumas, tostarp lūzumi, tāpat arī smadzeņu satricinājumi –, gan krītot, gan saskrienoties ar citiem bērniem. 


Saskaņā ar BALTA atlīdzību statistiku traumas visbiežāk gūst bērni vecumā no septiņiem līdz četrpadsmit gadiem. „Ņemot vērā, ka šo nelaimes gadījumu skaits gadu no gada ir augsts, un to sekas spēj sabojāt visu no vasaras atpūtas gaidīto prieku, aicinām vecākus būt atbildīgiem un modriem, gan izvēloties atrakciju veidu un piemērotību, gan rūpējoties, lai bērns būtu pieskatīts un informēts par drošības noteikumu ievērošanu,” norāda S. Pietkēviča. 


Tomēr ne vienmēr izšķiroša ir tikai pašu vecāku un bērnu neuzmanība un atbildība, reizēm vaina jāuzņemas arī atrakciju parka īpašniekiem. Arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicina īpaši vasaras sezonā sargāt bērnus un mazināt bērnu traumatismu Latvijā. PTAC pastiprināti nodrošina gan piepūšamo atrakciju pakalpojuma drošumu, gan arī pārbauda rotaļu laukumu atbilstību drošuma prasībām. 

Reklāma
Reklāma


„Pārbaudot rotaļu laukumus dažādos Latvijas reģionos, redzam daudz neatbilstošu un pat bīstamu objektu. Visaktuālākā problēma vēl aizvien ir nekustīgās metāla šūpoļu piekares, kuru trieciens var radīt nopietnas traumas, tāpat daudzviet ir neatbilstošs pārklājums, neatbilstoši nostiprinātas iekārtas u.c. Tādēļ ir svarīgi, ka vecāki neļauj bērniem lietot acīmredzami nedrošas spēļu laukuma iekārtas un ziņo spēļu laukuma valdītājam – parasti tie ir apsamniekotāji vai pašvaldības.Tāpat ir jābūt uzmanīgiem un piesardzīgiem, izmantojot plašo klāstu izklaides pakalpojumu, piemēram, piedzīvojumu trases, ūdens sporta pakalpojumus un citus,” stāsta Sanita Gertmane, PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja.


Šī gada pirmajos sešos mēnešos salīdzinājumā ar pērnā gada pusgadu apdrošināšanas atlīdzību skaits par bērnu gūtajām traumām pieaudzis par 14%. Visbiežāk – 76% gadījumu – bērni guvuši sadzīviska rakstura traumas, savukārt 21% negadījumu saistīti ar sportiskām aktivitātēm, norāda BALTA apkopotie dati.


Rūpējoties par savu atvašu drošību atrakciju un rotaļu parkos, BALTA un PTAC atgādina, ka risks pastāv vienmēr. Bet lai to mazinātu, vecākus aicina:

  • atteikties no atrakciju vai rotaļu laukumu apmeklēšanas, jā tie šķiet nedroši;
  • iepazīties ar atrakciju vai izklaides pasākumu  drošības noteikumiem un sekot, lai bērns tos ievēro;
  • izmantot drošības aprīkojumu, ja tāds tiek piedāvāts; 
  • pastāstīt bērnam, ko notekti nevajag darīt un no kā uzmanīties atrakciju laikā;
  • pievērst uzmanību, vai atrakcijas uzraudzītājs uzmana bērnus un nepieciešamības gadījumā izsaka aizrādījumus par pārkāpumiem;
  • neatstāt bērnus bez uzraudzības un nepaļauties, ka citu bērnu vecāki pieskatīs arī tavu bērnu;
  • nepieciešamības gadījumā izsaukt ātro medicīnisko palīdzību, zvanot 113 un precīzi norādot negadījuma atrašanās vietu un iemeslu;
  • informēt spēļu laukuma valdītāju, kas parasti ir apsaimniekotājs vai pašvaldība, par bojājumiem, salauztām vai nedrošām ierīcēm;
  • ziņot PTAC, ja spēļu laukumā vai pakalpojuma sniegšanas vietā ir atgadījies nelaimes gadījums un/vai gūta trauma.Tāpat arī, ja konkrētajā atrakcijā tiek manīts kas aizdomīgs saistībā ar to drošumu. PTAC kontakti: www.ptac.gov.lv.