Lietuvā sāktas piecas pirmstiesas izmeklēšanas saistībā ar dzīvībai bīstamo spēli "Zilais valis"

Lietuvā divu nedēļu laikā sāktas piecas pirmstiesas izmeklēšanas par tiešsaistes spēli "Zilais valis", kas mudina pusaudžus izdarīt pašnāvību.

Latvijas vecākiem bažām neesot pamata.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Latvijas vecākiem bažām neesot pamata.

 

Lietuvas Policijas departamenta preses pārstāvis Ramūns Matonis ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka izmeklēšana sākta Alītā, Šilalē, Utenā un Raseiņos.

"Pirmstiesas izmeklēšana sākta par mēģinājumu novest kādu līdz pašnāvībai, bet maz ticams, ka tām būs rezultāts. Juridiski ir ļoti grūti pierādīt tādu rīcību, turklāt spēles autors apgalvo, ka viņa mērķis nav novest cilvēkus līdz pašnāvības izdarīšanai," Matonis teica.

 

Viņš norādīja, ka policijas rīcībā nav informācijas par nāves gadījumiem saistībā ar šo spēli, tomēr ir bijuši gadījumi, kad jaunieši guvuši ievainojumus. Jauna meitene Lietuvas dienvidos esošajā Alītā mēģināja nolēkt no tilta, bet jauniete Šilalē, kas atrodas Lietuvas rietumos, sagraizīja sev rokas.

 

Savukārt Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics pagājušajā menesī preses konferencē sacīja: "Esam secinājuši, ka liela daļa informācija ir tikai baumu līmenī. Mēs pēdējo nedēļu laikā esam pārbaudījuši informāciju par spēles esamību, bet bažām nav pamata. Valsts policija nav konstatējusi nevienu pieaugušu personu, kas aicinātu bērnus un jauniešus piedalīties spēlē, kuras mērķis būtu panākt, lai bērni nodarītu sev miesas bojājumus."

Reklāma
Reklāma

 

Virtuālā spēle "Zilais valis" Lietuvā ienākusi no Krievijas, izplatoties caur sociālās saziņas tīkliem, kur cilvēki veido slēgtas grupas un lapas. Grupas dalībnieki sūta privātas vēstules koordinatoram, stāstot viņam par savām bailēm, vēlāk saņemot rīkojumus un uzdevumus, kuru izpilde ir dzīvībai bīstama. Sākotnēji iesniegtā informācija tiek izmantota, lai liktu izdarīt pašnāvību. Tiek vēstīts, ka Krievijā 15 pusaudžu ir izdarījuši pašnāvību saistībā ar šo spēli.

 

Avots: www.kasjauns.lv