Vai vīrs var paņemt apgādībā sievu grūtnieci?

Jautājums: Esmu dzirdējusi, ka laikā, kamēr esmu bērna kopšanas atvaļinājumā, vīrs mani var ņemt apgādībā un saņemt nodokļu atvieglojumus. Vai varētu uzzināt, kāda ir kārtība, lai to izdarītu?

Nestrādājošu laulāto var ņemt apgādībā vien tad, ja personai ir invaliditāte vai tā kopj bērnu ar invaliditādi.

FOTO: Shutterstock.com

Nestrādājošu laulāto var ņemt apgādībā vien tad, ja personai ir invaliditāte vai tā kopj bērnu ar invaliditādi.

 

Valsts Ieņēmumu dienestā skaidro, ka šāda norma vairs nav spēkā kopš 2016. gada 1. janvāra. To paredz likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kurā ir noteikts to personu loks, par kuru uzturēšanu fiziskai personai ir piemērojams nodokļa atvieglojums.


Attiecībā uz laulātajiem ir noteikts, ka nestrādājošu laulāto var ņemt apgādībā, ja tas saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir atzīts par personu ar invaliditāti vai tā apgādībā ir nepilngadīgs bērns, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir atzīts par personu ar invaliditāti. Citos gadījumos atvieglojumus par laulāto likums neparedz. Līdz ar to vīrs nevar ņemt apgādībā sievu uz laiku, kamēr viņa ir dekrēta atvaļinājumā un bērna kopšanas atvaļinājumā.


Saskaņā ar likumu „Par nodokļiem un nodevām” nodokļu maksātājiem ir tiesības iesniegt nodokļu administrācijai iesniegumu par nodevu samaksas pārskatīšanu, nodokļu deklarācijas labojumu vai precizējumu triju gadu laikā pēc konkrētajos likumos noteiktā maksāšanas termiņa.
 

Tā kā līdz 2016. gada 1. janvārim nodokļa atvieglojuma piemērošanas vajadzībām apgādībā varēja būt nestrādājošs laulātais, kas atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā, tad, algas nodokļa grāmatiņā atzīmējot sievu, kas bijusi bērnu kopšanas atvaļinājumā 2014. un 2015. gadā, kā apgādībā esošu personu, vīram, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2014. un 2015. gadu, ir iespēja atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli.


Plašāka informācija par atvieglojumiem ir pieejama VID mājaslapā „www.vid.gov.lv” sadaļā „Nodokļi/Noderīgi/Nodokļu atvieglojumi”. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām arī zvanīt uz VID informatīvo tālruni 67120000 vai konsultēties klātienē jebkurā VID Klientu apkalpošanas centrā.

 

 

Izglītojošs žurnāls “Topošajām Mammām un Tētiem”

Reklāma
Reklāma

Fonds “Mammām un Tētiem” sācis izdot žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.
Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.

lejuplādēt PDF formātā

atvērt lasīšanai online

 

Iepriekšējie numuri: