2 nedēļu laikā 1662 administratīvā pārkāpuma protokoli par drošības jostu un bērnu sēdeklīšu izmantošanas noteikumu pārkāpumiem

Sākoties jaunajam mācību gadam, satiksme kļūst arvien intensīvāka, tādēļ Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar Valsts policiju (VP) un apdrošināšanas sabiedrībām septembra pirmajā pusē uzsāka informatīvo kampaņu “Dzīvības josta”. Kampaņas ietvaros Valsts policija visā Latvijā rīkoja reidus ar mērķi pastiprināti uzmanīt un kontrolēt bērnu pārvadāšanai paredzēto drošības līdzekļu lietojumu.

Neraugoties uz to, ka Valsts policija informēja par gaidāmajām pārbaudēm, vēl aizvien ir ievērojams skaits autovadītāju un pasažieru, kuri nerūpējas par savu un savu bērnu drošību.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Neraugoties uz to, ka Valsts policija informēja par gaidāmajām pārbaudēm, vēl aizvien ir ievērojams skaits autovadītāju un pasažieru, kuri nerūpējas par savu un savu bērnu drošību.


Laikā no 29. augusta līdz 11. septembrim saistībā ar jaunā mācību gada sākumu Valsts policijas darbinieki veica pastiprinātu ceļu satiksmes uzraudzību visā Latvijas teritorijā, jo īpaši izglītības iestāžu tuvumā. Policisti īpaši aktīvi uzraudzīja, vai tiek lietoti bērnu pavadāšanai paredzētie drošības līdzekļi, proti, vai tiek izmantoti bērnu sēdeklīši vai paliktņi, kā arī tas, vai bērns ir piesprādzēts ar drošības jostu. Tāpat īpaša uzmanība tika pievērsta arī automašīnas aizmugurējos sēdekļos sēdošajiem pasažieriem, jo nereti šie pasažieri uzskata, ka automašīnas aizmugurējos sēdekļos nav jāpiesprādzējas. 


Reidu laikā veiktas 114 pārbaudes, kuru laikā pārbaudīti 26 884 transportlīdzekļi. Pavisam kopā sastādīti 1622 administratīvā pārkāpuma protokoli par drošības jostu un bērnu sēdeklīšu izmantošanas noteikumu pārkāpumiem. No kopējo sastādīto protokolu skaita par drošības jostas nelietošanu sastādīti 1370 protokoli transportlīdzekļu vadītājiem, savukārt 124 protokoli - pasažieriem.

 

Pēc apkopotajiem datiem joprojām nākas secināt, ka ir vecāki, kuri, pārvadājot bērnus automašīnās, vēl aizvien nedomā par viņu drošību. Par to liecina tas, ka no 1622 sastādītajiem administratīvā pārkāpuma protokoliem, 42 gadījumos bērnu pārvadāšanai nav izmantoti drošības līdzekļi – sēdeklīši vai paliktņi, savukārt 68 gadījumos bērni pārvadāti tos nepiesprādzējot ar drošības jostu.

Absurdi, ka nereti vecāki automašīnas priekšējos krēslos ir piesprādzējušies, taču bērni aizmugurē tiek pārvadāti bez drošības jostām vai sēdeklīšiem.

Reklāma
Reklāma

Neraugoties uz to, ka Valsts policija informēja par gaidāmajām pārbaudēm, vēl aizvien ir ievērojams skaits autovadītāju un pasažieru, kuri nerūpējas par savu un savu bērnu drošību.
Lai arī atrodoties automašīnas priekšējā sēdeklī drošības jostas lieto lielākā daļa jeb 81% autovadītāju un pasažieru, sēžot aizmugurē sprādzējas vien katrs trešais. Turklāt, kā liecina CSDD veiktais pētījums, piektā daļa jeb 18% vecāku atzīst, ka pārvadā savus bērnus, neizmantojot drošības jostas. “Policijas novērojumi apliecina situācijas nopietnību. Absurdi, ka nereti vecāki automašīnas priekšējos krēslos ir piesprādzējušies, taču bērni aizmugurē tiek pārvadāti bez drošības jostām vai sēdeklīšiem. Tā tiek apdraudēta ne vien bērna, bet arī vecāku drošība un pat dzīvība. Frontālās sadursmes brīdī smaguma spēks pieaug līdz pat 60 reizēm un nepiesprādzēts pirmklasnieks var sasniegt pat vieglās automašīnas svaru, lidojot pāri priekšā sēdošo galvām,” rūpēties par savu drošību aicina CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.  


Valsts policija atgādina - drošības josta jālieto obligāti, neatkarīgi no tā, vai esi šoferis vai pasažieris. Negadījuma brīdī tikai tā iespējams pasargāt sevi un citus automašīnā esošos. Jāpiebilst, ka nav nepieciešama pat nopietna sadursme, jo straujas bremzēšanas laikā vai nelielas sadursmes brīdī nepiesprādzējies pasažieris ar savu ķermeni var savainot sevi un citus automašīnā esošos līdzbraucējus. Jāuzsver, ka šādā situācijā piesprādzējoties, drošības josta pasažiera ķermeni nofiksē un notur sēdeklī.