Lietuvā mājdzemdības aizliegtas nav, taču vecmātes par piedalīšanos tajās var nonākt uz tiesas sola

Lietuvā mājdzemdības nav aizliegtas, taču tajā pašā laikā nav tiesiskā regulējuma, kas ļautu tajās piedalīties profesionāliem palīgiem. Tas nozīmē, ka tās vecmātes un dūlas, kas sievietei palīdzējušas, var tikt sodītas. 

Jurgitu petīcijas autore raksturo kā profesionālu, iejūtīgu un dzīvesgudru vecmāti, kas palīdzējusi neskaitāmām ģimenēm piedzīvot viņiem labāko dzemdību norisi.  Foto: home.38degrees.org.uk

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jurgitu petīcijas autore raksturo kā profesionālu, iejūtīgu un dzīvesgudru vecmāti, kas palīdzējusi neskaitāmām ģimenēm piedzīvot viņiem labāko dzemdību norisi. Foto: home.38degrees.org.uk


Vietnē home.38degrees.org.uk publicētā petīcijā, kas adresēta Lietuvas veselības ministrijai, tās autore Dominika Sakoilski (Dominique Sakoilsky) stāsta par vecmāti Jurgitu Svedieni (Jurgita Svediene), pret kuru celtas apsūdzības jo viņa ir palīdzējusi sievietēm dzemdēt mājās. Kā stāstīts petīcijā, izmeklēšana pret vecmāti norit jau četrus gadus. To laikā speciālistes mājās ir veikta kratīšana, atņemts dators, mācību literatūra, medicīnas instrumenti. Šī gada 7. septembrī notiks tiesas sēde. Vecmātei Jurgitai apsūdzētāji prasa 4 gadu cietumsodu. 
Petīcijas autore norāda, ka stāsts nav tikai par konkrēto vecmāti, bet par situāciju kopumā, jo neesot normāli, ka sievietei nav iespēju izvēlēties, kur laist pasaulē bērniņu. Jā, likumdošana mājdzemdības neaizliedz, taču aizliedz speciālista klātbūtni. 


Dūla, zīdīšanas konsultante Līga Vasara-Brakmane Twitter.com kontā stāsta, ka bijusi Lietuvā konferencē, kopā ar Eiropas vecmāšu vadību - Lielbritānijas, Zviedrijas, Īslandes, Latvijas vecmātēm, kur runājušas par mājdzemdību legalizēšanu arī Lietuvā, taču bez vērā ņemamiem rezultātiem. Viņa izsaka minējumu, ka viena no versijām, kāpēc pastāvošā vara pretojas mājdzemdību legalizēšanai - “spēcīgās baznīcas tradīcijas un pieņēmums, ka vadošie labāk zina, ko sievietei ar savu ķermeni darīt.”

 

Reklāma
Reklāma

Visu petīciju var lasīt ŠEIT.