Ventspilī nosists gadu vecs puisēns; pie atbildības sauks arī ģimenes ārsti

Policija nosūtījusi prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai krimināllietu saistībā ar vienu gadu veca zēna nāvi pēc tam, kad viņš ar redzamiem smagiem miesas bojājumiem tika nogādāts slimnīcā. Kriminālprocesi šajā lietā ierosināti pret zēna pieskatītāju, vecākiem un ģimenes ārsti, informēja Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Daiga Valdmane.

 

Pagājušā gada 3.novembrī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem neizdevās glābt gadu un trīs mēnešus vecā bērna dzīvību. Mazulis ar smagiem miesas bojājumiem slimnīcā Rīgā tika nogādāts no Ventspils.

FOTO: Shutterstock.com

Pagājušā gada 3.novembrī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem neizdevās glābt gadu un trīs mēnešus vecā bērna dzīvību. Mazulis ar smagiem miesas bojājumiem slimnīcā Rīgā tika nogādāts no Ventspils.

Pagājušā gada 27.oktobrī Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī bezsamaņas stāvoklī tika nogādāts vienu gadu un trīs mēnešus vecs zēns ar redzamiem miesas bojājumiem - hematomām. Zēnu pārveda uz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu Rīgā, kur viņš no gūtajām traumām pēc trim dienām mira.
 

Notikuma dienā vecāki zēnu bija atstājuši pieskatīt kādam ģimenes paziņam - 1982.gadā dzimušam vīrietim. Pirmstiesas izmeklēšanā viņš apgalvoja, ka atstājis bērnu gultiņā un uz brīdi izgājis no istabas, bet pēc neilga laika atgriezies istabā, jo izdzirdējis tajā troksni. Istabā viņš esot redzējis, ka bērns guļ uz grīdas un blakus viņam ir apgāzta taburete. Vīrietis izsaucis neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķus, kas zēnu nogādāja slimnīcā.
 

Pēc ekspertīžu rezultātu saņemšanas aizturēts bērna pieskatītājs, kurš bērna traumas gūšanas brīdī ar zēnu mājās bijis viens pats. Pret pieskatītāju ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 125.panta 3.daļas par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bija par iemeslu cietušā nāvei. Ja tiesa vīrieti atzīs par vainīgu, viņam draud sods ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 15 gadiem. Bērna pieskatītājs pirmstiesas izmeklēšanas laikā savu vainu pilnībā noliedza. Pašlaik viņam piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.
 

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūta informācija, ka 1989.gadā dzimusī bērna māte un 1965.gadā dzimušais tēvs vairākkārt pret zēnu ir izturējušies vardarbīgi, nodarot viņam miesas bojājumus. Pret zēna vecākiem sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 174.panta 2.daļas par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo. Par šo nodarījumu viņiem draud sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem. Bērna vecāki savu vainu viņiem inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos pilnībā noliedz. Pašlaik abiem ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.
 

Tā kā izmeklēšanas gaitā tika konstatēts, ka bērna māte apzināti sniegusi nepatiesas liecības, cenšoties visu vainu uzvelt bērna pieskatītājam, pret sievieti ir sākts kriminālprocess arī par apzināti nepatiesu liecību sniegšanu.
 

Pirmstiesas izmeklēšanā policija noskaidrojusi, ka dienu pirms bērna nogādāšanas slimnīcā zēnu mājās bija apmeklējusi ģimenes ārste. Ņemot vērā redzamus miesas bojājumus uz zēna ķermeņa, ārstei bija radušās aizdomas par vardarbīgu attieksmi pret bērnu, bet viņa par to neinformēja atbildīgās iestādes. Pret ģimenes ārsti sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 315.panta "Neziņošana par smaga nozieguma izdarīšanu". Par šādu pārkāpumu maksimālais soda apmērs ir brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem. Ārste savu vainu notikušajā atzina, un viņai nav piemērots drošības līdzeklis.
 

Valsts policija šo apjomīgo lietu ir izmeklējusi, un tā ir nodota tālāk prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret iesaistītajām personām.
 

Reklāma
Reklāma

Kā ziņots, pagājušā gada 3.novembrī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem neizdevās glābt gadu un trīs mēnešus vecā bērna dzīvību. Mazulis ar smagiem miesas bojājumiem slimnīcā Rīgā tika nogādāts no Ventspils.
 

2015.gada 27.oktobrī ap plkst.11 policija saņēma informāciju, ka Ventspils slimnīcā smagā stāvoklī nogādāts apmēram gadu vecs bērns. Saskaņā ar sākotnējo informāciju traumas bērns esot guvis, izkrītot no bērnu gultiņas. Tomēr, ņemot vērā bērna smago veselības stāvokli, policijā tika pieņemts lēmums sākt kriminālprocesu, lai noskaidrotu precīzus notikušā apstākļus.
 

Ventspilī datortomogrāfa izmeklējumi atklāja bērnam izteiktu smadzeņu tūsku, tāpēc ārsti pieņēma lēmumu puisīti pārvest uz Rīgu. Tobrīd viņa dzīvības glābšana bija svarīgāka par zilumu izcelsmi. Taču īpašas analīzes apliecināja, ka organisms ar šiem asinsizplūdumiem un sasitumiem cīnās regulāri, tāpēc ārsti ziņoja policijai par vardarbību.

 

Avots: www.kasjauns.lv