Cinisma kalngals: slima puisēna māmiņai jāmaksā sods, jo bērnu atvedusi uz slimnīcu. FOTO

Māmiņa uz slimnīcu bija atvedusi savu dēlu ar īpašām vajadzībām, kurš pats bez citu palīdzības nevar pārvietoties. Tā kā invalīdu stāvvieta bija aizņemta, māmiņa savu auto novietoja mazliet nepareizi – mazliet uzbraucot uz ietves. Līdz ar to viņa izpelnījās soda kvīti.

 BKUS teritorijā kopumā ir 290 autostāvvietas, tāpat auto iespējams bez maksas novietot ārpus slimnīcas teritorijas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

BKUS teritorijā kopumā ir 290 autostāvvietas, tāpat auto iespējams bez maksas novietot ārpus slimnīcas teritorijas.

Vineta, kura ir ne tikai smagi slimā bērna māmiņa, bet arī Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības Labdarības projektu koordinatore, savā „Facebook” profilā raksta:

„Parasti es cenšos šādi neķengāties, bet šoreiz sirds ir pilna, tāpēc nospriedu, ka jāizmanto publiskā platforma, lai tauta zinātu, cik mums labi un likumus pārzinoši policisti strādā Rīgas pašvaldības policijā.


Esmu slimnīcas (BKUS - Bērnu klīniskās universitātes slimnīca Vienības gatvē) teritorijā praktiski katru nedēļu, pārzinu to un tāpēc ļoti rūpīgi pārdomāju, kur novietot savu auto, lai tas netraucē ne gājēju, ne operatīvā transporta satiksmei. Invalīdu stāvvieta slimnīcas teritorijā ir vesela viena, tā pati aiz tā sauktā „ķieģeļa” jeb zīmes „Iebraukt aizliegts”. Vakardien (29. februārī) tur stāvēja pat divas mašīnas, kaut vieta paredzēta vienai. Tātad, lai apstātos - jāmeklē cita vieta. To arī atradu - ejā uz vecāku māju, garām rotaļu laukumam, kur sākumā ir apmale, kas tālāk turpinās gar pašu ēku, līdz ar to kustībai gan gājēji, gan braucēji izmanto nelielo celiņu. Noliku auto tā, lai tas nav zālē un nevienam netraucē, jo es nevaru savu bērnu atnest pāri visai teritorijai no vārtiem, vienkārši fiziski to vairs nevaru. Atnākot (no procedūrām) uz mana vējstikla, līdzās invalīda stāvvietas kartei bija lepna 30 eiro soda kvīts. Stāvot uz ietves!
 

Manam bērnam šie 30 eiro no invalīdu pabalsta ir veselas trīs nodarbības pie kāda no speciālistiem, jo valsts apmaksāta medicīna, kā zinām, ir tikai uz papīra.

 

Protams, formāli tur var atrast ietvi! Realitātē? Pēc dažiem metriem šī „ietve” turpinās gar ēku, ir ar metāla izbīdījumiem vietām tikai padsmit centimetrus plata, paiet pa to grūti un ar ratiem braukt neiespējami, kā ietvi to praktiski neizmanto.
 

Esmu sazvanījusi un uzrakstījusi iesniegumu BKUS un lūdzu viņu atbalstu šai situācijā, es mēģināšu pārsūdzēt šo sodu! Vai tas izdosies, nezinu - ja nē, lai jau pildās policijas plāns. Manam bērnam šie 30 eiro no invalīdu pabalsta ir veselas trīs nodarbības pie kāda no speciālistiem, jo valsts apmaksāta medicīna, kā zinām, ir tikai uz papīra.
 

Rūgtums paliek. Šajā vietā, šajā laikā atrados vistiešākajā veidā sava bērna invaliditātes dēļ un viņa vajadzību spiesta. Šī vieta ir slimnīca! Un šī rīcība ir cinisms, nekas vairāk... No sirds novēru cienījamam tautas kalpam inspektoram Artūram Mitutim izbaudīt to laimi - gadiem sāpošu muguru nest kādu smagi slimu tuvinieku pa trepēm, teritorijām, ceļiem... Tiešām novēlu!”
 

Policija meklē attaisnojumu
Rīgas pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciālistes Inese Krieviņa izveidojušos situāciju skaidro šādi:

„29. februārī pulksten 11.55 Rīgas pašvaldības policijas Zemgales pārvaldes dežūrdaļā saņemts izsaukums no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas apsardzes darbinieka par to, ka slimnīcas teritorijā Vienības gatvē 45, Rīgā, atrodas transportlīdzekļi, kas novietoti zālienā un pat tā, ka traucē citu satiksmes dalībnieku pārvietošanos. Izsaucējs paskaidroja, ka policijas darbiniekiem, ierodoties notikuma vietā, parādīs, par kuru automašīnu novietošanā pieļautajiem pārkāpumiem informējis policiju.

Reklāma
Reklāma

Pulksten 12.07 policijas darbinieki ieradās notikuma vietā, kur konstatēts, ka uz gājēju ietves novietotas divas automašīnas. Ņemot vērā to, ka transportlīdzekļu vadītāji notikuma vietā neatradās, nebija iespējams noskaidrot papildu informāciju, kas būtu par pamatu administratīvā pārkāpuma protokola - paziņojuma nesastādīšanai, līdz ar to abām automašīnām par stāvēšanu uz ietves tika sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli.
 

Māmiņa sodu var pārsūdzēt
Savukārt BKUS preses pārstāve Dace Preisa teic, ka slimnīcas teritorijā, tāpat kā pilsētā, pašvaldības policija pārbauda to, vai auto novietots atbilstoši ceļu satiksmes noteikumiem. BKUS gadījumā šos noteikumus ir īpaši svarīgi ievērot, jo neatbilstoši atstāti auto aizšķērso ceļu neatliekamās medicīniskās palīdzības un ugunsdzēsības transportam.


BKUS teritorijā kopumā ir 290 autostāvvietas, tāpat auto iespējams bez maksas novietot ārpus slimnīcas teritorijas. Savukārt pacientiem ar īpašām vajadzībām un tiem, kuriem ir grūtības nokļūt pašu spēkiem līdz ārsta kabinetiem, pie iebraukšanas vārtiem slimnīcas teritorijā uz apmeklējuma laiku iespējams paņemt ratiņkrēslu. Pagaidām cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ir izveidota viena autostāvvieta, kas paredzēta divām automašīnām, taču jau šajā pavasarī blakus Izmeklējumu mājai būs papildu vēl divas vietas.


Viņa piebilda, ka Vinetai ir tiesības vērsties pašvaldības policijas pārvaldē ar sūdzību, pievienojot izrakstus no slimnīcas par to, ka konkrētajā datumā bērnam veiktas veselības uzlabošanas manipulācijas, kā arī uzrādīt invalīdu stāvvietu izmantošanas karti, kas būtu par pamatu lēmuma pieņemšanai par personas atbrīvošanu no administratīvās atbildības.

 

Foto: „Facebook”

 

Avots: www.kasjauns.lv