Pērn ceļu satiksmes negadījumos cietuši teju 500 bērnu. Jaunas drošības prasības bērnu pārvādāšanai automašīnās

Pērn ceļu satiksmes negadījumos cietušo bērnu skaits sasniedzis teju pustūkstoti. Gandrīz pusē šādu gadījumu cietuši   automašīnās esoši bērni. 

Bērnus, kuru augums nepārsniedz 150 cm, automašīnā drīkst pārvest tikai vecumam un svaram piemērotā bērnu sēdeklītī vai uz svaram atbilstoša paliktņa.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnus, kuru augums nepārsniedz 150 cm, automašīnā drīkst pārvest tikai vecumam un svaram piemērotā bērnu sēdeklītī vai uz svaram atbilstoša paliktņa.

Zīmīgi, ka vislielākais cietušo pasažieru skaits fiksēts bērniem vecuma grupā no divu līdz sešu gadu vecumam   – 81.  

Valsts policijas Satiksmes uzraudzības un koordinācijas biroja   priekšniece Vineta Mistre atgādina, ka pat nelielas sadursmes laikā nepiesprādzēts bērns vienmēr tiek izsviests no sēdekļa. Savukārt piesprādzēts   pieaugušais, auklējot bērnu klēpī, sadursmes brīdī to nenoturēs, jo inerces spēks vairākkārtīgi pārspēj cilvēka svaru.  

 

Kopš šī gada sākuma Ceļu satiksmes noteikumos veiktās izmaiņas nosaka – automobilī, kura sēdvietas nav aprīkotas ar drošības jostām, aizliegts pārvadāt bērnus, kuri jaunāki par  trim gadiem.

Reklāma
Reklāma



“Gada laikā situācija nav uzlabojusies. Diemžēl minētā statistika būtiski neatšķiras no iepriekšējā gada rādītājiem, tādēļ   jāsecina, ka aizvien ir vecāki, kuri nedomā par savu bērnu drošību.  Negadījumi notiek. Arī pilsētās. Arī divu minūšu laikā,” tā Mistre. 

Valsts policija atgādina, ka bērnus, kuru augums nepārsniedz 150 cm, automašīnā drīkst pārvest tikai vecumam un svaram piemērotā bērnu  sēdeklītī vai uz svaram atbilstoša paliktņa.

Bērnam obligāti jābūt   piesprādzētam ar drošības jostu.  Tāpat vēršam uzmanību, ka kopš šī gada sākuma Ceļu satiksmes noteikumos veiktās izmaiņas nosaka – automobilī, kura sēdvietas nav aprīkotas ar drošības jostām, aizliegts pārvadāt bērnus, kuri jaunāki par  trim gadiem.